Mikeš píše:
Dobrý den,chtěl bych se Vás zeptat, zda je vhodné konzumovat častěji datle.Snažím se jíst viceméně vitariánsky,největší problém je zbavení se chutí na pečivo.Proto se jej snažím kompenzovat datlema, četl jsem,myslím,že to psal p.Walker,že datle je možné používat jako náhradu chleba,dokonce se i z něj nějaký speciální druh údajně dělá.
Další problém ale je,že se prakticky nedají sehnat datle nějak nekonzervované.Jsou buď glukózovým sirupem(ty jsem ale zavrhl jednak kvůli cukru a jednak,že mi nechutnají,zdají se mi suché) Ty druhé,které už opravdu chutnají výborně,tak ty mají ve složení napsaný rostlinný olej.Prodávají se v takových oranžových papírových krabičkách,původem z Iránu. Nemůže ten olej nějak vadit? Mám na mysli třeba nějaké žluknutí atd..Máte s tím nějaké zkušenosti? Děkuju.
Datle jsou výborná potravina, ale sehnat opravdu pouze sušené je problém, je to podobné jako u rozinek. S tím olejem to nedokážu posoudit, sám tento druh nekupuji a neznám, ale mnohem jednodušší je zbavit se toho sirupu, než oleje. I Walker doporučuje tyto sušené plodiny máčet a následně omýt, tím je zbavíte většiny toho nežádoucího a pak jsou bez problémů konzumovatelné.