Xion píše:
Ako vidite doplnovanie HCL s ovocim.
Ovocie sa velmi v zaludku netravi, no HCL pritom zvysuje vstrebatelnost vsetkeho. Tvori si zaludok nejake mnozstvo HCL aj na ovocie?
Ako teda doplnovat HCL (pri nulovej, alebo velmi nizkej produkcii HCL) pri:
konzumacii maleho ovocneho jedla (1-2 jablka)
konzumacii vacsieho ovocneho jedla (velky ovocny salat - 750g)
Povedzme nejake zakladne mnozstvo, prepocitane na rovnaku mierku, ako ked k varenemu jedlu davam 1ccm 1,75% HCL.
A lepsie pred jedlom? Alebo po jedle? A ak po jedle, moze sa to dat hned (lebo na varene jedlo je lepsie zo 20 minut pockat, kym prebehne enzymaticka analyza)
Dalej sa chcem opytat, niekde som zahliadol, ze HCL nieje dobre doplnat, ked si k jedlu davam kyselinu askorbovu, povedzme 3 gramy? Vysvetlenie? Diky.
Dle mého názoru ano, ta se prostě tvoří pořád, protože bez ní se nezačne vylučovat pepsin, čili určitě ji můžete v nějaké rozumné míře dodávat. Dodávat ji lze i naprosto bez jídla nalačno, kdy pouze upravuje iontickou bilanci těla. Ideální je použít cca 10 kapek 3,5 %tní kyseliny do 0,5 dcl vody a vypít tak 20 minut před jídlem, nebo i 20 minut po jídle, případně pouze 20 minut po jídle. U té kombinace s vitamínem C se mě nezdá vhodné míchat najednou dvě kyseliny, neodhadnu co budou spolu dělat, ale možná to nijak nevadí, HCl se stejně u zdravého člověka v žaludku vyskytuje ve stejné koncentraci.