Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 1:14 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ovoce
PříspěvekNapsal: stř dub 08, 2009 10:49 am 
Offline

Registrován: stř dub 08, 2009 10:41 am
Příspěvky: 2
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s konzumací ovoce při překyselení? Když většina překyselých lidí má v sobě i přemnožené bakterie a plísně, které se živí cukrem. Neudělá ovoce víc škody, než užitku?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovoce
PříspěvekNapsal: stř dub 08, 2009 2:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Pavel píše:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s konzumací ovoce při překyselení? Když většina překyselých lidí má v sobě i přemnožené bakterie a plísně, které se živí cukrem. Neudělá ovoce víc škody, než užitku?

Překyselení závisí na mnoha faktorech a nejlépe se srovná pitím čerstvých šťáv z ovoce a zeleniny, při současném vynechání kyselinotvorných potravin a zařazení velkého množství syrové stravy. Ovoce v naprosté většině případů nijak nevadí, problém je zpravidla kombinace s tukem. Pokud není tělo zaneseno nadměrným množstvím tuku, odchází cukr z krevního řečiště stejně rychle jak přišel a neexistuje tedy žádný rozumný důvod, proč se vyhýbat konzumaci velkého množství ovoce, ani u cukrovky, nebo kvasinkových onemocnění. Zvýšený krevní cukr, který k těmto onemocněním vede, nezpůsobuje ovoce, ale tuk a rafinované jednoduché cukry, těm je zapotřebí se vyhýbat. Ovoce je výbornou výživnou potravinou plnou vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a vlákniny a obsahuje dostatečné množství kalorií k pokrytí celodenního energetického výdeje. Dodává kvalitní, kompletní výživu nabitou životem, proto je čerstvé, zralé, nezpracované ovoce, schopné tvořit základ Vašeho jídelníčku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: očista střeva
PříspěvekNapsal: čtv čer 25, 2009 3:27 pm 
Offline

Registrován: pon čer 08, 2009 8:21 am
Příspěvky: 4
Dobrý den Jardo.
Potřebovala bych si něco ujasnit. N.Walker popisuje očistu střeva pomocí Glauberovy soli. Zrejmě to znáte, ale jen připomenu, že to má být celkem 3 dny za sebou a a po každé očistě kvůli alkalické reakci se má vypít šťáva z několika citrusů a doplnit vodou - celkem 2 litry tekutiny.
To opravdu kyselé citrusy způsobí v organizmu alkalickou reakci, vůbec to nechápu.
Děkuji za vysvětlení, ale chemie není mojí silnou stránkou.
Zita


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: očista střeva
PříspěvekNapsal: čtv čer 25, 2009 3:48 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Zita píše:
To opravdu kyselé citrusy způsobí v organizmu alkalickou reakci, vůbec to nechápu.

Ano.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: očista střeva
PříspěvekNapsal: čtv čer 25, 2009 7:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Zita píše:
Dobrý den Jardo.
Potřebovala bych si něco ujasnit. N.Walker popisuje očistu střeva pomocí Glauberovy soli. Zrejmě to znáte, ale jen připomenu, že to má být celkem 3 dny za sebou a a po každé očistě kvůli alkalické reakci se má vypít šťáva z několika citrusů a doplnit vodou - celkem 2 litry tekutiny.
To opravdu kyselé citrusy způsobí v organizmu alkalickou reakci, vůbec to nechápu.
Děkuji za vysvětlení, ale chemie není mojí silnou stránkou.
Zita

Je to zajímavé, ale je to pravda, takto reagují i jiné potraviny než citrusy, které obsahují hlavně kyselinu askorbovou a kyselinu salicylovou, například okurka obsahuje kyselinu křemičitou a přitom je také silně zásadotvorná. Není to ani o chuti, ani o obsahu kyselin ve vlastní potravině, ale o tom jak se po požití dané potraviny chová tělo člověka. Zde nic neplatí absolutně, ale pouze s určitou pravděpodobností, dokonce pokud budete jíst pouze zásadotvorné potraviny a budete ve stresu, tak můžete mít acidózu právě z toho stresu a potraviny to prostě nesrovnají.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned čer 28, 2009 12:23 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Andrea 81 píše:
Dobrý den pane Zajíčku, jak dlouho lze uchovávat umletý mák bez zamrazení, aby se nezkazil a byl ještě poživatelný? Děkuji A.K.

