Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 9:58 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob bře 27, 2010 9:00 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Makové guľôčky
nielen proti anémii a stresu

Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo
obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si
nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás
má v poriadku.

Myslím, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy
nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a
nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním,
ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíme do seba tlačiť
všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne
zväčšujú objem nášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových
guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac
maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.
Potrebujeme

- 250 g maku
- 100 g lieskových (vlašských) orechov
- 100 g hrozienok
- 2 - 3 PL medu
- asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie

Postup

Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín
namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a
hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo
zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Ak by sa to rozpadávalo, pridáme pomleté orechy alebo semienko sezamu na lepšie spojenie.
Obmena
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
miesto hrozienok dávam nesýrené nesladké sušené brusnice a medu iba 1 lyžicu, aj tak je to sladké až dosť a miesto orechov radšej mandle miesto kokosovej múčky niekedy sezamové semienka a aj iné obmeny a kombinácie podľa tohto čo doma mám, ale mak sezam a mandle sú základ

Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho
nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín tejto planéty. Je to
dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších
výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z
mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín a je organického pôvodu, teda nezanáša telo kyselinami, kameňmi a hlienmi, má to však jeden háčik - nesmie sa cukrovať! inak sú účinky fuči fuč..

Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeholiečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.

Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajme ho preto preventívne i liečebne dokiaľ nám nezakážu makovice \":roll:\" .

pre zaujímavosť \":-)\")):

Lískové oříšky : 100g energia: 2 872kJ bielkoviny: 13,10g sacharidy: 10,90g tuky: 65,20g ***
Dýňová semínka 100.0g 1 819,00kJ 18,10g 13,20g 3 4,00g
Kokos strouhaný 100.0g 2 536,00kJ 8,90g 16,00g 68,80g g
Lněná semínka drcená 100.0g 1 691,00kJ 19,00g 1 3,00g 31,00g
Mák 100.0g 2 200,00kJ 19,50g 24,30g 40,80g
Mandle 100.0g 2 587,00kJ 17,50g 19,00g 52,40g
Sezamová semínka 100.0g 2 500,00kJ 20,00g 16,00g 50,00g
Slunečnicová semínka 100.0g 2 435,00kJ 27,00g 15,00g 49,00g
Vlašské ořechy 100.0g 2 822,00kJ 18,40g 14,60g 60,30g

***(celodenná dávka tuku je od 65 do 85 gramov podľa veľkosti človeka-ženy len po uvedenú dolnú hranicu!)
Takže, robiť maličké guličky \":lol:\"


Přílohy:
gulocky-1.jpg
gulocky-1.jpg [ 7.39 KiB | Zobrazeno 55568 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte lis 23, 2010 10:23 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Sybilla píše:
Makové guľôčky
nielen proti anémii a stresu

Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo
obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si
nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás
má v poriadku.

Myslím, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy
nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a
nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním,
ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíme do seba tlačiť
všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne
zväčšujú objem nášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových
guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac
maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.
Potrebujeme

- 250 g maku
- 100 g lieskových (vlašských) orechov
- 100 g hrozienok
- 2 - 3 PL medu
- asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie

Postup

Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín
namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a
hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo
zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Ak by sa to rozpadávalo, pridáme pomleté orechy alebo semienko sezamu na lepšie spojenie.
Obmena
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
miesto hrozienok dávam nesýrené nesladké sušené brusnice a medu iba 1 lyžicu, aj tak je to sladké až dosť a miesto orechov radšej mandle miesto kokosovej múčky niekedy sezamové semienka a aj iné obmeny a kombinácie podľa tohto čo doma mám, ale mak sezam a mandle sú základ

Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho
nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín tejto planéty. Je to
dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších
výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z
mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín a je organického pôvodu, teda nezanáša telo kyselinami, kameňmi a hlienmi, má to však jeden háčik - nesmie sa cukrovať! inak sú účinky fuči fuč..

Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeholiečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.

Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajme ho preto preventívne i liečebne dokiaľ nám nezakážu makovice \":roll:\" .

pre zaujímavosť \":-)\")):

Lískové oříšky : 100g energia: 2 872kJ bielkoviny: 13,10g sacharidy: 10,90g tuky: 65,20g ***
Dýňová semínka 100.0g 1 819,00kJ 18,10g 13,20g 3 4,00g
Kokos strouhaný 100.0g 2 536,00kJ 8,90g 16,00g 68,80g g
Lněná semínka drcená 100.0g 1 691,00kJ 19,00g 1 3,00g 31,00g
Mák 100.0g 2 200,00kJ 19,50g 24,30g 40,80g
Mandle 100.0g 2 587,00kJ 17,50g 19,00g 52,40g
Sezamová semínka 100.0g 2 500,00kJ 20,00g 16,00g 50,00g
Slunečnicová semínka 100.0g 2 435,00kJ 27,00g 15,00g 49,00g
Vlašské ořechy 100.0g 2 822,00kJ 18,40g 14,60g 60,30g

***(celodenná dávka tuku je od 65 do 85 gramov podľa veľkosti človeka-ženy len po uvedenú dolnú hranicu!)
Takže, robiť maličké guličky \":lol:\"


chystam, sa ich robit na mikulasa \":)\" no potrebujem overeny tip na iny obal, ako kokosovu mucku, dcerka z kokosu zvracia - teda neznasa ho \":lol:\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát pro 24, 2010 5:23 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
robila som ich vcera aby som sa vyhla uplne medu, dala som polovicu hrozienok a druhu polovicu datli. sladke to bolo tak akurat. dieta mi neznasa kokos, takze jemu som obalovala v zomletych kesu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon pro 27, 2010 2:32 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Martina46 píše:
robila som ich vcera aby som sa vyhla uplne medu, dala som polovicu hrozienok a druhu polovicu datli. sladke to bolo tak akurat. dieta mi neznasa kokos, takze jemu som obalovala v zomletych kesu.

Sladiť sa dá akýmkoľvek sušeným rozmixovaným ovocím alebo zameniť med za melasu alebo pravý javorový sirup. Najlepšie je nesladiť vôbec \":D\" , ale myslím, že raz za čas potrebuje psychika pohladkanie nejakou dobrou mňamkou. Ten základný recept sa dá rôzne podľa chuti upravovať, až po čertove guľky, keď sa priostrí napr. kajanským korením \":)\" .


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon pro 27, 2010 2:50 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Mne hlavne šlo o to, vyhnuť sa akýmkoľvek sladidlam, čo som teda vyriešila vými datlami. Kajanske korenie je super tip, vďaka! Mám namoceme ďalšie guľky, tak tam stipku dám, aby aj dieťa mohlo jesť bez ujmy \":-D\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv kvě 12, 2011 3:37 pm 
Offline

Registrován: čtv dub 28, 2011 10:50 am
Příspěvky: 28
Nedalo mi a skúsila som kokosové guličky a-la čo dom dal.
Takže tentoraz to boli vlašské orechy, mandle, sušené slivky a hrozienka. Trochu ľanových semiačok, trochu maku, a kokos. Mak pomlety, kokos tak ako som ho kúpila nastrúhaný v sáčku a všetko ostatné namočené a prehnané cez odšťavovač asi dvakrát. Potom som tu drť (kašu) zmiešala so šťavou a makom a obalila do kokosu. Lepilo to a držalo pokope až až. Hlavne v odšťavovači. \":)\"
Do polovičky som ešte zamiešala mrkvovú drť z odšťavovača.
Sú skvelé fakt mňamka a dokonca nimi nepohrdli ani detiská, ktorým sa zatial do experimentovania s jedlom veľmi nechce.
Doniesla som ochutnať do práce. Je zaujímavé aké majú ľudia rôzne chute. Podľa ohlasov kolegov tam chýbala čokoláda, rum, cukor. Ale našli sa aj takí, čo si zmlsli bez výhrad. \":)\"

