ravima píše:
Dobrý den, zabýval jsem se trochu tou acidobazickou rovnováhou, a mám docela pochybnosti o smyslu měření pH moči.
Co říkáte např. na tohle, mám to ze stránek o metabolických typech, kde se kromě acidobazické nerovnováhy zabývají i jinými, podle nich důležitějšími nerovnováhami:
1) U acidózy doprovázené nadbytkem draslíku je pH moči obvykle 6,3 a více, pH slin je obvykle 6,8 a více. Je zajímavé, že při této acidóze může být moč zásaditá - ledviny vylučují přebytek draslíku (K+), zatímco kyselinotvorný vodík (H+) zůstává v těle.
2) U alkalózy doprovázené vyčerpáním draslíku bývá pH slin obvykle 6,8 a více. Moč může být u této alkalózy kyselá (nízké pH), protože zde existuje nedostatek draslíku a ledviny chrání draslík a místo toho se zbavují kyselinotvorných vodíkových iontů.
Vzhledem k tomu, že vitariánské diety zpravidla obsahují strašně velké množství draslíku a navíc málo sodíku, když se nesolí, nebude při měření pH moči problém s tím prvním bodem? Nakolik je to pH moči opravdu vypovídající o stavu těla?
Měření pH moči se součastným měřením pH slin je naprosto jednoznačně nepřesnější metoda rychlého zjištění stavu kyselin v organizmu. Na tom se nic zrozporovat nedá, ale samozřejmě to má také svoje mouchy, kdy to prostě lidé dělají špatně a pak to samozřejmě i špatně funguje. U bodu jedna je těžko pochopitelné, že se baví o zásadité moči a uvádějí hodnotu pH 6,3 a více. Zásaditá moč je při hodnotách nad 7 pH a ani zde nevidím žádný problém, ba právě naopak, tento stav je paradoxně schopen mnoho lidí třeba s rakovinou dostat do stabilizovaného stavu. Totéž se týká i druhého bodu a pokud se bavíme o acidóze, tak hodnoty jednoznačně pod 7 pH a alkalóza jednoznačně hodnoty nad 7 pH. Navíc pokud by jste moje rady dobře pochopil, tak i já doporučuji přijímat solanku z himalájské soli, kde se sodík pochopitelně vyskytuje a je i mnoho potravin s velice vysokým podílem organického sodíku, například celer, to si musíte trochu nastudovat. Na druhou stranu je ovšem pravda, že dlouhodobě vysoké pH moče přetěžuje ledviny a je schopné vyvolávat zánětlivé procesy v močových cestách.