Koláč s kokosovým krémom a karobovou polevou
2 poháre mandlí
1 lyžička morskej soli
2 poháre vykôstkovaných datlí
Sirup
1 pohár vykôstkovaných datlí
1/2 pohára karobového prášku (svätojánsky chlieb) **
1/4 pohára extrapanenského olivového oleja
2 až 4 lyžičky vody
Krém
2 poháre kešu orieškov
1 1/2 pohára vody
1/4 pohára vykôstkovaných datlí
1/2 pohára strúhaného sušeného kokosu alebo čerstvého kokosu
Pre vytvorenie korpusu, spracujeme mandle a soľ (rozmixujme alebo pomelieme) na drobné kúsky. Postupne do mixéra pridávame datle. Datle umožnia spojiť mandle a vytvoriť “cesto“. Formu na koláč "pomúčime" trochou kokosu a vtlačíme cesto do formy - aby tvorilo podklad pre krém.
Na sirup rozmixujeme pohár datlí, karob, olivový olej a vodu do hladka. Snažíme sa pridať len nevyhnutné množstvo vody. Polovicou sirupu potrieme korpus a polovicu odložíme.
Na krém rozmixujeme kešu oriešky a vodu až kým nie je krém hladký. Pridáme datle a kokos. Mixujeme do hladka. Nanesieme krém na korpus potretý sirupom. Zvyšným sirupom "pofŕkame" povrch koláča.
(cca16 porcií; v chladničke vydrží 3 dni, ak dovtedy záhadne nezmizne
)
datle sa dajú sčasti nahradiť hrozienkami
** Karobový prášok:
Používa sa ako náhrada čokolády, ktorá sfarbí jedlo tmavohnedo, nenahradí úplne typickú čokoládovú vôňu, ale chuťovo je veľmi podobný. Dobre sa hodí do cukroviniek, koláčov, pečiva, koktejlov, zmrzlín, ovocných pomazánok, mliečnych produktov, omáčok i pečených fazúľ