Jarda píše:
On je nějaký rozptyl normální, protože to dost záleží i na hustotě kapaliny, kterou kapete, čili jednoznačně kalibrovat na vodu.
Změřil jsem pro jistotu kapatko ze zatmavené lahvičky 50ml(KTERÉ POUŽÍVÁM JAKO PŘENOSNÁ NA JOD I NA HCL...), a s hrůzou zjistil(jak je nutné vše si osobně ověřovat a nespoléhat co kdo a jak...), že do 2ml malé inj.stříkačky mi 20kapek vody ukázalo 1,5ccm !
(...takže moc velké kapky, a toho jodu i HCL, sem do sebe rval víc než sem si myslel...
)
Polopaticky POSTUP TESTOVANI KAPATEK(praktičtí lidé číst nemusí..
):
(nebot
jako vsechno i toto se dá "zkazit"- já sem si třeba nevšim hned, že do té 2ml stříkačky se ale vejdou přes 3ml tekutiny...takže sem to napoprvé změřil špatně...po nasazení vnitřního pístu sem nevyjel s tekutinou nahoru k rysce 3(nebo 2)ml...prostě zbrklost...a nepřemýšlení...Einstein prej přemejšlel VŽDYCKY CO PRÁVĚ TEĎ DĚLÁ...!- i když si zavazoval "blbé" tkaničky u bot...největší blbosti se dělaj právě když lidi nepřemejšlej....a má to tu hlavní výhodu že se nemusí(někdo) třeba vracet domů nebo se pořád sám sebe ptát...vypnul sem ten plyn...žehličku...
apod.)
Takže znovu:
1)vyndal sem ze stříkačky vnitřní píst
2)ucpal sem prstem výstupní dirku stříkačky
3)nakapal dovnitř 20kapek vody testovaným kapátkem
4)přiložil opatrně vnitřní píst bez domáčknutí dovnitř
5)otočil stříkačku do vodorovné polohy
6)domáčkl píst dovnitř a zároveň postavil stříkačku do svislé polohy-
dirkou nahoru...(jako sestřičky
), aby nic neukáplo ven...
7)v této poloze vyjet pístem s kapalinou do nejbližší rysky...
pozor-pokud by jste omylem vyjeli až k rysce 1ml a máte kapátko které má větší kapky než má mít-tak to samozřejmě vykápne(vystříkne) ven protože tekutiny bude víc než 1ccm...
odečíst zda přesahuje 1ml nebo ne....(nezapomenout sčítat/odčítat
-pokud vyjedu jen do rysky s nápisem 3ml, a tekutina sahá až do nápisu 2ml...znamená to že je tekutiny právě 1ml....
(1ccm=1ml...
)
...kdo chce vědět proč....ohlédnutí do školních lavic co většina z nás zapomněla neboť to v životě (zatím) asi moc lidí nepotřebovalo...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ccm"...Centimetr krychlový je totožný s jednotkou mililitr.
Místo značky cm³ se někdy (v anglofonních zemích, zvláště v lékařství a automobilismu) používá značka cc, popř. ccm."
V e-shopu lekarna.cz sem tedy objednal nejen jiné kapátko(poštovné je nad 1200kč zdarma), ale i zásobu na pár měsíců: vit.E, B12 500mcgr., B6(Generica 20mg, 30tbl.cca20kč...), Céčko1000(vyrábí JML za cca 170kč 120tbl), také OČNÍ KAPÁTKA....(TA JSEM TAKTO OTESTOVAL A MAJÍ UŽ SKUTEČNĚ TĚCH 20KAPEK NA 1CCM, tedy jde o metrické kapátko....: Je to tohle(pokud máte tip na jiné dejte ho sem...):
http://www.lekarna.cz/kapatko-ocni-alfa-1ks/- mají tam ještě jiná kapátka.....komu se chce testovat....já bral to nejlevnější za 8kč...a pro každého člena rodiny jedno nebo i víc(na cesty, do práce apod.).
Je možné si také pořídit samostatné kapátko na jod a samostatné pro HCL...nemusíte pokaždé vymývat(a hlavně NEDOCHÁZÍ K PŘENOSU ZBYTKŮ Z FLAŠTIČEK JODU DO FLASTICKY S HCL.
...nebo jiná varianta:
- po KAŽDÉM nakapání(zvláště pokud kapete nejen HCL ale i jod) nejlépe propláchnout jediné kapátko ve sklence vody s rozpuštěnými látkami...ALE trocha vody vždy zůstane v kapátku, tak to není tak přesné jako používat na každou chemikalii vlastní samostatné kapátko...
...pane Jardo máte nějaký tip na koupi delšího(10cm a více) metrického kapátka, které by POHODLNĚ dosáhlo alespoň na dno 10ml flaštičky?...resp.To oční kapátko Alfa je moc krátké(má jen 7,5cm délku- včetně pryže....)...a dolévat flaštičku se mi pořád nechce...(při nahnutí flaštičky nelze kapátkem dobře nabrat...).
Nebo tip na zatmavené 10ml(nebo i větší) flaštičky rovnou už s metrickým kapátkem?
Stálo by za to je dát do inzerce, pokud někdo máte osvědčený, otestovaný tip...!