Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 1:09 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv bře 31, 2011 2:54 pm 
Offline

Registrován: pát úno 18, 2011 4:39 pm
Příspěvky: 16
Zdravim..
Vcera som koshtoval svoje pickles a stale nebolo dost kysle ale zato kvalitne slane..dal som bielu kapustu cibulu a karfiol..struzik cesnaku trochu kminu a chilli..vcera vecer to bolo 2,5 dna co to kvasi a stale nic..vodna hladina nepada a ani zelenina nie je niak xtra kysla..zato slanost je.dal som okolo 600g kapusty asi 100g karfiolu a jednu mensiu cibulu..na to jednu zarovnanu lyzicu soli pretoze som nemal vahu..na vrchu sa robi pena od kvasenia ale niak s ami to nezda.stava na vrchu ked dvihnem tazitko je taka slizova sirupova...uvidim co dnes, lebo uz by som to rad dal do inej nadoby do chladnicky a zalozil novu varku..urobil som nieco zle?
Vela zdravia vsetkym


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pát dub 01, 2011 8:19 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
I & I píše:
Zdravim..
Vcera som koshtoval svoje pickles a stale nebolo dost kysle ale zato kvalitne slane..dal som bielu kapustu cibulu a karfiol..struzik cesnaku trochu kminu a chilli..vcera vecer to bolo 2,5 dna co to kvasi a stale nic..vodna hladina nepada a ani zelenina nie je niak xtra kysla..zato slanost je.dal som okolo 600g kapusty asi 100g karfiolu a jednu mensiu cibulu..na to jednu zarovnanu lyzicu soli pretoze som nemal vahu..na vrchu sa robi pena od kvasenia ale niak s ami to nezda.stava na vrchu ked dvihnem tazitko je taka slizova sirupova...uvidim co dnes, lebo uz by som to rad dal do inej nadoby do chladnicky a zalozil novu varku..urobil som nieco zle?
Vela zdravia vsetkym

Nezdá se mě ta sůl, dle mého názoru je jí moc a pak kvašení nemůže probíhat správně. Soli se dává pouze trošku, aby zelenina pustila šťávu, jinak není vhodné to s ní přehánět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon dub 04, 2011 10:18 am 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Hezký den vám všem, pickles dělám nějaký rok už taky. Když jsem poprvé měnil uhlíkový filtr v RO tak mi bylo líto ho vyhodit a jak jsem ho prohlížel, tak se mi zalíbily ty uzavírací plastove zátky. Průměrově totiž sedí přesně do 0.7l omnia sklenic. Pár jsem jich nastřádal a používám je i s vyrobenou širší pružinou při výrobě pickles jako přítlačný kotouč. Sklenice pak normálně zavíčkuju a tak za 3 dny dávám do lednice. Jinak klasické zelí dělám i normálně v kamenině s jadérničkama a chuťově je to nedostižné \":-)\", ale dá to trochu víc práce. Zajimavé je, že klasické kyselé zelí asi nadobro mizí z obchodů, co jsem viděl v obchodech tak už se dají koupit jenom nějaké srajdy plné konzervantů a chutná to spíš nasládle. Pro představu přikládám obrázek, bohužel je v mizerné kvalitě a pružiny mám momentálně všecky použité, tak to pak ještě zauktualizuju.


Přílohy:
1.jpg
1.jpg [ 90.47 KiB | Zobrazeno 23533 krát ]


Naposledy upravil gonzales01 dne pon dub 18, 2011 9:52 am, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon dub 04, 2011 12:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Hezký den vám všem, pickles dělám nějaký rok už taky. Když jsem poprvé měnil uhlíkový filtr v RO tak mi bylo líto ho vyhodit a jak jsem ho prohlížel, tak se mi zalíbily ty uzavírací plastove zátky. Průměrově totiž sedí přesně do 0.7l omnia sklenic. Pár jsem jich nastřádal a používám je i s vyrobenou širší pružinou při výrobě pickles jako přítlačný kotouč. Sklenice pak normálně zavíčkuju a tak za 3 dny dávám do lednice. Jinak klasické zelí dělám i normálně v kamenině s jadérničkama a chuťově je to nedostižné \":-)\", ale dá to trochu víc práce. Zajimavé je, že klasické kyselé zelí asi nadobro mizí z obchodů, co jsem viděl v obchodech tak už se dají koupit jenom nějaké srajdy plné konzervantů a chutná to spíš nasládle.

