yucca píše:
Nejsem chemik, neumím se tedy vyjadřovat jako vy, poslouchám rady i od jiných - třeba bylinkářů, takže nevím přesnou čistotu a omlouvám se, jestli vás naštvalo slovo jemný líh. Většinou se termín "jemný potravinářský líh" běžně užívá.Pokud mi rozum sahá, tak tinktura je v podstatě výluh (promiňte, jestli je to nepřesný výraz, snad mi rozumíte), takže se z rostliny (třeba semene) dostane maximum účinné látky, je to tedy v pár kapkách více než by bylo třeba v jedné lžíci samotného semena. Přišlo mi to v kombinaci s peroxidem hořčíku jako dobré doplnění právě ve formě účinku v těle, ale vidím, že jsem se tedy mýlila a velmi se omlouvám za demagogii, třeba to ale zase někomu pomohlo. Chtěla jsem jen podpořit v obavách před užíváním. Nebylo to žádné chlubení nebo dávání rad.
Tak termín se sice užívá, ale je zavádějící, líh je prostě líh a záleží pouze na čistotě. Tinktura je pochopitelně výluh účinné látky do nějakého nosného média, tedy třeba lihu, nebo oleje, ale to ještě neznamená, že to funguje lépe než původní komplex látek v dané bylině a také, že to funguje i tam, kde to fungovat má, což je třeba u lichořeřišnice střevo. Ta kombinace není špatná a určitě ji užívat můžete, já jsem vás pouze upozornil, na vhodnost dopravení lichořeřišnice do střeva a peroxid hořčíku se s ní nijak netluče, tak proč to tak nebrat. Obavy jsou zbytečné, fungovat to určitě bude, ale jak správně píše Jirka 2, je nutné dodat i některé další látky, především jód, selen a zinek.