loeX píše:
Přeji všem bojujícím pěkný podvečer a silnou vůli. Právě jsem snad po 3 hodinách dočetl toto téma a od zítřka začínám s dietou. Jako bývalý makrobiotik jsem si naprosto jistý, že moje "líné myšlení", únavnost a obrovské chuťě na sladké mají původ v této kvasince a měl bych pár dotazů k dietě. Dotazy bych zhruba rozdělil na 3 části, přičemž je sepíši formou konstatování. Pokud tato budou špatná prosím o vyvedení z omylu.
1.obiloviny
-vynechat, výjimečně pouze samostatně a dobře rozžvýkat
-povolena je pohanka,jáhly a kukuřičná mouka a pohanková mouka, mohu z nich udělat placky(mouka,voda,vejce)?
-celozrná rýže je možná v kombinaci se zeleninou
2.čaje- kvalitní čaje jsou mojí velkou vášní, a tak bych potřeboval vymezit tuto oblast
-zelené jsou povolené
-černé jsou nevhodné(proč? kofein?fermentace?Ph? převařená voda?)
-existují skupiny čajů červené,bílé a oolongy, jedná se o něco mezi zelenými a černými, kdy čaj je vyráběn částečnou fermentací, při pití se zalívají vodou 80-90, měření Ph metrem ukazuje hodnoty okolo 7mi stejně jako u čajů zelených. Jsou vhodné?
3.ostatní
-kefír z tib.houby je vhodný
-jogurty, mléko, sýry nejíst
-byla tu zmínka o brynze, je možné jíst sýr ovčí či kozí? v kombinaci se zeleninou nebo samotné?
-soja a produkty z ní je nevhodná
-vejce pštrosí, slepičí, krepelčí je možné jíst? je vhodná kombinace se zeleninou?
-může se sníst třeba jednou za týden trochu masa, pokud by se sehnal domací chovatel?
-využívám z čínské fytoterapie houbu cordyceps, houby obecně nevadí, ale raději se zeptám - ani či ne?
Je to tedy dobrý guláš se v tom vyznat:) Mluví se o individuálnosti a o zkoumání co sedí a co ne. Jak poznat co člověku sedí a co ne když vlastně kvasinky nemám nikde viditelné?
Děkuji za odpověď.
K bodu jedna, obiloviny samotné a se zeleninou dejme tomu, placky už vidím jako diskutabilní a tu rýži také, to musíte vyzkoušet, na každého reagují tyto potraviny jinak.
K bodu dvě, čaje s teinem já osobně nedoporučuji konzumovat vůbec, nebo pouze výjimečně, ale je vhodné přejít do fungicidních čajů jako lapacho, vilcacora, lichořeřišnice, karabinec, levandule a další.
K bodu tři, domácí jogurt ano a domácí tvaroh i sýr klidně také, ovšem ideálně z nepasterizovaného kozího, nebo ovčího mléka. Vejce obecně problém většinou nepředstavují a ideálem je pít je čerstvá a syrová, tak do dvou dnů od snůšky, případně pouze žloutky, pokud se vám bude bílek eklovat a bílky dát třeba pejskům, to si pošmáknou. Maso opět ideálně syrové a z malých zvířat, jako králík, nebo nutrie. Také je aplikovatelná domácí kachna, nebo krocan. Houby dle mého názoru zase tak velký problém většinou neznamenají, ale je potřeba si to testnout.
On v tom guláš vlastně není, jenom každému vyvolává potíže něco jiného, čili z toho důvodu zde lidem radím vedení deníčku a sledování pH moče v závislosti na potravinách, snížení pH totiž většinou znamená kvasný proces a to se dá sledovat snadno, takto si vytvoříte dietu na míru a máte pokoj.