To máte zajímavý zlepšovák, klidně by to sneslo foto, pro lepší představu a pokud se týká potravin a to nejen kysaného zelí, tak musíte pochopit, že cílem není zdraví lidí, ale zisk a pokud se jim toho půlka zkazí, tak zisk je pak nižší, tak se těm konzervantům nedivte. O to, zda se to dá žrát nebo ne o to se nikdo nestará, na takovou blbost ani nemá stát vytvořené kontrolní mechanizmy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon dub 04, 2011 3:20 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jarda píše:
To máte zajímavý zlepšovák, klidně by to sneslo foto, pro lepší představu a pokud se týká potravin a to nejen kysaného zelí, tak musíte pochopit, že cílem není zdraví lidí, ale zisk a pokud se jim toho půlka zkazí, tak zisk je pak nižší, tak se těm konzervantům nedivte. O to, zda se to dá žrát nebo ne o to se nikdo nestará, na takovou blbost ani nemá stát vytvořené kontrolní mechanizmy.

OK, nafotím to. "Státu" se pokud to jde vyhýbam \":-)\", nic ale není dokonale, co naplat, daně a popelnici holt člověk platit musí, i když naše popelnice je většinou skoro prázdná, co jde tak zkompostuju a vracím do půdy a musím říct, že ze zbytků stravy, kterou se v poslední době živím, je kompost naprosto excelentní. Jestli to půjde takto dál, bude to chtít tak trochu větší pozemek a možná i nějaká zvířata, asi pár koz a nějakou drůbež.
Mejte se hezky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon dub 04, 2011 8:12 pm 
Offline

Registrován: stř črc 08, 2009 8:50 pm
Příspěvky: 142
gonzales01 píše:
........klasické zelí dělám i normálně v kamenině s jadérničkama .......
..OK, nafotím to. .....

Těším se na fotky, ale prosímtě, co to znamená dělat zelí "s jadérničkama"? \":D\"

_________________
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte dub 05, 2011 9:03 am 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
milda píše:
Těším se na fotky, ale prosímtě, co to znamená dělat zelí "s jadérničkama"? \":D\"

Do zelí se přidávají jablka a to zejména odrůda jadernička moravská neboli vinár, jablko vinné. Je to odrůda velmi šťavnatého žlutého jablka s červeným "líčkem". Po vyzrání mají vysokou cukernatost, takže není divu, že výborně podporují kvašení. Zelí má pak vynikající chuť. Nevýhoda je, že se dost blbě shání i na Moravě. Mám dva stromy, které zatím výborně plodí a letos chci z těch stromů ještě přiroubovat na další podnože. Jinak samotné jablko i strom jsou velmi odolné a podle mě mají vinikající vliv na trávení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte dub 05, 2011 7:45 pm 
Offline

Registrován: stř črc 08, 2009 8:50 pm
Příspěvky: 142
Dík za vysvětlení. Jablko do kysaného zelí dávám pokaždé. Tuto odrůdu jsem zatím neznal. \":D\"

Když jsme u těch starých odrůd, vzpomněl jsem si na jablka "kožeňáky", který jsem měl jako klud rád. Taky zcela zmizely... \":wink:\"

_________________
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř dub 06, 2011 9:12 am 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
milda píše:
Dík za vysvětlení. Jablko do kysaného zelí dávám pokaždé. Tuto odrůdu jsem zatím neznal. \":D\"

Když jsme u těch starých odrůd, vzpomněl jsem si na jablka "kožeňáky", který jsem měl jako klud rád. Taky zcela zmizely... \":wink:\"

Jestli myslíte koženou renetu, tak to je taky výborné sladké jablko na jídlo i na šťavení. Nám vydržely skoro až do další úrody a strom je taky odolný, ale známému ve sklepě zase dost hnily. Teď jsou v módě spíš různé nové vyšlechtěné druhy, osobně mám dobrou zkušenost s novějšími i staršími odrůdami, je to vždy o podmínkách konkrétního místa a možnostech skladování, někdy trvá řadu let než člověk zjistí, čemu se v dané lokalitě daří velmi dobře a co tam naopak nemá cenu zkoušet, pár let jsem tak bojoval o meruňky, než jsem našel optimální stanoviště a odrůdu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv dub 07, 2011 10:11 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
OK, nafotím to. "Státu" se pokud to jde vyhýbam \":-)\", nic ale není dokonale, co naplat, daně a popelnici holt člověk platit musí, i když naše popelnice je většinou skoro prázdná, co jde tak zkompostuju a vracím do půdy a musím říct, že ze zbytků stravy, kterou se v poslední době živím, je kompost naprosto excelentní. Jestli to půjde takto dál, bude to chtít tak trochu větší pozemek a možná i nějaká zvířata, asi pár koz a nějakou drůbež.
Mejte se hezky

To víte vlastní a nezamořené potraviny těžko někdo překoná a navíc i ta pohoda při jejich pěstování není k zahození.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Potraviny s probiotikami
PříspěvekNapsal: čtv kvě 12, 2011 10:35 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 03, 2011 11:37 am
Příspěvky: 35
Aké sú ešte potraviny čo obsahujú nejaké probiotiká bez laktózy? Okrem pickles.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Potraviny s probiotikami
PříspěvekNapsal: pát kvě 13, 2011 6:46 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
davoo píše:
Aké sú ešte potraviny čo obsahujú nejaké probiotiká bez laktózy? Okrem pickles.

Tak prakticky jde o veškeré kvašené potraviny a to jak tekutého, tak pevného charakteru, z těch běžných třeba kyselé zelí, méně běžné jsou kvašené ořechy a semena, nebo dokonce maso a mimo kefíru také tibi a kombucha.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2011 9:53 am 
Offline

Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm
Příspěvky: 40
Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
Jarda píše:
To máte zajímavý zlepšovák, klidně by to sneslo foto, pro lepší představu a pokud se týká potravin a to nejen kysaného zelí, tak musíte pochopit, že cílem není zdraví lidí, ale zisk a pokud se jim toho půlka zkazí, tak zisk je pak nižší, tak se těm konzervantům nedivte. O to, zda se to dá žrát nebo ne o to se nikdo nestará, na takovou blbost ani nemá stát vytvořené kontrolní mechanizmy.

Prosím o radu či posouzení.Nakládám si doma zelí do 4 l. sklenice nebo plastové nádoby,asi 2,5-3,5 litru.Na 1 kg.zelí dám asi 20 gr. soli,plátky cibule,lístky bob.listu,kolečka mrkve a pepř,buďto mletý nebo celý,hořčičné semínko.Nezabraňuje pepř kvašení když ho tam dám více? Hodně to natlačím, zatížím čistým prkénkem na které dám závaží.Ihned to pustí šťávu 2-3 cm nad prkénko,takže to nemusím zalévat slanou vodou.Někde jsem četl že se to nemá presovat,ale stačí když je to stále zalité 2 cm nad zelí.Je to pravda,nebo se to stlačovat má? Potom nechat 10 dní při pokojové teplotě,následně dát do chladna a neustále udržovat po odběru zalité? Je to správný postup? Může někdo přispět návodem na správný recept na kvašené zelí nebo pickles ze zeleniny? Co se nedá mléčně kvasit a co ano? Některá zelenina se prý nehodí na kvašení, taktéž prý nějaké přísady,(ocet,kopr,?).
Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned čer 05, 2011 8:44 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Milan píše:
Prosím o radu či posouzení.Nakládám si doma zelí do 4 l. sklenice nebo plastové nádoby,asi 2,5-3,5 litru.Na 1 kg.zelí dám asi 20 gr. soli,plátky cibule,lístky bob.listu,kolečka mrkve a pepř,buďto mletý nebo celý,hořčičné semínko.Nezabraňuje pepř kvašení když ho tam dám více? Hodně to natlačím, zatížím čistým prkénkem na které dám závaží.Ihned to pustí šťávu 2-3 cm nad prkénko,takže to nemusím zalévat slanou vodou.Někde jsem četl že se to nemá presovat,ale stačí když je to stále zalité 2 cm nad zelí.Je to pravda,nebo se to stlačovat má? Potom nechat 10 dní při pokojové teplotě,následně dát do chladna a neustále udržovat po odběru zalité? Je to správný postup? Může někdo přispět návodem na správný recept na kvašené zelí nebo pickles ze zeleniny? Co se nedá mléčně kvasit a co ano? Některá zelenina se prý nehodí na kvašení, taktéž prý nějaké přísady,(ocet,kopr,?).
Díky.

Pepř nedávám do ničeho, ani to nedoporučuji, čili nedovedu posoudit. Trochu soli je vhodné dát a stlačit to musíte, protože jak v tom budete mít vzduch, směs okamžitě hnije. Vše ostatní píšete správně a kvasit se dá skoro veškerá zelenina, pouze u některé je to obtížnější. Nevyhovují přísady bránící kvašení, což ocet určitě je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv čer 30, 2011 11:06 am 
Offline

Registrován: čtv čer 30, 2011 10:57 am
Příspěvky: 38
Robím pikles podľa tohto návodu
http://www.empatia.cz/kucharka/recepty/salaty/zeleninove/pikles-kvasena-zelenina
Chcem sa spýtať či tú vodu môžem bez problémov piť?

_________________
"Človek si mylne myslí ,že nemôže zmeniť svoju povahu."


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz