Otázka : Z
a jak dlouho organizmus privykne jinému druhu energie? (čiže za ako dlho si človek zvykne vytvárať energiu z tukov, namiesto vytvárania energie zo sacharidov... pozn. NOWOCAYN)
Odpoveď : Dost brzy. Organizmus si proste vytvorí enzymy
pro spalování tuku a likviduje ty, které jsou prizpusobeny
ke spalování sacharidu.
V žádném prípade
nesmíme míchal palivo, tzn. dva zdroje energie: tuky
a sacharidy a musíme presne dodržovat správný
pomer mezi nimi.Otázka :
Už víme, že tuky musí být pro cloveka jediným
významným zdrojem energie, ale mimo
energie dodávají organizmu i tak duležité
složky jako enzymy, vitamíny a minerály.Odpoveď : Ne všechny tuky. Jen v živocišných tucích se nacházejí
všechny potrebné složky pro jejich spalování,
neboli enzymy, vitamíny a minerály v optimálním
množství a pomeru. Tuky vznikají v organizmu
zvírat pomocí stejných enzymu, vitamínu
a minerálu, pomocí nichž jsou spalovány. Jímeli
tuky živocišného puvodu, dostáváme nejen koncentrovanou
energii, ale i všechny složky potrebné
k získání této energie, které doprovázejí tuky
v patricném množství a pomeru. Spalování tuku
v organizmu je velmi snadné a energeticky málo
nárocné.
Otázka :
Pri výberu tuku se musíme rídit jejich hodnotou biologickou a kalorickou nebo máme mít na pameti ješte jiné složky?Odpoveď : Už jsme hovorili o tom, že pri jejich hodnocení se
nestací rídit jen jejich kalorickou hodnotou, i když
je to velmi duležitý ukazatel, ale i jejich biologickou
hodnotou. Biologická hodnota tuku oznacuje
prítomnost enzymu, vitamínu, minerálních látek a
mnoha jiných biologicky duležitých komponentu.
Kalorická hodnota tuku je však duležitá. Lepší
jsou ty tuky, které pri stejné váze dodávají po
spálení více energie. Organizmus získává užitecnou
energii hlavne spalováním vodíku. Uhlík je málo
významným zdrojem energie. Pri spalování tuku
v organizmu vzniká energie a teplo. Energie je
zužitkována na chemické (životní) procesy v organizmu.
Teplo umožnuje udržovat náležitou telesnou
teplotu.
Vetší spalování vodíku organizmem znamená
menší spotrebu kyslíku. Když spalujeme více uhlíku,
potreba kyslíku vzrustá. U organizmu soucasného
cloveka je schopnost maximálního výkonu
omezena hlavne nedostatkem kyslíku.
Otázka :
Co s rostlinnými tuky, máme je úplne vyloucit ze stravy?Odpoveď : Tuky rostlinného puvodu mohou tvorit urcité
procento z celkového množství požívaných tuku.
Nejlepší jsou rostlinné tuky obsažené v potravinách,
které se jedí syrové: vlašské orechy, lískové
oríšky, mandle, olivy, slunecnicové semeno, strouhaný
kokos. Tuky obsažené v potravinách, které se
nejedí syrové (repka, kukurice, pupálka, lnené semínko)
a obsahují více podvojných vazeb (jsou méne
nasycené), bychom konzumovat nemeli. Vždycky
je lepší margarín (ztužený tuk, obsahující více
vodíku) než olej, ze kterého byl vyroben. Tuky
dlouho setrvávají v zažívacím traktu, což je velmi
užitecné. Zažívací trakt slouží k tomu, aby pomalu
dodával „stavební materiál“ a energii. Pri výberu
tuku ke konzumaci, zvlášte v prvním období optimální
diety, je nutno používat tabulky na konci
knihy. Pri sestavování jídelnícku a príprave jídel je
treba dbát na tuky, které jsou obsaženy v potravinách,
ze kterých jídlo pripravujeme.
********************************************************************************************
To boli ukážky z knihy "Optimální výživa" od doktora poľskej národnosti (proti ktorému je "celý svet", lebo rozvracia mýty a kazí "kšefty" hlavne rôznym spoločnostiam... nevynímajúc celý farmaceutický priemysel a výrobcov rastlinných olejov + je "tŕňom v oku" vegetariánov, vegánov a podobne).
Ešte raz, tu je link na stiahnutie :
http://www.ulozto.sk/5530857/jan-kwasni ... -dieta-pdfPS : kniha je veľmi zaujímavo napísaná, pričom sa tam vysvetľuje aj "Biblia" a jej spojitosť so stravovaním, historické fakty v oblasti stravovania, strava "vodcov" rôznych skupín (ako sa líšila od stravy "poddaných") a podobne..."prvotný hriech" v podobe zjedenia "zakázaného jablka" atď....
Zaujímavé čítanie, nech si záver vyvodí každý sám.