Jarda píše:
Tak asi stačilo, ty houbičky jsou vlastně pouze zdroj těch bakterií a ty se pak opravdu starají o to mléko ve kterém houbička roste a množí se. Třeba jogurt se tak jak píšete dokonce vyrábí, tam se prostě dodá trochu staré várky a nechá se to pracovat. Nicméně pak by hrozilo i riziko, že nebudete mít ten kefír kvalitní, protože ta houbička to celkem garantuje, ale i tam to nemusí fungovat na 100%.
Nojo, toto ma tiez nedavno napadlo... preco som si myslel, ze to mlieko rozklada iba samotna ta huba?
Ale aj tak, napriklad akurat dnes som dokoncil varku, a mam 2x tolko kefirok ako odporucate (ak nie 3x), no a bol v ladnicke 6 dni. Tak som zlial liter, a v tom pollitry som este nechal namocene kefirky asi 6 hodin. Cize ich koncentracia bola asi 10x viac, ako odporucate. Za tych 6 hodin ten kefir poriadne dorazili a bol vyborny, aj husty, plnej chuti. Kdezto ten povodny (ten liter co som zlial predtym), nemal taku kvalitu.
Stale neviem prijst na tieto tajomstva kefiru, no zda sa mi, ze ked tam je tych hub zas prilis malo, tak to mlieko tak dobre nezkefiruje (na skle zanechava sice aj "drazky", ale aj tu matnu skvrnu ako mlieko, kdezto ten s viac kefirkami vzdy iba "drazky").
Mam pocit, ze ten ideal bude v nejakom specifickom postupe, kedy sa bude menit teplota (chvilu v izb. teplote na rozbeh, potom dokoncit v ladnicke, a nakonci na poldna zvysit koncentraciu hub) Ja na to raz dojdem.