NOWOCAYN píše:
to Jarda : Dobrý deň, pán Jarda.
Chcem sa opýtať, koľko % vlákniny obsahuje doma namletý prášok so škrupín domácich vajec. Napr. 15g vaječných škrupín.... bude obsahovať koľko gramov vlákniny ? Na základe toho, živočíchy konzumujú vajíčka aj so škrupinou (možno s výnimkou vtákov, lebo majú zobák a nie pysk či papuľu ...ale možno aj vtáci...), tak chcem toto robiť aj ja. Zmenil som totiž stravu na stravu čisto živočíšneho pôvodu ( ale aj so 6-7dcl zeleninových štiav denne + takých 100g drte zo zeleniny) vysokej kvality (takmer všetko domáce), no nakoľko moje hrubé črevo bolo roky navyknuté na "tonu" vlákniny z troch porcií obilnín + 1 porcie strukovín denne, tak trpím trochu zápchami (i keď stolica nie je vôbec tvrdá... len proste črevo je lenivé...). Viem, že eskimáci zápchami určite netrpia, a pritom nekonzumujú vlákninu rastlinného charakteru. A aj človek pred tým než konzumoval obilniny, tak jedol vlastne živočíšne potraviny a lesné plody. Stopercent netrpel lenivým hrubým črevom, ktoré spôsobovalo spomínaný druh zápchy (lebo typujem, že druhov zápchy je viac...). Jedol určite aj kosti (a vlákninu z nich), škrupiny vajec, atď... jedno je isté, zo zeleniny nemal viac vlákniny ako ja teraz, pochybujem, že schrúmal napr. 2 veľké mrkvy denne (hlavne, keď mrkva vtedy neexistovala)....
Takže sa opýtam ešte raz - pán Jarda, považujete vaječné škrupinky (z domácich vajec) mletého charakteru za bezpečný zdroj vlákniny ? Viem, že obsahujú veľa vápnika, ale ak to neuškodí zvieratám čo konzumujú vajíčka v celku, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou nemôže uškodiť ani mne.
PS : hýbem sa aktívne 5 dní v týždni.
Ďakujem za odpoveď.
Žádnou vlákninu neobsahují, je to vápník, tedy minerál a ne vláknina, jinak komentovat tuto stravu ani nebudu, jen bych se zdržoval psaním to je ve vašem případě stejně zbytečné.