Takže ďakujem za inšpiráciu a dúfam že ich bude viac. Môj milovaný bol rozhorčený ako som zaprasila odšťavovač, ale čo už.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát črc 22, 2011 11:26 am 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 11:20 pm
Příspěvky: 110
Zdravím a moc děkuji Sibylle nejen za ty makové kuličky- jsou vynikající-moc si pochutnávám \":D\" \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte pro 06, 2011 10:09 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
makove gulicky som doteraz vyskusala v roznych variantach, mak je samozrejme zaklad a davam ho vacsinou 220-230g

orechy davam mandle, lieskovce, (niekedy kesu) naposledy slnecnicove semienka, zo vsetkeho 1/3.
med nepouzivam, snazim sa teda sladsie ovocie, hoci hrozienka su dost sladke.
boli uz aj marhule, datle najcastejsie asi 30g. tiez susene slivky su fajn.

gulky obalene v pomletom lane chutia najlepsie cerstve, na druhy den uz je lan citit, preto ich uz v lane neobalujem, pouzivam sezam zmiesany s raw kakaom, mozno vyskusam aj s karobom.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned čer 03, 2012 7:38 pm 
Offline

Registrován: stř led 25, 2012 3:21 pm
Příspěvky: 36
Všechny zdravím.
Makové kuličky jsem vyzkoušela a jsou výborné.Hlavně kvůli tomu železu co potřebuju dorovnat.Jediný problém byl co s tolika kuličkama.Tak jsem je dala do misky a do mražáku.Jednou denně si vytáhnu 2-3 kuličky a zbytek vrazím zpátky.Dají se jíst i mražené,jinak rozmrzlé jsou během pár min.Všem doporučuji. \":P\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 10, 2013 2:24 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned úno 26, 2012 8:52 am
Příspěvky: 56
Bydliště: Bratislava
Po akej dobe oxiduje rozomlety mak?

Napriklad v tychto gulockach v chladnicke, kolko by ste ich skladovali?
Podla mna uz na druhy den bude olej z maku žlkly, osobne mam pocit, ze to uz citit na chuti podobnych makovych "raw food" maskrt na druhy den.
Este by bola moznost narobit viac guliciek a sup ich do mrazaku, akurat neviem ako by chutili po rozmrazeni...

Podobnu otazku mam aj k rozomletemu sezamu (ten by mal byt stabilnejsi), mandliam, lieskovcom, vlasske orechy (tie oxiduju velmi rychlo aj cele), tekvicove semena, slnecnicove a pod.
V ziadnej raw food kucharke som nevidel zmienku o tychto vlastnostiach olejnatych semien, dokonca si v nich veselo vsetko melu dokonca aj ľan!, robia z neho gulicky a davaju do chladnicky ako by sa nic nedialo!

_________________
Za 8 mesiacov zo 120kg na 80kg Jardovým systémom, bez hladovania, bez trápenia, v plnej sile a vitalite.
Pálenie záhy, peľová alergia, vyšší tlak, syndróm vyhorenia - vyliečené do mesiaca!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob dub 13, 2013 9:55 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Gabriel píše:
Po akej dobe oxiduje rozomlety mak?

Napriklad v tychto gulockach v chladnicke, kolko by ste ich skladovali?
Podla mna uz na druhy den bude olej z maku žlkly, osobne mam pocit, ze to uz citit na chuti podobnych makovych "raw food" maskrt na druhy den.
Este by bola moznost narobit viac guliciek a sup ich do mrazaku, akurat neviem ako by chutili po rozmrazeni...

Podobnu otazku mam aj k rozomletemu sezamu (ten by mal byt stabilnejsi), mandliam, lieskovcom, vlasske orechy (tie oxiduju velmi rychlo aj cele), tekvicove semena, slnecnicove a pod.
V ziadnej raw food kucharke som nevidel zmienku o tychto vlastnostiach olejnatych semien, dokonca si v nich veselo vsetko melu dokonca aj ľan!, robia z neho gulicky a davaju do chladnicky ako by sa nic nedialo!

