část rozhovoru s Prof.Helenou Illnerovou:
http://www.rozhlas.cz/leonardo/veda/_zprava/686159"...žlázu s vnitřní sekrecí, která se jmenuje šišinka neboli epifýza. Ona skutečně má tvar šišky borové, proto se jí tedy tak říká a ta reaguje na světlo. A protože ty potkánkové otevírají oči až 14 dnů po narození, tak se mě zdálo strašně zajímavé sledovat, jak se jim vyvíjí ta šišinka neboli epifýza, když začnou otevírat ty oči a tak jsem začala studovat všechny možné látky, které v té epifýze bylo možné najít a ta hlavní látka je melatonin a ta se tvoří z nějakého serotoninu. To není podstatné, ale myslím, že ten první můj skutečně velký objev kromě toho, že takové denní rytmy v tvorbě toho melatoninu se tvoří i u potkanů, které vůbec nezažili střídání světlo tma světlo tma a od malička vyrůstali v úplné tmě, tak myslím, že to další bylo a navedlo mě to na určitou dráhu, že když jsem v noci omylem rozsvítila ve zvěřinci, tak že jsem potom měla úplně jiné výsledky než když rozsvíceno nebylo. Myslím, že jsem po čase pochopila, že jsem si poprvé sáhla na biologické hodiny a že to světlo v noci uvedlo ty potkany do úplně jiného času a to mě naprosto fascinovalo. Představte si, kdybyste si na sebe v noci posvítil silným světlem a teď najednou byste třeba neměl 12 hodin v noci, ale měl byste třeba jenom 10 hodin v noci nebo 9 hodin v noci. Kdybyste se takhle vzbudil a ještě by vám vlastně zbývaly tři hodiny do půlnoci. To by bylo príma, protože byste měl ještě čas tvořit něco do půlnoci.
RT: Ale zároveň by to nebyl hezký pohled na mě, mě takhle probudit v noci silným světlem.
HI: No to by nebylo....já vždycky říkám, že si lidé neuvědomují, že probuzení v jakoukoliv dobu,kdy na to není organizmus připraven, že je absolutní tragédie, naprostý stres...a to je skutečně jeden z největších stresů, když třeba jste navyklý a vaše vnitřní hodiny vám říkají abyste se probudil spontánně sám od sebe třeba v 7 hodin ráno a to už třeba vydržíte a třeba se musíte probudit v 5 hodin ráno ve 4, že jdete na vlak nebo že letíte letadlem anebo nedej Bože, že musíte pracovat. Tak myslím, že to je strašná věc.
RT: Stává se vám často resp. Je to nějakým způsobem vědecky vysvětlitelné ten fakt, že si člověk večer nařídí budík a ráno se probudí třeba jen dvě tři minutky před zazvoněním toho budíku? Že ten vnitřní organizmus, ty jeho vnitřní hodiny mu řeknou, teď je ten čas kdy ses chtěl vzbudit?
HI: No tak ono teoreticky, pokud by člověk byl naprosto k tomu přizpůsobený, že by se vždycky budil v tu samou dobu tak ani si toho budíka nemusíte natahovat, protože se v tu dobu vzbudíte. Protože ty hodiny už vám to řeknou, protože ten organismus se k tomu aby se člověk vzbudil, připravuje už strašně dlouho. Protože aby se člověk spontánně vzbudil, tak už mu musí jít nahoru jeho hormon nadledvinkový kortyzol, protože ten připravuje ten organizmus k tomu, že ten den bude těžký, tak ten kortyzol takhle stoupá a naopak hormon šišinky melatonin takhle krásně klesá a někde nahoru jde tělesná teplota. Vy se neprobudíte s tou nejnižší tělesnou teplotou,kterou máte v noci, vy už se probudíte s denní teplotou. To je také strašně důležité.
RT: Bude to znít možná banálně, ale nespavost může být způsobena tím, že člověk už uprostřed noci začne přemýšlet jakoby v podvědomí o tom, co ho čeká a začne se probouzet?
HI: No víte on ten spánek je řízený mnoha způsoby. Ten jeden způsob je skutečně biologickými hodinami a ten druhý způsob, že je to řízené tím, jak dlouho předtím třeba nespíte jakoby ta nespavost se v těle také hromadí. A ten třetí způsob, a to nepoznáte u zvířat, to jsou ty lidský starosti. Protože když bude mít někdo hodně starostí, tak se bude probouzet a nebude to mít třeba vůbec co dočinění s těma hodinami.
RT: Myslíte, že lidé dokáží naslouchat svým vnitřním hodinám? Mohou se to naučit?
HI: Já si myslím, že určitým způsobem mohou, ale zase je to dodržováním té pravidelnosti. Já myslím, že v okamžiku, kdy člověk žije pravidelným způsobem, takže už jim jakoby naslouchá a už dělá to, co od něho ty hodiny očekávají. Protože každá denní doba má svoje a v tu dobu máte něco dělat. A nemůžete v době, kdy to to tělo neočekává to začít dělat, že? Kdyby někdo měl třeba nedejbože dělat matematickou olympiádu nebo řešit sudoku třeba v jednu hodinu v noci, tak by mu to vůbec nešlo. A nebylo by to jenom proto, že to je noc, bylo by to proto, že to je doba kdy ten organismus je v hlubokém spánku nebo měl by být v hlubokém spánku a ten výkon je minimální. I kdybyste tři dny nespal tak vždycky ve dne byste měl ten výkon maximální, v noci minimální. Samozřejmě po třídenním nevyspání by vám ty výkony pozvolna klesaly i ve dne, že by to šlo takhle, pořád by to byla taková krásná sinusovka, jejíž kmity by se zmenšovaly, ale pořád byste samozřejmě ve dne měl ten výkon velký ve srovnání s tím, co byste měl v noci. Čili to je otázka načasování. Každá doba je vhodná pro něco. A noc je nejlepší pro spaní. To je marná sláva.
...
RT: "Šláftrunk" je lepší než prášek na spaní. Pomáhá to biologickým hodinám.
HI: Já osobně se domnívám, že naši předci věděli leccos, Proto je to také šláftrunk, proč je to šláftrunk, bylo to odlehčení, věděli také, že se do postele leze s teplýma nohama a že by měli mít ponožky. Já na tyto moudrosti velice dám.
...
RT: My se neustále obloukem vracíme k melatoninu. Mimochodem, povězte prosím, je to pro vás to nejdůležitější, to co se všude označuje a píše jako to, čím je prof. Illnerová světová a nebo máte sama pro sebe něco, co si na to první místo dáváte a je to něco, o čem se vůbec neví?
HI: No, já si myslím, že to určitě byly naše práce o řízení melatoninu. Ale teď právě o tom řízení biologickými hodinami, myslím, že v tom jsme skutečně udělali do světa díru a myslím, že jsme byli skutečně jedni z prvních, ne-li v podstatě první, kteří ukázali, že ta tvorba toho melatoninu závisí na sezoně, na roční době. Já myslím, že to byly báječné práce.
...v okamžiku, když na ty zvířata posvítíte, tak se Vám ta tvorba toho melatoninu úplně změní, protože to zvíře dáte do jiného času.
-----------
PS: Nevím zda máme Edisonovi poděkovat...A internet tomu nasadil korunu...ti co nesedí a neozařují se svitem TV obrazovky, se osvicují aspoň monitorem PC....