Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon lis 25, 2024 1:06 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 488 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon bře 14, 2011 11:05 am 
Offline

Registrován: sob úno 26, 2011 3:18 pm
Příspěvky: 12
Sybilla píše:
Nemáš veľa kefírok na liter mlieka? Alebo málo? V oboch prípadoch nebude kefír dobrý. Na liter mlieka je ideálne množstvo tak cca 2 polievkové lyžice. A zamiešať kefír aj počas dňa alebo minimálne 2x ráno a večer, aby sa mlieko dostalo ku kefírkam. Ešte môže byť problém s veľkosťou kefírok. Oni sa stále množia a vytvárajú dosť veľké zhluky, ak sa im to dovolí. Ak je kefirák väčší ako karfiolová ružička o veľkosti asi 1 cm treba ju opatrne rozdeliť, aby malo mlieko prístup. Ak ich neomýva mlieko dostatočne, začnú vytvárať aj sliz, ktorý sa za nimi tiahne. Inak mlieko súbežne aj kysne a výsledok je potom podivný. Nadbytočné kefírky buď rozdať alebo najlepšie je ich zjesť, majú chuť asi ako mozarella.

Já dávám 2 polévkové lžíce na půl litr mléka, tak to bude asi zbytečně moc co? Promíchávám po celý den, ale výsledek pořád stejný, vždycky mi z toho vyjde bublinkaté mléko, které má nakyslou chuť takže to asi nepít že. Houbičky teď radši oplachuju, aby na nich nezůstavalo to předchozí zkažené mléko. Zkusím ted ubrat houbiček a uvidíme co to udělá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon bře 14, 2011 9:31 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
rozarka píše:
Já dávám 2 polévkové lžíce na půl litr mléka, tak to bude asi zbytečně moc co? Promíchávám po celý den, ale výsledek pořád stejný, vždycky mi z toho vyjde bublinkaté mléko, které má nakyslou chuť takže to asi nepít že. Houbičky teď radši oplachuju, aby na nich nezůstavalo to předchozí zkažené mléko. Zkusím ted ubrat houbiček a uvidíme co to udělá.

Na půl litru maximálně jedna lžíce houby a raději daleko méně, klidně by fungovalo dát tam pouze jeden, nebo dva kousky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: čtv dub 07, 2011 9:56 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Pro zájemce - kefírová houba opět k dispozici. Kdo bude mít zájem, může mi zaslat SZ.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon dub 25, 2011 10:52 am 
Offline

Registrován: pon dub 18, 2011 5:29 pm
Příspěvky: 4
Ahoj,

je možné Tibetskou houbu (která se klasicky dává do mléka) dávat do sojového mléka? Tuto praxi dělám již cca 2 měsíce a kefír se vyrábí, sice jiné chuti, ale v zásadě podobné struktury. I na zahraničních diskuzích tomu není věnována přílišná pozornost.

Důvod, proč raději používám sojové mléko, je ten, že klasické mléko mě vysoce zahleňuje.

Máte někdo s tímto zkušenost?

Děkuji

Milan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon dub 25, 2011 3:29 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
zeto píše:
Ahoj,

je možné Tibetskou houbu (která se klasicky dává do mléka) dávat do sojového mléka? Tuto praxi dělám již cca 2 měsíce a kefír se vyrábí, sice jiné chuti, ale v zásadě podobné struktury. I na zahraničních diskuzích tomu není věnována přílišná pozornost.

Důvod, proč raději používám sojové mléko, je ten, že klasické mléko mě vysoce zahleňuje.

Máte někdo s tímto zkušenost?

Děkuji

Milan


S tím sojovým mlékem nemám zkušenost, ale otázka je, zda je sója to co chceš jíst... Jinak lze použít normální mléko a udělat ho stravitelnější....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon dub 25, 2011 6:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
zeto píše:
Ahoj,

je možné Tibetskou houbu (která se klasicky dává do mléka) dávat do sojového mléka? Tuto praxi dělám již cca 2 měsíce a kefír se vyrábí, sice jiné chuti, ale v zásadě podobné struktury. I na zahraničních diskuzích tomu není věnována přílišná pozornost.

Důvod, proč raději používám sojové mléko, je ten, že klasické mléko mě vysoce zahleňuje.

Máte někdo s tímto zkušenost?

Děkuji

Milan

Osobně sóju neradím nikomu a neradím to tedy ani vám, koukněte se po kozím mléku, to zpravidla problémy nevyvolává a třeba to budete mít vyřešené.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob dub 30, 2011 3:00 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Na půl litru maximálně jedna lžíce houby a raději daleko méně, klidně by fungovalo dát tam pouze jeden, nebo dva kousky.

Ja ich tam mam tak 2-3 polievkove lyzice na pol litra, a ked im tam dam viac mlieka nez obvykle, akoby sa za 5 dni v ladnicke nestihol vytvorit kefir. Vobec nieje kysly.
Preco ich tam vlastne staci tak malo? To by potom to mlieko museli rozkladat bakterie, nie tie samotne huby... naco tam vlastne tie huby su, nestacilo by tam priliat trochu kefiru a nechat to kysnut?
Ozaj, nieje lepsie priliat tam trochu s predoslej varky kefiru, povezme tak 1dcl na 1,5l mlieka, nepomoze to tomu?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob dub 30, 2011 10:34 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ja ich tam mam tak 2-3 polievkove lyzice na pol litra, a ked im tam dam viac mlieka nez obvykle, akoby sa za 5 dni v ladnicke nestihol vytvorit kefir. Vobec nieje kysly.
Preco ich tam vlastne staci tak malo? To by potom to mlieko museli rozkladat bakterie, nie tie samotne huby... naco tam vlastne tie huby su, nestacilo by tam priliat trochu kefiru a nechat to kysnut?
Ozaj, nieje lepsie priliat tam trochu s predoslej varky kefiru, povezme tak 1dcl na 1,5l mlieka, nepomoze to tomu?

Tak asi stačilo, ty houbičky jsou vlastně pouze zdroj těch bakterií a ty se pak opravdu starají o to mléko ve kterém houbička roste a množí se. Třeba jogurt se tak jak píšete dokonce vyrábí, tam se prostě dodá trochu staré várky a nechá se to pracovat. Nicméně pak by hrozilo i riziko, že nebudete mít ten kefír kvalitní, protože ta houbička to celkem garantuje, ale i tam to nemusí fungovat na 100%.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob dub 30, 2011 11:58 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Tak asi stačilo, ty houbičky jsou vlastně pouze zdroj těch bakterií a ty se pak opravdu starají o to mléko ve kterém houbička roste a množí se. Třeba jogurt se tak jak píšete dokonce vyrábí, tam se prostě dodá trochu staré várky a nechá se to pracovat. Nicméně pak by hrozilo i riziko, že nebudete mít ten kefír kvalitní, protože ta houbička to celkem garantuje, ale i tam to nemusí fungovat na 100%.

Nojo, toto ma tiez nedavno napadlo... preco som si myslel, ze to mlieko rozklada iba samotna ta huba? \":-)\"
Ale aj tak, napriklad akurat dnes som dokoncil varku, a mam 2x tolko kefirok ako odporucate (ak nie 3x), no a bol v ladnicke 6 dni. Tak som zlial liter, a v tom pollitry som este nechal namocene kefirky asi 6 hodin. Cize ich koncentracia bola asi 10x viac, ako odporucate. Za tych 6 hodin ten kefir poriadne dorazili a bol vyborny, aj husty, plnej chuti. Kdezto ten povodny (ten liter co som zlial predtym), nemal taku kvalitu.
Stale neviem prijst na tieto tajomstva kefiru, no zda sa mi, ze ked tam je tych hub zas prilis malo, tak to mlieko tak dobre nezkefiruje (na skle zanechava sice aj "drazky", ale aj tu matnu skvrnu ako mlieko, kdezto ten s viac kefirkami vzdy iba "drazky").
Mam pocit, ze ten ideal bude v nejakom specifickom postupe, kedy sa bude menit teplota (chvilu v izb. teplote na rozbeh, potom dokoncit v ladnicke, a nakonci na poldna zvysit koncentraciu hub) Ja na to raz dojdem.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: ned kvě 01, 2011 11:22 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Nojo, toto ma tiez nedavno napadlo... preco som si myslel, ze to mlieko rozklada iba samotna ta huba? \":-)\"
Ale aj tak, napriklad akurat dnes som dokoncil varku, a mam 2x tolko kefirok ako odporucate (ak nie 3x), no a bol v ladnicke 6 dni. Tak som zlial liter, a v tom pollitry som este nechal namocene kefirky asi 6 hodin. Cize ich koncentracia bola asi 10x viac, ako odporucate. Za tych 6 hodin ten kefir poriadne dorazili a bol vyborny, aj husty, plnej chuti. Kdezto ten povodny (ten liter co som zlial predtym), nemal taku kvalitu.
Stale neviem prijst na tieto tajomstva kefiru, no zda sa mi, ze ked tam je tych hub zas prilis malo, tak to mlieko tak dobre nezkefiruje (na skle zanechava sice aj "drazky", ale aj tu matnu skvrnu ako mlieko, kdezto ten s viac kefirkami vzdy iba "drazky").
Mam pocit, ze ten ideal bude v nejakom specifickom postupe, kedy sa bude menit teplota (chvilu v izb. teplote na rozbeh, potom dokoncit v ladnicke, a nakonci na poldna zvysit koncentraciu hub) Ja na to raz dojdem.

Nepředpokládám, že by to za našich předků vznikalo tak složitě, nikdo neměl ledničku a také se nikdo s ničím moc nemazal, čili patrně bude fígl spíše v tom, moc do toho procesu nešťourat a dát těm houbám trochu času na práci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: úte kvě 03, 2011 10:27 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 08, 2010 12:01 pm
Příspěvky: 56
Já jich mám tolik, že je denně jím na večeři, vždy kolem sedmé, až osmé teďka v letním čase až do deváté večer. Přibližně 5-10 lžic naliju si necelý půl litr kefíru (kravský, kozí) a spolu s ním je papkám, některé hodně rozžvýkám, některé přímo hltám. Moc mi chutnají ňam jsem na nich, až přímo závislý... : ) Po půl hodině ještě zaliju dalším půl litrem kefíru a jdu spát. V břiše to dost pracuje, vrtí se bublá vydává dost hlasité zvuky, ale není to nepříjemné. Myslíte, že jak se říká všeho moc škodí a dělám špatnou věc?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: stř kvě 04, 2011 7:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
qup píše:
Já jich mám tolik, že je denně jím na večeři, vždy kolem sedmé, až osmé teďka v letním čase až do deváté večer. Přibližně 5-10 lžic naliju si necelý půl litr kefíru (kravský, kozí) a spolu s ním je papkám, některé hodně rozžvýkám, některé přímo hltám. Moc mi chutnají ňam jsem na nich, až přímo závislý... : ) Po půl hodině ještě zaliju dalším půl litrem kefíru a jdu spát. V břiše to dost pracuje, vrtí se bublá vydává dost hlasité zvuky, ale není to nepříjemné. Myslíte, že jak se říká všeho moc škodí a dělám špatnou věc?

To je otázka zda děláte špatnou věc, pokud vám to vyhovuje a normálně kadíte, tak v tom nevidím problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob kvě 07, 2011 4:13 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Nejak som rozmyslal, ked samotny kefir vznika posobenim bakterii, nie tych hub, naco tam vlastne tie huby davat? Nestacilo by tam naliat tie bakterie z predoslej davky kefiru? Vzniklo by to iste, ci nieco ine?
Takisto potom nerozumiem, preco vadi kefiru, ked tam je tych hub prilis mnoho... proste nedava mi ta logika zmysel, a nerozumiem tomu celemu systemu, co sa tam vlastne deje.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob kvě 07, 2011 9:07 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Xion píše:
Nejak som rozmyslal, ked samotny kefir vznika posobenim bakterii, nie tych hub, naco tam vlastne tie huby davat? Nestacilo by tam naliat tie bakterie z predoslej davky kefiru? Vzniklo by to iste, ci nieco ine?
Takisto potom nerozumiem, preco vadi kefiru, ked tam je tych hub prilis mnoho... proste nedava mi ta logika zmysel, a nerozumiem tomu celemu systemu, co sa tam vlastne deje.

Raz sa tu písalo, že kefírová huba nie je huba, ale živý organizmus, ktorý na svoje fungovanie potrebuje laktózu. Je to vraj spoločenstvo kvasiniek a baktérií. Rozhodne by bolo zaujímavé dať kefírku pod mikroskop, čo by sme v ňom videli. Či náhodu celá huba nefunguje len ako taký domček \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: ned kvě 08, 2011 8:16 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Nejak som rozmyslal, ked samotny kefir vznika posobenim bakterii, nie tych hub, naco tam vlastne tie huby davat? Nestacilo by tam naliat tie bakterie z predoslej davky kefiru? Vzniklo by to iste, ci nieco ine?
Takisto potom nerozumiem, preco vadi kefiru, ked tam je tych hub prilis mnoho... proste nedava mi ta logika zmysel, a nerozumiem tomu celemu systemu, co sa tam vlastne deje.

Tak člen mohy to popsal velice správně a asi bych to nevyjádřil lépe a podobně jsem to zde již popisoval. Navíc, ono ani není třeba přesně pochopit jak to funguje, hlavně je potřeba pochopit, že to funguje. Naprosto se nedomnívám, že by nějaký pastevec něco podobného zkoumal, jemu po tom prostě bylo fajn a mohl se dobře vykadit, což je původním důvodem pěstování kefírové houby.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 488 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz