Naonka píše:
Chtěla bych říct všem, kteří mají kandidu a chtějí se jí zbavit, ale protikvasinková dieta jim připadá příliš drastické opatření, aby se toho nebáli a šli do toho i za cenu toho, že si svou dietu upraví podle svých potřeb a chutí.
Když jsem si poprvé udělala plivací test, tak hned po pár sekundách se spustily "vlásky" na dno sklenice a po pár minutách se takto celá slina přemístila na dno. V současné době (po necelých 3 měsících dodržování mé verze protikvasinkové diety) se slina udrží na povrchu asi 20 min, poté se vytvoří tak 4 vlásky, ale drtivá většina sliny zůstane na povrchu vody i po 30 minutách. Beru to jako obrovský úspěch a důkaz, že kandida není "hloupost" (podle mého lékaře), a že se s ní dá něco dělat. Je to úžasný pocit, když člověk konečně ví, kde je zakopaný pes a když se díky radám pana Jardy a ostatních tady na fóru cítí mhohem líp. Chtěla bych Vám tímto moc poděkovat a všem, kteří s kandidou bojují, držím palce.
Moje protikvasinková dieta vypadá zhruba takto:
Snídaně: Jogurt/tvaroh z kefírové houby, mandle a vlašské ořechy
Oběd: Velký zeleninový salát, "krekry" z lněného semínka
nebo spousta ledového salátu a pekingského zelí, k tomu vejce nebo ryba nebo kuřecí maso
nebo pár vařených brambor se spoustou pórku
Večeře: mrkvový salát, grapefruit, 1 - 2 svazky ředkviček, velká kedlubna, tvaroh z kefírové houby se strouhaným kokosem a semínky, sušené švestky, ... (ne všechno dohromady, prostě pár z těchto věcí, na které mám zrovna chuť)
K tomu jím kokosový olej, kájenský pepř, spoustu oregána a bazalky, himalájsou sůl, svou čokoládu (kokosový olej, mleté mandle, nepražené kakao, stévie), česnek, kysané zelí...
Pravidelně beru vitamin C, peroxid hořčíku, Fungilen a namletou lichořeřišnici. Vypiju asi 2,5 - 3 l vody denně.
Budu vděčná za jakékoliv připomínky k mé dietě (hlavně pokud tam něco důležitého schází), ale zatím mi docela dobře funguje, pochutnávám si, dosyta se najím a cítím se dobře.
Na první pohled tam chybí dobrý zdroj omega 3 mastné kyseliny a vitamínů B6 a B12, ale mohu se mýlit, to by muselo být rozepsané detailně.