Makové guľôčky
nielen proti anémii a stresuPokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo
obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si
nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás
má v poriadku.
Myslím, že tento jednoduchý
nepečený zákusok by nikdy
nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a
nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním,
ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíme do seba tlačiť
všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne
zväčšujú objem nášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových
guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac
maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.
Potrebujeme
- 250 g maku
- 100 g lieskových (vlašských) orechov
- 100 g hrozienok
- 2 - 3 PL medu
- asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie
Postup
Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín
namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a
hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo
zmesi tvarujeme
malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.
Obmena
Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
miesto hrozienok dávam nesýrené nesladké sušené brusnice a medu iba 1 lyžicu, aj tak je to sladké až dosť a miesto orechov radšej mandle miesto kokosovej múčky niekedy sezamové semienka a aj iné obmeny a kombinácie podľa tohto čo doma mám, ale mak sezam a mandle sú základ
Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho
nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín tejto planéty. Je to
dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších
výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z
mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín a je organického pôvodu, teda nezanáša telo kyselinami, kameňmi a hlienmi, má to však jeden háčik - nesmie sa cukrovať! inak sú účinky fuči fuč..
Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeholiečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.
Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajme ho preto preventívne i liečebne dokiaľ nám nezakážu makovice
.
pre zaujímavosť
)):
Lískové oříšky : 100g energia: 2 872kJ bielkoviny: 13,10g sacharidy: 10,90g tuky: 65,20g ***
Dýňová semínka 100.0g 1 819,00kJ 18,10g 13,20g 3 4,00g
Kokos strouhaný 100.0g 2 536,00kJ 8,90g 16,00g 68,80g g
Lněná semínka drcená 100.0g 1 691,00kJ 19,00g 1 3,00g 31,00g
Mák 100.0g 2 200,00kJ 19,50g 24,30g 40,80g
Mandle 100.0g 2 587,00kJ 17,50g 19,00g 52,40g
Sezamová semínka 100.0g 2 500,00kJ 20,00g 16,00g 50,00g
Slunečnicová semínka 100.0g 2 435,00kJ 27,00g 15,00g 49,00g
Vlašské ořechy 100.0g 2 822,00kJ 18,40g 14,60g 60,30g
***(celodenná dávka tuku je od 65 do 85 gramov podľa veľkosti človeka-ženy len po uvedenú dolnú hranicu!)
Takže, robiť maličké guličky