To máte pravdu, oxidace je zde velký problém a rozhodně doporučuji spotřebovat uvedené potraviny co nejrychleji po rozemletí, nebo řádně zmrazit, což dobu trvanlivosti prodlouží a také vakuování by mohlo dost pomoci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 30, 2013 7:20 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 66
Makové kuličky - VYNIKAJÍCÍ! Dnes jsem je zkusila poprvé a jedli jsme s chutí, super je, že se toho nedá sníst moc. Místo medu jsem dala povidla, senzační spojení. Zbytek je v mrazáku, tak uvidíme, jaké budou zmražené.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 30, 2013 8:29 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
lucie5 píše:
Makové kuličky - VYNIKAJÍCÍ! Dnes jsem je zkusila poprvé a jedli jsme s chutí, super je, že se toho nedá sníst moc. Místo medu jsem dala povidla, senzační spojení. Zbytek je v mrazáku, tak uvidíme, jaké budou zmražené.

aspon polovicu mnozstva dajte datle namiesto hrozienok a nemusite sladit vobec.
na tie mrazene som zvedava, dajte potom prosim vediet \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 06, 2013 8:00 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 66
Tak už je dělám poněkolikáté. Vždy jich udělám větší množství a dám do plastové krabičky do mrazáku a pak na ně chodím \":-)\". Mají příjemnou konzistenci, nejsou ani zmražené, jsou spíše jen tužší než při pokojové teplotě. Mák má normální chuť jako čerstvý, z toho usuzuju, že je nezoxidovaný. Jinak s rozinkama bych u nás neuspěla, s datlemi možná. Ještě jednou moc díky za super tip na makové kuličky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 17, 2015 11:47 pm 
Offline

Registrován: úte črc 16, 2013 1:52 pm
Příspěvky: 8
Jarda píše:
Gabriel píše:
Po akej dobe oxiduje rozomlety mak?

Napriklad v tychto gulockach v chladnicke, kolko by ste ich skladovali?
Podla mna uz na druhy den bude olej z maku žlkly, osobne mam pocit, ze to uz citit na chuti podobnych makovych "raw food" maskrt na druhy den.
Este by bola moznost narobit viac guliciek a sup ich do mrazaku, akurat neviem ako by chutili po rozmrazeni...

Podobnu otazku mam aj k rozomletemu sezamu (ten by mal byt stabilnejsi), mandliam, lieskovcom, vlasske orechy (tie oxiduju velmi rychlo aj cele), tekvicove semena, slnecnicove a pod.
V ziadnej raw food kucharke som nevidel zmienku o tychto vlastnostiach olejnatych semien, dokonca si v nich veselo vsetko melu dokonca aj ľan!, robia z neho gulicky a davaju do chladnicky ako by sa nic nedialo!
To máte pravdu, oxidace je zde velký problém a rozhodně doporučuji spotřebovat uvedené potraviny co nejrychleji po rozemletí, nebo řádně zmrazit, což dobu trvanlivosti prodlouží a také vakuování by mohlo dost pomoci.

Dobrý večer
nechcem zakladať nové téma tak skúsim pokračovať tu.
Podľa profesora Zachara zo Zvolena sa dá pomleté ľanové semeno udržať dlhšiu dobu (pokiaľ ho potrebujete zobrať napr. na dovolenku) jednoducho rozmiešané v mede, kde sa k nemu nedostane vzduch.
Posledný týždeň experimentujem so zakysanými orechmi ( podľa tejto stránky: http://www.opravdovezdravi.cz/zakysane-orechy/ ), je to taká podľa mňa výborná náhrada za jogurty ktoré nemôžem kvôli mlieku, len na fermentáciu používam lactobacilus bulgaricus a tu si myslím (ale neviem to ničím podložiť ani vygoogliť), že to vlastné zfermentovanie ochráni orechy a semienka pred oxidáciou, len je otázne nakoľko sa zmení zloženie nutrientov v surovinách pred fermentáciou a po nej! Tie orechy nenamáčam všetky rovnako dlho (kvôli deaktivácii kyseliny fytovej), ale riadim sa týmto návodom http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/03/nam ... budit.html
S pozdravom Jaro


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz