Jenik2011 píše:
Je umělá kyselina listová bezpečná?
(Swanson Vitamín B-50 100 - každá kapsle 400ug kys. list.)
(Potřebuji brát 5kapslí=2000ug denně 30dni.)
(Kvasnice nemůžu kvůli candidě a silné alergii na lepek.)
Jarda:
"ta kyselina listová pouze z potravin, umělou bych moc nedoporučoval. Nastudujte si potraviny, které ji hojně obsahují a ty pak konzumujte v pilulích může být i nebezpečná." 2010
"4)V té kombinaci vám chybí ještě B9-kyselina listová, té se dává 600 mcg." 2011
Web:
"četl jsem že snad dělá opak co přírodní tj. poškozuje DNA"
Ptám se jestli to není zase nějaká levárna jako vitamin C slazený aspartamem, nebo rychlené BIFI jogurty kde převládá levotočivá kys. mléčná nad pravotočivou a výsledek je opačný tj. zánětlivost. Sojový olej ve většině žel. kapslí z GMO soji.
To víte vše je možné a v tomto světě, kde je kapitál stavěn nad zdraví člověka se můžete dočkat ledasčeho. Spolehlivě to selektovat nedovedu, ale na každém šprochu pravdy trochu. Já osobně bych se zaměřil skutečně na potraviny, které ji obsahují hodně a teprve rozdíl dorovnal z pilulí.
Zdroje kyseliny listové v potravě:
Listová zelenina: ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát.
Zelenina: květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata.
Obilniny: celá obilná zrna-zejména klíčky.
Ovoce: mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt.
Ořechy: vlašské ořechy, para ořechy, pistáciové ořechy.
Některé mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry.
Maso: játra.
Obsah kyseliny listové v některých potravinách:
Potravina Obsah (ug/kg)
Maso vepřové 10 – 40
Maso hovězí 20 – 180
Maso kuřecí 100 – 120
Játra vepřová 1360 – 2210
Ryby 120
Mléko 30 – 280
Sýry 80 – 820
Vejce 50 – 800
Mouka pšeničná 600 – 1460
Chléb 260 – 540
Luštěniny 550 – 1590
Zelí 160 – 450
Špenát 500 – 1920
Rajčata 60 – 300
Mrkev 400
Brambory 80 – 200
Jablka 60
Citrusové plody 50 – 400
Banány 280 - 360
Droždí 15 000