Při pokojové teplotě nejvýše dva dny. V lednici umletý mák vydrží týden, až 14 dní, ale déle bych to určitě nedoporučoval. Chuťové vlastnosti se sice příliš nemění, ale tuk obsažený v rozemletém makovém semínku, poměrně rychle oxiduje a jeho nutriční vlastnosti se značně mění. Z velice zdravého produktu, se stane potravina silně zatěžující játra a ty bych rozhodně netrápil, játra budete ještě potřebovat, tak ať jsou v pohodě. Totéž platí pro lněné semínko, sezam a různé druhy oříšků. Já osobně tato rozemletá semínka a ořechy, nikdy neskladuji ani v lednici, ale vždy v mrazáku, alespoň na -20°C a méně, kde mám jistotu, že nebudu játra trápit, ani po velice dlouhé době. S manipulací problém není, rozemletá drť se sype i na takto nízkých teplotách a do velkých hrudek se nelepí. Téměř vždy, jde bez rozmrazování nabrat lžící a zbytek ihned zase do mrazáku. Na skladování v mrazáku je nejvhodnější mikrotenový sáček, ale dávám dva do sebe, abych ho při dloubání lžící neprotrhl.


Velmi zaujimave, ja orechy a semienka skladujem pri izbovej teplote v zavretych flasiach, v tme v spajzi. Vzdy sa mi zda otravne spinit mlyncek, aby som si namlel jednu-dve davky. Tak toto by riesilo problem.
Mozem sa opytat, preco to skladujete v sackoch a nie v sklenenych flasiach? Na kolko odhadujete, ze by taketo rozmlete semienka vydrzali v mraznicke?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned čer 28, 2009 9:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Velmi zaujimave, ja orechy a semienka skladujem pri izbovej teplote v zavretych flasiach, v tme v spajzi. Vzdy sa mi zda otravne spinit mlyncek, aby som si namlel jednu-dve davky. Tak toto by riesilo problem.
Mozem sa opytat, preco to skladujete v sackoch a nie v sklenenych flasiach? Na kolko odhadujete, ze by taketo rozmlete semienka vydrzali v mraznicke?

Nepíšete zda celá, nebo rozemletá, ale pokud jsou rozemletá, tak je to velice špatně ajíte po krátké době žluklá semena, což velice škodí játrům.
Do sáčků to dávám od té doby, co se mi povedlo v mrazáku rozbít sklenici a mohu Vás ujistit, že se to velice blbě vybírá, můžete se velice snadno poranit na necitlivých prstech. Já toho nemelu zase tak moc, pouze tak 1 kg, ale to spotřebujeme nejdéle za cca 2 měsíce, tak nevím a domnívám se, že trvanlivost při takto nízkých teplotách bude minimálně půl roku, ale spíše mnohem více.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 1:00 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ano, mal som na mysli cele semienka, vylupane vlasske orechy a lieskovce. Pomlete nie, to som myslel, ze treba spotrebovat ihned, ale ta mraznicka by riesila problem. Tie vylupane vlasske skladujem v tme, v uzavretej nadobe, pri izbovej teplote a snazim sa ich spotrebovat do dvoch mesiacov. Neviem, ci to uz nieje pridlho, rozmyslam, ze by som ich radsej dal do ladnicky.
Ako to myslite s tym poranenim na sklenenej flasi. Ved ona by nemala prasknut, ci nie?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 9:47 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ano, mal som na mysli cele semienka, vylupane vlasske orechy a lieskovce. Pomlete nie, to som myslel, ze treba spotrebovat ihned, ale ta mraznicka by riesila problem. Tie vylupane vlasske skladujem v tme, v uzavretej nadobe, pri izbovej teplote a snazim sa ich spotrebovat do dvoch mesiacov. Neviem, ci to uz nieje pridlho, rozmyslam, ze by som ich radsej dal do ladnicky.
Ako to myslite s tym poranenim na sklenenej flasi. Ved ona by nemala prasknut, ci nie?

