Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 12:54 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte črc 07, 2009 10:53 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Este sa opytam, lahko prikryte vieckom, myslite tak, ze viecko akoby priliehalo celou plochou, ale neuzavrie sa to uplne, ale ostanu tam mikroskopicke medzery, alebo to myslite, ze napriklad na tanier sa polozi male viecko alebo prikrivka, takze tam ostanu pomerne velke medzery po okrajoch.
Takisto sa chcem opytat, pokial ide o plast, skodi to velmi, alebo je rozdiel oproti sklu len nepatrny? (zatial to skladujem v plastovych kelimkoch, ktore mi ostavaju po kupovanej zelenine)

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: stř črc 08, 2009 6:05 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Este sa opytam, lahko prikryte vieckom, myslite tak, ze viecko akoby priliehalo celou plochou, ale neuzavrie sa to uplne, ale ostanu tam mikroskopicke medzery, alebo to myslite, ze napriklad na tanier sa polozi male viecko alebo prikrivka, takze tam ostanu pomerne velke medzery po okrajoch.
Takisto sa chcem opytat, pokial ide o plast, skodi to velmi, alebo je rozdiel oproti sklu len nepatrny? (zatial to skladujem v plastovych kelimkoch, ktore mi ostavaju po kupovanej zelenine)

Jak při klíčení postupuji, jsem zde celé pečlivě popsal, tak to nyní zopakuji. Postup i vybavení, používám opravdu to nejjednodušší, co se použít dá. Vezmu běžnou zavařovací sklenici, se šroubovacím víčkem, do ní dám cca 50 ml suchých semen a jako když se točí pivo, takzvaně po skle, propláchnu vodou. To, co vyplave, stejně nemá klíčivost, tak to sliji a propláchnu stejným způsobem tolikrát, až nic nevyplave. Veškerá propláchnutá semena musí ležet na dně a vody je nad nimi minimálně 2x tolik co semen. Sklenici dám na kuchyňskou linku a položím na ní víčko tak, že ho otáčím proti směru utahování co nejdále, aby se vytvořila mezera a dovnitř mohl vzduch. Nechám takto přes noc, ráno sliji vodu, opět propláchnu a znovu sliji, nechám dost vykapat a semena sklepnu na dno do rovnoměrné vrstvy. Přiklopím víčkem, stejně jak jsem popisoval a toto opakuji každý večer a ráno. Cca po 3 – 6 dnech, jsou klíčky dost dlouhé, pak je naposledy propláchnu, okapu a dám do lednice. Zde vydrží, opět lehce přiklopené víčkem, mnoho dní a je potřeba je propláchnout tak 1x za dva dny.
Jak moc jsou plasty škodlivé, se můžete dennodenně přesvědčit v mnoha případech běžného života a podle mě plast do styku s potravinou prostě nepatří.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: ned črc 12, 2009 2:14 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Je vhodne na cestu zobrat mrkvovu stavu do termosky? Ostane sice chladna, ale neviem, ci nerez neskodi tej stave. Viem, ze niektore ovocie je uvadzane, ako nevhodne na kontakt s kovom, pretoze je agresivne a s kovom nejak reaguje... ale konkretne mrkvova stava (popripade repova alebo zelerova ) je na tom ako?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: ned črc 12, 2009 6:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Je vhodne na cestu zobrat mrkvovu stavu do termosky? Ostane sice chladna, ale neviem, ci nerez neskodi tej stave. Viem, ze niektore ovocie je uvadzane, ako nevhodne na kontakt s kovom, pretoze je agresivne a s kovom nejak reaguje... ale konkretne mrkvova stava (popripade repova alebo zelerova ) je na tom ako?

Obecně vzato, kov ve styku s potravinou ničí některé vitamíny, ale již nijak výrazně neovlivňuje organické minerály a většinu enzymů, což je pro zachování nutričních hodnot potravin, dle mého názoru stěžejní. Těch pár zničených vitamínů zase člověku nijak výrazně nechybí, ale většina lidí trpí katastrofálním nedostatkem kvalitních organických minerálů a enzymů. Podstatně více také vadí běžná ocel, než konkrétně kvalitní nerez, která celkem dobře odolává i poměrně agresivnímu prostředí. Předpokládám, že u mrkvové šťávy by kvalitní nerez neměla představovat žádný zásadní problém. Sám sice plasty rád nemám, ale v tomto případě bych se asi snažil spíše eliminovat oxidaci, než se staral o nějaké vitamíny zničené kovem. Z tohoto pohledu termoska moc ideální není, spíše jsou vhodné malé PET lahve o obsahu 0,3 litru. Lahve plníme opravdu do rovna a nad umyvadlem zašroubujeme uzávěr. Tím se dosáhne prakticky úplné vytlačení vzduchu a šťáva takto balená, celkem dost dlouho vydrží. Po otevření vypijeme vždy celý obsah, protože zbytek by se rychle kazil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 11:33 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ok, takze zabranenie oxidacii ma prioritu pred udrzanim v chlade a teple.
Vziat si stavu na cesty, pod tym je myslene skonzumovat ich tak do 12 hodin. (pri mojich cestach su ale skonzumovane do 5 hodin \":-)\")

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 11:51 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ok, takze zabranenie oxidacii ma prioritu pred udrzanim v chlade a teple.
Vziat si stavu na cesty, pod tym je myslene skonzumovat ich tak do 12 hodin. (pri mojich cestach su ale skonzumovane do 5 hodin \":-)\")

Tak spíše zabraňte té oxidaci a teplotou se nezabývejte, do 5 hodin to nepředstavuje takový problém. Já sám si nosím někdy čerstvé šťávy do práce, či si je beru do auta a dělám to tak, jak jsem Vám napsal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pon črc 13, 2009 10:15 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Xion píše:
Presuvam nas dialog sem, kedze sem sa viac hodi...

ja mam moznost kupovat vylupane vlasske orechy za vyhodnu cenu iba raz za dva mesiace, takze preto si kupujem zasobu na cca 2 mesiace. Takze, podla Vas, je lepsie dat ich do mraznicky do sacku, a vybrat si vzdy do sklenenej nadoby mnozstvo na 14 dni?

Po vybrati z mrazaku je mozne vlasske orechy rovno dat do flase a skladovat pri izbovej teplote, alebo je lepsie nechat ich den v ladnicke?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte črc 14, 2009 7:57 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Po vybrati z mrazaku je mozne vlasske orechy rovno dat do flase a skladovat pri izbovej teplote, alebo je lepsie nechat ich den v ladnicke?

Já je po vyloupání skladuji vždy v mrazáku, nebo na kratší dobu cca do 14 dní v lednici. Nevyloupané ořechy je nejvhodnější skladovat v nějakém plátěném pytlíku, nebo pokud jich máte více, tak například já je skladuji v zeleninových umělohmotných přepravkách v suchu na čerstvém vzduchu na půdě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte črc 14, 2009 9:51 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Já je po vyloupání skladuji vždy v mrazáku, nebo na kratší dobu cca do 14 dní v lednici. Nevyloupané ořechy je nejvhodnější skladovat v nějakém plátěném pytlíku, nebo pokud jich máte více, tak například já je skladuji v zeleninových umělohmotných přepravkách v suchu na čerstvém vzduchu na půdě.

Mam na mysli, ze ked mam tie uskladnene (vylupane) vlasske orechy v mrazaku a chcem ich pouzit, ci si ich mozem presypat v mensom mnozstve do zav. flase, a spotrebovat ich za kratky cas, alebo ich mam pouzivat rovno zmrazene. Predsa, v tom mrazaku asi nasaju nejaku vlhkost, tak ci ich potom po rozmrazeni nezozere behom par dni nejaka plesen.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte črc 14, 2009 10:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Mam na mysli, ze ked mam tie uskladnene (vylupane) vlasske orechy v mrazaku a chcem ich pouzit, ci si ich mozem presypat v mensom mnozstve do zav. flase, a spotrebovat ich za kratky cas, alebo ich mam pouzivat rovno zmrazene. Predsa, v tom mrazaku asi nasaju nejaku vlhkost, tak ci ich potom po rozmrazeni nezozere behom par dni nejaka plesen.

Je mnohem lepší je používat rovnou z mrazáku a toho, že nasají vlhkost se bát rozhodně nemusíte, v mraze naopak potraviny vodu ztrácejí, proto se balí do mikrotenu, aby k tomuto jevu nedocházelo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pát srp 14, 2009 6:00 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ako je vhodnejsie skladovat jablka v domacich podmienkach? Pri izbovej teplote, alebo v ladnicke. Zabalene v sacku, alebo na volnom vzduchu?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pát srp 14, 2009 8:35 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ako je vhodnejsie skladovat jablka v domacich podmienkach? Pri izbovej teplote, alebo v ladnicke. Zabalene v sacku, alebo na volnom vzduchu?

Na kratší dobu v pokojové teplotě, nejlépe v proutěném košíčku na kuchyňské lince. Pro dlouhodobější skladování je vhodnější ta lednička, ale naprosto nejlepší je adekvátně vlhký sklep.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: stř bře 09, 2011 12:05 am 
Offline

Registrován: stř úno 09, 2011 7:08 pm
Příspěvky: 19
dobrý večer,
pane Jardo píšete o přenášení šťáv v malých pet lahvičkách kvůli zamezení oxidace, já teď řeším ten samý problém, pracuji 24hodinové směny a šťávy mi moc chybí tak bych rád si je bral ssebou, tohle je dobrý nápad, ale ještě mě napadá jestli je možné kvůli konzervaci přidat pár kapek čisté citronové šťávy, někde na foru jsem četl přidávat vitC ale ta štáva mi přijde lepší jaký je váš názor?změní to nějak moc výsledné složení šťáv nebo je to vpořádku? A ještě jedna věc mi letí hlavou dají se udělat kvalitní šťávy ze zmraženého ovoce? v létě zásobit mrazák a potom postupně rozmrazovat a štavit, je to možné nebo i přesto že ovoce mrazit lze, se to podepíše na kvalitě š´távy?díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: čtv bře 10, 2011 9:18 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
martinberan3994 píše:
dobrý večer,
pane Jardo píšete o přenášení šťáv v malých pet lahvičkách kvůli zamezení oxidace, já teď řeším ten samý problém, pracuji 24hodinové směny a šťávy mi moc chybí tak bych rád si je bral ssebou, tohle je dobrý nápad, ale ještě mě napadá jestli je možné kvůli konzervaci přidat pár kapek čisté citronové šťávy, někde na foru jsem četl přidávat vitC ale ta štáva mi přijde lepší jaký je váš názor?změní to nějak moc výsledné složení šťáv nebo je to vpořádku? A ještě jedna věc mi letí hlavou dají se udělat kvalitní šťávy ze zmraženého ovoce? v létě zásobit mrazák a potom postupně rozmrazovat a štavit, je to možné nebo i přesto že ovoce mrazit lze, se to podepíše na kvalitě š´távy?díky

Do té šťávy je vhodnější dát celkem dost vitamínu C, ale větší množství citrónové šťávy by asi také odvedlo solidní práci, nicméně jako to céčko to asi nebude. Dělat šťávy ze zmraženého ovoce je možné, ale kvalita nic moc, prostě struktura buněk je mrazem narušena a tím pádem již jde o něco jiného, než u čerstvého plodu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: stř dub 13, 2011 7:16 pm 
Offline

Registrován: pon led 17, 2011 1:20 pm
Příspěvky: 34
Zdravím chci se zeptat a co kdzyž zmrazím čerstvě oštavněnou štávu bud ovocnou nebo zeleninovou a pak dle potřřeby vztáhnu .dá se to taky tak dělat\, jaká bude v tomto případně hodnota vitaminu ? děkuji .


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz