Xion píše:
Jedna vec mi uz dlhsiu dobu huta hlavou. Pocas dna sa mi casto stane, ze proste nenajdem cas kedy zjest namocene orechy. Chcel by som ich jest v samostatnom jedle, najlepsie pocas olovrantu, lenze casto sa mi stava, ze obed mi este nevytravil a uz je pomaly cas na veceru.
Preto rozmyslam, ze by som zjedol mensie mnozstvo doobeda. A tu je prave ten problem. Doobeda jem ovocie.
V priklade jedalnicku, ktory uvadzate, to aj vy tak konzumujete, male mnozstvo orieskov, alebo semienok k ovocnemu salatu. Lenze, nejde o nevhodnu kombinaciu? Ovocie, ako je zname, ked sa je samotne, stravi sa rychlo a bez problemov. Ked sa k nemu primiesa rozumne mnozstvo orieskov, ostane to tak? Predsa... nejde o cisty tuk ako olej, ide o koncentrovanu potravinu, v ktorej su bielkoviny a tuk... ide teda o bielkovinove jedlo. Predlzi sa doba travenia ovocia, napriklad ak sa zje k 3 jablkam 10ks mandli, alebo sa to stravi rovnako rychlo, ako keby sa zjedli jablka samotne?
Tak toto jsem dosud nijak neřešil a jedl jsem přitom popsanou kombinaci opravdu mnoho let. Nikdy jsem nezaznamenal, že by to nějak výrazně komplikovalo trávení, ale asi by stálo za to vyzkoušet jaký rozdíl v tom opravdu je. Nyní ovšem již minimálně rok ořechy nepoužívám do ovocného salátu celé, ale pouze tu drť co zbude po průchodu odšťavňovačem při výrobě ořechového mléka, které piji ráno. Jde tedy spíše o vlákninu, protože naprostá většina látek skončí emulgovaná v tom mléce. Tráví se to velice dobře, ale než jsem to začal dělat takto, tak jsem mnoho let popisovaný postup bez potíží používal a nyní to stejně dělám v případech, kdy zrovna sebou odšťavňovač nemám, třeba na dovolené.