Lískové ořechy jsou celkem trvanlivé i po vyloupání, ale vlašské již moc ne ty je vhodnější skladovat v ledničce, ale pootevřené, aby mohly dýchat, nebo v mrazáku a zde mohou být bez přístupu vzduchu. Dva měsíce v pokojové teplotě se mi zdá docela dlouho na vlašské ořechy, ale u lískových to nijak nevadí.
Pokud se Vám povede, při špatné manipulaci, v mrazáku sklenici rozbít, tak se o střepy, při jejich odstraňování, můžete snadno pořezat, protože máte mrazem znecitlivělé prsty. Nejde o to, že by sklenice praskla mrazem, ale že se Vám ji povede třeba rozbít o druhou sklenici jako mě.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 11:29 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Lískové ořechy jsou celkem trvanlivé i po vyloupání, ale vlašské již moc ne ty je vhodnější skladovat v ledničce, ale pootevřené, aby mohly dýchat, nebo v mrazáku a zde mohou být bez přístupu vzduchu. Dva měsíce v pokojové teplotě se mi zdá docela dlouho na vlašské ořechy, ale u lískových to nijak nevadí.
Pokud se Vám povede, při špatné manipulaci, v mrazáku sklenici rozbít, tak se o střepy, při jejich odstraňování, můžete snadno pořezat, protože máte mrazem znecitlivělé prsty. Nejde o to, že by sklenice praskla mrazem, ale že se Vám ji povede třeba rozbít o druhou sklenici jako mě.

Dakujem, uz chapem. Akurat nerozumiem, preco vlasske treba nechat v ladnicke pootvorene. Neurychluje oxidacia znehodnotenie tukov?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 2:35 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Dakujem, uz chapem. Akurat nerozumiem, preco vlasske treba nechat v ladnicke pootvorene. Neurychluje oxidacia znehodnotenie tukov?

To sice asi ano, ale zase nedojde k zamoření plísněmi, což se Vám v hermeticky uzavřené sklenici může snadno přihodit v teplotách kolem 7 stupňů, kdy mají plísně celkem dobré podmínky k růstu. Navíc nějaký kyslík zůstane i v uzavřené lahvi a oxidace probíhá i tak, proto naši předkové skladovali vyloupané vlašské ořechy v medu, kde se určitě nezkazí. Já osobně je nikdy do zásoby neloupu a připravuji je maximálně v množství, které spotřebuji cca za 14 dní.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát črc 10, 2009 9:54 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Zemiaky sa uvadzaju ako silne zasadotvorne. Ostanu zasadotvorne aj po uvareni, alebo to plati iba pre surove?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát črc 10, 2009 10:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Zemiaky sa uvadzaju ako silne zasadotvorne. Ostanu zasadotvorne aj po uvareni, alebo to plati iba pre surove?

