Igor píše:
Chcem sa opytat Jardu ale aj ostatnych, ktori si sleduju/meraju pH v priebehu dna, ake maju poznatky o vplyve kefiru na jeho hodnotu? Niekde som tu cital, ze kefir ma zasadity ucinok. Ovsem ja mam po dvoch tyzdnoch sledovania jeho vplyvu na moje pH skusenost prave opacnu. Zvykol som si vypit asi 850ml kefiru asi dve hodiny po obede zlozenom prevazne zo surovej zeleniny. Kefir som pil sam, nicim nekombinovany. Moje obedy sa v priebehu dvoch tyzdnov nijak vyrazne nelisili, lisilo sa len uzitie kefiru. Bolo par dni, kedy som si ho nedal. V dnoch, kedy som neuzil kefir, mal som poobede okolo 17tej hodine pH este 7,4 - 7,6 a tento stav mi vydrzal cca do 19tej hodiny aj ked som okolo 18tej nieco zjedol. Potom pH mierne klesalo az na nejakych 6,35 vo vecernych hodinach. V dnoch ked som vypil okolo 15:30 - 16:00 spominanych cca 9dl kefiru som mal pH o nejakej 17tej hodine 5,6-6,3, teda priblizne o cele pH menej. Toto som spociatku pripisoval nahode ale meraniami bez kefirovych dni a dni z kefirom, resp. uz v poslednych dnoch meranim pred uzitim kefiru a po nom som si vlastne potrvdil ze ide o vplyv kefiru, pretoze po jeho uziti po hodine mam nizsie pH o jednu celu hodnotu.
Podobný problém s kefírem mám taky, sražení hodnot pH po kefíru je podobné. V kefíru problém určitě není, je připraven správně a je z čerstvého nepasterizovaného kozího mléka. Odstupy od jídla jsou v pořádku, ale přesto se mi kefír tráví hůř. Vysazoval bych ho docela nerad, dělám z něho i vynikající SP do salátů.