Don Alejo píše:
Když někomu řeknu, že pití kravského mléka zdraví nijak neprospívá a spíš může přispívat k různým nemocem (cukrovka, osteoporoza, alergie, zvětšená nosní mandle atd.) dotyčný obvykle oponuje, že naši předkové vždycky pili mléko a na nic takového netrpěli. Je to opravdu tak? Jak to bylo s našimi předky a nemocemi, které se dnes připisují krom jiného i konzumaci mléka?
(Osobně si myslím, že naši předci - tak 100 a více let dozadu - konzumovali mléko v lepší a průmyslově neupravené podobě, krávy měli lepší (čistější) krmivo, také ostatní strava lidí byla vesměs v bio kvalitě, protože v prostředí nebyli různé jedy a znečišťující látky. Děti byli zřejmě vice kojeny matkami, než je tomu dnes. Také nebyli antibiotika a imunita lidí byla vyšší tak se negativní vlivy mléka nemuseli zřetelně projevovat. Také si nemyslím, že by lidé tyto zdravotní problémy tehdy neměli. Úmrtnost byla dost vysoká a málokdy se zjišťovalo na co kdo umřel. Když měl někdo cukrovku tak prostě umřel na neznámou nemoc a nikdo příčinu nezjistil, zvlášť u chudých lidí. Zrovna tak byla přirozeně vysoká úmrtnost dětí. - to jsou ale jenom moje doměnky).
Píšete to prakticky správně a není pomalu co dodat, prostě dnešní mlíko je šmejd a na tom se dlouhodobě nedá změnit zhola nic. Navíc náš předek tam neměl spoustu dalších faktorů likvidujících imunitu a zdraví, tak si kvalitní mléko mohl občas dopřát, ale buď naprosto čerstvé, nebo kvašené, ale určitě ne homogenizované a pasterizované.