Zásadotvorné zůstanou, o tom se můžete snadno přesvědčit kontrolou pH ranní moče po konzumaci syrových i vařených brambor, ale to není vše, co je potřeba pro zdravé tělo. Důležité jsou organické minerálie, vitamíny, radiovitalita a především enzymy z nichž se zničí naprostá většina. Výsledný produkt je sice zásadotvorný, ale stejně pro trvale dobré zdraví nevhodný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Snídaně
PříspěvekNapsal: úte črc 21, 2009 10:25 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Andrea 81 píše:
Dobrý den pane Zajíčku, mohu do ovocné snídaně (jablko, pomeranč, banán) bez oleje a medu, s ořechy a semeny přidat namočené sušené švestky a brusinky, aniž by celé jídlo nepůsobilo kyselinotvorně? Děkuji, s podzravem Andrea Kubjátová
Jé, díky za tuto otázku, mám totiž podobnou. Vlastně více podobných.
Moc mi chutná sezamové semínko (bio, neloupané). To sním na posezení teda pěknejch lžiček. Je to pochoutka. Nebo nakrájím okurku (salátovku) na kolečka (v horším případě namažu knackebrot máslem) a toto hojně posypu sezamovým semínkem. Nebo, moc dobré je sezamové semínko k přikusovanému jablku. Jenže nevím - nepere se to spolu v žaludku?
Taky mi moc moc chutnají pšeničné klíčky (bio ze zdravěnky). Když je ochutnám, sním na posezení možná až 100 g (samozřejmě důkladně pokoušu a prosliním a zapíjím). Je/není to kyselinotvorné? Neškodí taková - skoro každodenní - konzumace nějak?
Občas bych si chtěl trošku přisladit jahody nebo borůvky (než jsem před půlrokem přešel na vitariánství, byl jsem hodně závislý na sladkém, ach jo). Zajímá mne proto, zda je velký hřích, když si jahody nebo borůvky (oboje mírně namačkané vidličkou) přisladím medem (ten mám přímo od včelaře), nekvasí to pak v žaludku?
Další moje nejasnost: autoři různých knih se neshodují v tom, zda se ovoce a zelenina může či nemá kombinovat. Mám odsťavovač (Omega 8004) a na něm šťávím (mimo jiné) mrkev a jablko - toto je velmi chutná kombinace, ale nekvasí to pak ve střevech? Šťáva ze samotné mrkve je dobrá, ale když se přidá jablko, je to mňamko. Pokud odpovíte, že jablko nepřidávat (to jest nemíchat zeleninu do ovoce), mohu tu mrkvovou šťávu přisladit medem? Zkrátka aby to pak v žaludku nekvasilo, to je pak na nic, když do střev odchází nahnilá hmota a zdravé živiny pryč.
Společný dovětek ke všem výše uvedeným otázkám: můžeme pominout, co jsem jedl předtím, protože mezi jídly dodržuji alespoň dvouhodinové pauzy, tedy snažím se jíst vždy na lačný žaludek. No, výjimkou asi jsou pšeničné klíčky, ty pojídám na chuť "sem tam" podobně, jako jsem kdysi pojídal na chuť pražené slané oříšky, když jsem ještě nevěděl, jak jsou pražené ořechy škodlivé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Snídaně
PříspěvekNapsal: úte črc 21, 2009 12:44 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Jé, díky za tuto otázku, mám totiž podobnou. Vlastně více podobných.
Moc mi chutná sezamové semínko (bio, neloupané). To sním na posezení teda pěknejch lžiček. Je to pochoutka. Nebo nakrájím okurku (salátovku) na kolečka (v horším případě namažu knackebrot máslem) a toto hojně posypu sezamovým semínkem. Nebo, moc dobré je sezamové semínko k přikusovanému jablku. Jenže nevím - nepere se to spolu v žaludku?
Taky mi moc moc chutnají pšeničné klíčky (bio ze zdravěnky). Když je ochutnám, sním na posezení možná až 100 g (samozřejmě důkladně pokoušu a prosliním a zapíjím). Je/není to kyselinotvorné? Neškodí taková - skoro každodenní - konzumace nějak?
Občas bych si chtěl trošku přisladit jahody nebo borůvky (než jsem před půlrokem přešel na vitariánství, byl jsem hodně závislý na sladkém, ach jo). Zajímá mne proto, zda je velký hřích, když si jahody nebo borůvky (oboje mírně namačkané vidličkou) přisladím medem (ten mám přímo od včelaře), nekvasí to pak v žaludku?
Další moje nejasnost: autoři různých knih se neshodují v tom, zda se ovoce a zelenina může či nemá kombinovat. Mám odsťavovač (Omega 8004) a na něm šťávím (mimo jiné) mrkev a jablko - toto je velmi chutná kombinace, ale nekvasí to pak ve střevech? Šťáva ze samotné mrkve je dobrá, ale když se přidá jablko, je to mňamko. Pokud odpovíte, že jablko nepřidávat (to jest nemíchat zeleninu do ovoce), mohu tu mrkvovou šťávu přisladit medem? Zkrátka aby to pak v žaludku nekvasilo, to je pak na nic, když do střev odchází nahnilá hmota a zdravé živiny pryč.
Společný dovětek ke všem výše uvedeným otázkám: můžeme pominout, co jsem jedl předtím, protože mezi jídly dodržuji alespoň dvouhodinové pauzy, tedy snažím se jíst vždy na lačný žaludek. No, výjimkou asi jsou pšeničné klíčky, ty pojídám na chuť "sem tam" podobně, jako jsem kdysi pojídal na chuť pražené slané oříšky, když jsem ještě nevěděl, jak jsou pražené ořechy škodlivé.

