Jarda píše:
To máte zajímavý zlepšovák, klidně by to sneslo foto, pro lepší představu a pokud se týká potravin a to nejen kysaného zelí, tak musíte pochopit, že cílem není zdraví lidí, ale zisk a pokud se jim toho půlka zkazí, tak zisk je pak nižší, tak se těm konzervantům nedivte. O to, zda se to dá žrát nebo ne o to se nikdo nestará, na takovou blbost ani nemá stát vytvořené kontrolní mechanizmy.
Prosím o radu či posouzení.Nakládám si doma zelí do 4 l. sklenice nebo plastové nádoby,asi 2,5-3,5 litru.Na 1 kg.zelí dám asi 20 gr. soli,plátky cibule,lístky bob.listu,kolečka mrkve a pepř,buďto mletý nebo celý,hořčičné semínko.Nezabraňuje pepř kvašení když ho tam dám více? Hodně to natlačím, zatížím čistým prkénkem na které dám závaží.Ihned to pustí šťávu 2-3 cm nad prkénko,takže to nemusím zalévat slanou vodou.Někde jsem četl že se to nemá presovat,ale stačí když je to stále zalité 2 cm nad zelí.Je to pravda,nebo se to stlačovat má? Potom nechat 10 dní při pokojové teplotě,následně dát do chladna a neustále udržovat po odběru zalité? Je to správný postup? Může někdo přispět návodem na správný recept na kvašené zelí nebo pickles ze zeleniny? Co se nedá mléčně kvasit a co ano? Některá zelenina se prý nehodí na kvašení, taktéž prý nějaké přísady,(ocet,kopr,?).
Díky.