rozarka píše:
Oscar 930...jaká je jeho výtěžnost hlavně z 1kg mrkve a taky jak si poradí třeba s celerem nebo se zelím
taky jaké další věci to umí, oříškové máslo asi ne co? Jak z něj chutnají ořechová mléka?
A něco jsi i psal o zmrzlině?Nebo pyré?
Pyré ani zmrzlinu jsem nezkoušel(pyré by nejspíš vzniklo použitím žlutého sítka které má větší otvory v sítku..., já ale používám na vše bílé sítko-aby bylo méně pevných zbytků ve štávě).
CELER I ZELÍ ZVLÁDÁ celkem v pohodě(až na občasné hrozné zvuky jak šnek lisuje pevný celer), ale nutné pokrájet na poměrně malé kostičky nebo nudličky(odhaduju cca max.1cm široké-spíš ještě užší...jinak hrozí prasknutí sítka!!
Ořechové máslo nevím,ale pokud by se neprolévalo vodou tak mi tam tvoří de facto máslo...ale já si vyrábím spíš ořechová mléka.
Ořechové mléko je bez problémů(prolévání vodou pomáhá neusazovat máslo na stěrkách a ve vývodu...).
Chuť výborná pokud se přidá trochu stevie nebo trochu kustovnice(goji)...dávám nas 1osobu cca 1-2 pol.lž. od všeho: kustovnice,jakékoli oříšky, jáhly(proso), slunečnice,sezam apod., často pak přidám ještě kakao(nejlépe nerafinované),ceylonskou skořici, strouhaný kokos,
mletý květ skořice(Grešík),kurkumu,mletý fenykl nebo trošku anýzu,apod....skvělé!
(samozřejmě nutno nechat směs ořechů, včetně goji zalít vodou a nechat v lednici přes noc nabobtnat ve sklenici od okurek apod.
Koření logicky až po vylisování do mléka....)
Výtěžnost z 1kg mrkve: mezi 550-600ml
(záleží na čerstvosti mrkve a na tom jak velkou část nahoře toho zeleného odkrojíte). Pokud se prožene drť odšťavňovačem 2x, je to o trochu větší(těch cca 600ml)...
PS: nové sítko(nový typ) zatím drží půl roku v pohodě
, neprasklo jako u starého typu sítka....