Sezamové semínko (bio, neloupané), je sice velice zdravé, ale pochybuji, že ho dokážete, při popisovaném způsobu konzumace, nějak dobře využít. I když ho jíte samotné a vyloženě se soustředíte na jeho dokonalé rozžvýkání, tak výsledek za moc nestojí a většina skončí naprosto nevyužita v záchodové míse. To moc dobré není, z hlediska zdravotního to sice nijak nevadí, ale já nerad něco platím a nesmyslně hned sypu do záchoda. Právě z tohoto důvodu doporučuji, vyrábět si z těchto semínek mléka, nebo másla, případně pomazánky pokud jíte něco, na co jdou namazat. Pak je využitelnost dokonalá a například ranní nutridrink dodá minerálie na celý den. S ovocem a zeleninou se to nijak netluče a o něco horší je to s chlebem, ale pokud to strávíte bez potíží, tak proč ne.
Já nic, na co sáhne potravinářský průmysl nejím a docela dobře vím proč. Totéž doporučuji i svým pacientům, přátelům i čtenářům těchto stránek. Není nejmenší problém si klíčit pšenici špalda, kde máte jasné, co do toho kdo dal a vyhnete se tak bůhví čemu, co Vám tam pro dobré zdraví a za hříšné peníze nějaký specialista přimíchá. Obilí v jakékoliv podobě je kyselinotvorné a já ho jíst nedoporučuji a sám ho také nejím. Jinak z hlediska dobré defekace to asi není zavrženíhodné, ale moc bych to nepřeháněl.
Med je celkem dobrý, pokud se jí samotný, ale v ovoci již může způsobovat kvasné procesy a to dobré není. Někdo to celkem dobře snáší a pak proti tomu nelze mít námitek, ale vhodnější je si přidat do jídla které chcete sladké třeba rozinky, nebo datle, či fíky. Já bych v tomto případě vsadil na rozinky a strouhaný kokos, můžete vyzkoušet.
Med, viz předchozí dotaz, platí pro šťávy to samé. Co se týká míchání ovoce a zeleniny, tak jste zrovna uvedl jedinou kombinaci, kdy to jde bez problémů a například mrkev se dá míchat naprosto do všeho. Jablko s mrkví je ok, ale jablka se zeleninou již moc ne, to docela dobře kvasí.
Dvě hodiny jsou opravdu minimum, mnohem lepší je zvyknout si na tři jídla denně a pak, naprosto v pohodě, můžete dodržovat odstup čtyři hodiny, který je opravdu vyhovující. Takové to uzobávání je velice škodlivé a udržuje žaludek v trvalé zátěži, což zrovna dobré pro jeho perfektní stav není. Vy přece taky nedokážete, například v pravé ruce, zvedat byť pouhý 1 kilogram celý den, tak to nechtějte po svém žaludku, on umí, jen co umí a zátěž non stop prostě neumí. Větší sajrajt, než pražené slané oříšky a slané brambůrky, představuje snad jen vývar z masa a kostí, to je opravdu extratřída, co se týká poškozování celé trávicí soustavy a tkání, všimněte si, že toto svinstvo mají denně k obědu a mnohdy i k večeři pacienti ve špitále, asi proto, aby moc brzo neutekli a mohli více zaplatit. Za Hippokrata dostal pacient klystýr a vodu, aby se rychle odmořil a vypadl zdravý domů, v moderní nemocnici vývar a řízek, aby se nedejbože neodmořil a neutekl moc brzy. Stejná přísaha a ejhle jiná logika, no žijeme v jiném světě, komerce je komerce, přeci chudák doktor nebude sušit hubu, jako za Hipokrata.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz