Xion píše:
Este sa opytam, lahko prikryte vieckom, myslite tak, ze viecko akoby priliehalo celou plochou, ale neuzavrie sa to uplne, ale ostanu tam mikroskopicke medzery, alebo to myslite, ze napriklad na tanier sa polozi male viecko alebo prikrivka, takze tam ostanu pomerne velke medzery po okrajoch.
Takisto sa chcem opytat, pokial ide o plast, skodi to velmi, alebo je rozdiel oproti sklu len nepatrny? (zatial to skladujem v plastovych kelimkoch, ktore mi ostavaju po kupovanej zelenine)
Jak při klíčení postupuji, jsem zde celé pečlivě popsal, tak to nyní zopakuji. Postup i vybavení, používám opravdu to nejjednodušší, co se použít dá. Vezmu běžnou zavařovací sklenici, se šroubovacím víčkem, do ní dám cca 50 ml suchých semen a jako když se točí pivo, takzvaně po skle, propláchnu vodou. To, co vyplave, stejně nemá klíčivost, tak to sliji a propláchnu stejným způsobem tolikrát, až nic nevyplave. Veškerá propláchnutá semena musí ležet na dně a vody je nad nimi minimálně 2x tolik co semen. Sklenici dám na kuchyňskou linku a položím na ní víčko tak, že ho otáčím proti směru utahování co nejdále, aby se vytvořila mezera a dovnitř mohl vzduch. Nechám takto přes noc, ráno sliji vodu, opět propláchnu a znovu sliji, nechám dost vykapat a semena sklepnu na dno do rovnoměrné vrstvy. Přiklopím víčkem, stejně jak jsem popisoval a toto opakuji každý večer a ráno. Cca po 3 – 6 dnech, jsou klíčky dost dlouhé, pak je naposledy propláchnu, okapu a dám do lednice. Zde vydrží, opět lehce přiklopené víčkem, mnoho dní a je potřeba je propláchnout tak 1x za dva dny.
Jak moc jsou plasty škodlivé, se můžete dennodenně přesvědčit v mnoha případech běžného života a podle mě plast do styku s potravinou prostě nepatří.