Makové guľôčky
nielen proti anémii a stresu
Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo
obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si
nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás
má v poriadku.
Myslím, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy
nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a
nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním,
ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíme do seba tlačiť
všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne
zväčšujú objem nášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových
guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac
maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.
Potrebujeme
- 250 g maku
- 100 g lieskových (vlašských) orechov
- 100 g hrozienok
- 2 - 3 PL medu
- asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie
Postup
Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín
namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a
hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo
zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Ak by sa to rozpadávalo, pridáme pomleté orechy alebo semienko sezamu na lepšie spojenie.
Obmena
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
miesto hrozienok dávam nesýrené nesladké sušené brusnice a medu iba 1 lyžicu, aj tak je to sladké až dosť a miesto orechov radšej mandle miesto kokosovej múčky niekedy sezamové semienka a aj iné obmeny a kombinácie podľa tohto čo doma mám, ale mak sezam a mandle sú základ
Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho
nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín tejto planéty. Je to
dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších
výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z
mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín a je organického pôvodu, teda nezanáša telo kyselinami, kameňmi a hlienmi, má to však jeden háčik - nesmie sa cukrovať! inak sú účinky fuči fuč..
Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeholiečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.
Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajme ho preto preventívne i liečebne dokiaľ nám nezakážu makovice
.
pre zaujímavosť
)):
Lískové oříšky : 100g energia: 2 872kJ bielkoviny: 13,10g sacharidy: 10,90g tuky: 65,20g ***
Dýňová semínka 100.0g 1 819,00kJ 18,10g 13,20g 3 4,00g
Kokos strouhaný 100.0g 2 536,00kJ 8,90g 16,00g 68,80g g
Lněná semínka drcená 100.0g 1 691,00kJ 19,00g 1 3,00g 31,00g
Mák 100.0g 2 200,00kJ 19,50g 24,30g 40,80g
Mandle 100.0g 2 587,00kJ 17,50g 19,00g 52,40g
Sezamová semínka 100.0g 2 500,00kJ 20,00g 16,00g 50,00g
Slunečnicová semínka 100.0g 2 435,00kJ 27,00g 15,00g 49,00g
Vlašské ořechy 100.0g 2 822,00kJ 18,40g 14,60g 60,30g
***(celodenná dávka tuku je od 65 do 85 gramov podľa veľkosti človeka-ženy len po uvedenú dolnú hranicu!)
Takže, robiť maličké guličky