Myslím, že není žádným velkým tajemstvím, že to "zdravé" ovoce obsahuje především ovocný cukr - fruktózu.
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/17623 ... kohol.htmlU lidí, kteří pijí denně litr sladkého perlivého nápoje nebo čerstvého ovocného džusu, se pětkrát častěji rozvinula choroba ztučnění jater,“ tvrdí doktor Nimer Assy z izraelské Haify, jehož studii otiskl odborný časopis Hepatology.
„Fruktóza zvyšuje riziko, že vaše játra budou trpět ztučněním, které může vést až k cirhóze a rakovině jater,“ dodal Assy, podle něhož je právě nadměrná konzumace ovocného cukru velmi nebezpečná.
http://www.adastra.estranky.cz/clanky/z ... a-fruktozaKdyž jeden člověk bude přijímat fruktózu a druhý stejné množství kalorií, ovšem ve formě glukózy nebo dextrózy, pouze u prvního se časem objeví obezita, inzulínová rezistence, ztučnění jater, vysoká hladina triglyceridů, příznaky zánětu, vysoký krevní tlak a onemocnění cév.
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/18901 ... -tele.htmlNapříklad v USA je většina nápojů slazena fruktózou, která je mnohem více sladší, než klasický cukr a tedy levnější. Podle poslední studie vědců z Kalifornie je ale fruktóza stejně nebezpečná ne-li dokonce víc, jako klasický bílý cukr.
Vědci si dali za úkol sledovat vliv spotřeby jednoho litru kolového nápoje za den po dobu šesti týdnů (bez změny jídelníčku). Zkoumanou skupinu přitom tvořilo 40 mužů a žen, kteří byli podrobeni detailnímu sledování, včetně předběžného a následného vyšetření magnetickou rezonancí.
Výsledek ukázal, že hmotnost dobrovolníků se za tuto dobu zvýšila o více než 3 kg, objem podkožního tuku o 4 % a objem tuku v břišní dutině, jehož zvýšené množství je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění a cukrovky, o neuvěřitelných 14 %.
...těch odkazů je spousta, o tom, že fruktóza je v podstatě sajrajt se ví už dlouho...