Pavel Slabý píše:
Dobrý večer, p. Zajíček.
Potřeboval poradit, nepročetl sem sice všech 26 stránek, tim se propracovávám, ale teď sem si přivezl tibetskou houbu, tak abych věděl, jak zítra postupovat. Uvádíte zde, a také v na Primě v Receptáři prima nápadů, že by se tibetská houba neměla proplachovat. Na hodně int. stránkách lidé uvádějí, že by se houba proplachovat měla, že se tam začne dělat sliz a mohlo by mě po tom mohlo bolet břicho, nebo bych mohl mít průjem. Hodně lidí je kvůli tomu zmatených, protože všude píšou něco jiného, tak to prosím případně uveďte na pravou míru. Nicméně holka, od které sem houbu přivezl, tak jí proplachovala. Dala mi jí ve skleničce a jsou to opravu malé kousky, oproti těm Vašim v onem pořadu. Spíš jsou to takové žmolky max. 1cm velké. Mám jí nechat v mléku třeba dva dny, aby se trochu vzpamatovala, nebo co s ní mám dělat?? Ta holka totiž řikala taky, že jí přecedila a zůstali jí tam malé kousíčky, které vypila. Jak je to s konzumaci samotné houby?
Já radím neproplachovat a vím proč, což také v tom pořadu uvádím, ale v zásadě nevadí ani jedna varianta, akorát proplachováním houbu dost trápíte a chlorovaná voda ji zahubí. Normálně ji dejte do mléka a druhý den máte kefír a tak stejně každý den, případně ji můžete jednou za čas propláchnout, ale opatrně. Konzumace houby nijak nevadí, sám to často dělám a je to celkem prospěšné.