Xion píše:
Skusal som odstavovat pastrnak, a vsimol som si, ze oproti petrzlenu z neho vyteka uplne ina konzistencia stavy... taka husta, mazlava, akoby mastna... a ak je pomiesany s inymi stavami, udrzuje sa navrchu stavy. V knizke ovocne a zeleninove stavy je uvedene, ze obsahuje vitamin D. Avsak, nikde inde som tuto zmienku nenasiel.
Je mozne, ze obsahuje nejake esencialne oleje, proste tuk? Takisto, ked som si ho cez dzusovy post skusal odstavit vacsie mnozsto do stavy, mal som pocit, akoby sa mi rozbehla slinivka/pecen... uz mam tolko postou a diet za sebou, ze viem rozoznat, kedy sa mi na traveni podielaju tieto organy, takisto citim, kedy mi ide zlc cez zlcovody, vdaka nespocetnemu mnozstvu pecenovych ocist, ktore som absolvoval, no a prave taketo pochody som mal, ked som si dal viac pastrnakovej stavy (3 vacsie kusky odstavene, cca 1,5 dcl).
Pokial totiz obsahuje tuk, potom je aj nadej, ze by mohol skutocne obsahovat vitamin D rozpustny v tukoch, takisto by odpadol blby zvyk liat si olej do stavy "kvoli vstrebatelnosti vitaminov rozpustnych v tukoch", co som vzdy ja osobne povazoval za blbost, stacilo by pridat kusok pastrnaku.
Popsán je poměrně dobře zde
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pastin%C3%A1k_set%C3%BD a nějaký tuk skutečně obsahuje, jako ostatně každá zelenina i když zde je ho relativně dost.