Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte pro 03, 2024 9:27 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Karbanátky
PříspěvekNapsal: sob čer 11, 2011 10:34 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Uznávám, že jídlo pečené při 160 stupních na pomazaném plechu asi není to nejzdravější, ale občas člověk musí dělat nějaké kompromisy, aby byla rodina nejen zdravá, ale i spokojená.

Proto bych byla ráda, kdybychom mohli sdílet recepty na různé zdravější varianty v Čechách tolik oblíbených karbanátků.

Můj dnešní pokus:
500g kysané zelí
200g kukuřičná mouka
trocha tvarohu
2 vajíčka
2 cibule
koření - majoránka a ostatní zeleň dle chuti, mořské řasy atd, jak je kdo zvyklý.

Zelí půl hodiny povařit, nechat trochu vychladnout, vše smíchat a zformátovat do tenčích karbanátků a péct dokud nejsou na povrchu suché. Plech jsem vymazala olejem a vysypala kukuřičnou moukou, ale třeba by to šlo i na pečícím papíru.
Kupodivu docela drží pohromadě. Pro mlsouny lze vylepšit posypáním a zapečením tvarůžků a po upečení očesnekovat.

Jako příloha se k tomu hodí třeba brokolice nebo brambory vařené v páře.

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned čer 12, 2011 12:10 am 
Offline

Registrován: stř bře 30, 2011 9:50 pm
Příspěvky: 113
Kometa píše:
Uznávám, že jídlo pečené při 160 stupních na pomazaném plechu asi není to nejzdravější, ale občas člověk musí dělat nějaké kompromisy, aby byla rodina nejen zdravá, ale i spokojená.

Proto bych byla ráda, kdybychom mohli sdílet recepty na různé zdravější varianty v Čechách tolik oblíbených karbanátků.

Můj dnešní pokus:
500g kysané zelí
200g kukuřičná mouka
trocha tvarohu
2 vajíčka
2 cibule
koření - majoránka a ostatní zeleň dle chuti, mořské řasy atd, jak je kdo zvyklý.

Zelí půl hodiny povařit, nechat trochu vychladnout, vše smíchat a zformátovat do tenčích karbanátků a péct dokud nejsou na povrchu suché. Plech jsem vymazala olejem a vysypala kukuřičnou moukou, ale třeba by to šlo i na pečícím papíru.
Kupodivu docela drží pohromadě. Pro mlsouny lze vylepšit posypáním a zapečením tvarůžků a po upečení očesnekovat.

Jako příloha se k tomu hodí třeba brokolice nebo brambory vařené v páře.

Docela hustá kombinácia, že by vyvolávala pocit spokojnosti,hmm, no jo...
Nechal by som tam len zelí a cibulu, ale to by nebolo ono \":lol:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned čer 12, 2011 8:00 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28406
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
Uznávám, že jídlo pečené při 160 stupních na pomazaném plechu asi není to nejzdravější, ale občas člověk musí dělat nějaké kompromisy, aby byla rodina nejen zdravá, ale i spokojená.

Proto bych byla ráda, kdybychom mohli sdílet recepty na různé zdravější varianty v Čechách tolik oblíbených karbanátků.

Můj dnešní pokus:
500g kysané zelí
200g kukuřičná mouka
trocha tvarohu
2 vajíčka
2 cibule
koření - majoránka a ostatní zeleň dle chuti, mořské řasy atd, jak je kdo zvyklý.

Zelí půl hodiny povařit, nechat trochu vychladnout, vše smíchat a zformátovat do tenčích karbanátků a péct dokud nejsou na povrchu suché. Plech jsem vymazala olejem a vysypala kukuřičnou moukou, ale třeba by to šlo i na pečícím papíru.
Kupodivu docela drží pohromadě. Pro mlsouny lze vylepšit posypáním a zapečením tvarůžků a po upečení očesnekovat.

Jako příloha se k tomu hodí třeba brokolice nebo brambory vařené v páře.

O zrovna ideální jídlo sice nejde, ale určitě je mnohem lepší něž naprostá většina v Čechách běžně konzumovaných jídel a jako přijatelný kompromis, proč ne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned čer 12, 2011 8:21 am 
Offline

Registrován: pát dub 10, 2009 12:45 pm
Příspěvky: 87
já si občas dělám klasické karbanátky (hovězí,vepřové maso) a myslím, že když do toho nedám mouku tak jako zpestření je to ok, jenom přidám
cibuli, majoránku a vajíčko. Když se k tomu udělá zeleninová příloha hodně čerstvé cibule a nějaký to lupení tak to pro tělo nebude až takový problém.
Nebo nevim jestli je takovy rozdíl mezi masem a mrtvou hmotou ze zeleniny (tam už taky nebudou vitaminy asi) a v tom mase jsou aspon veci v kterych ovozelu tezko najdem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned čer 12, 2011 8:34 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28406
Bydliště: Poděbrady
Mikard píše:
já si občas dělám klasické karbanátky (hovězí,vepřové maso) a myslím, že když do toho nedám mouku tak jako zpestření je to ok, jenom přidám
cibuli, majoránku a vajíčko. Když se k tomu udělá zeleninová příloha hodně čerstvé cibule a nějaký to lupení tak to pro tělo nebude až takový problém.
Nebo nevim jestli je takovy rozdíl mezi masem a mrtvou hmotou ze zeleniny (tam už taky nebudou vitaminy asi) a v tom mase jsou aspon veci v kterych ovozelu tezko najdem.

No nevím je tam množství hnilobných bakterií a reziduální látky, které se ani v té mrtvé zelenině nevyskytují o vlivu na zpomalení trávení ani nemluvě. Nicméně jednou za čas třeba ano, ale jako pravidelné jídlo určitě ne. Navíc vepřové je geneticky tak blízko lidskému masu, že velice dobře chápu důvod, proč ho mazaný prorok Mohamed zakázal věřícím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned čer 12, 2011 6:56 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Cukínové karbonátky:
1 stredne veľká cukína (nastrúhaná na stredné prúžky klasického strúhadla)
1 mrkva (karotka)
2-3 surové zemianky (nastúhané na stredné prúžky)
1 lyžica hrubej špaldovej múky (nemusí byť)
1 stredne veľká cibuľa
1 vajíčko
2-3 strúžky cesnaku
trochu olivového (alebo iného vhodného) oleja
majoránka, veľa posekanej petrželovej vňate alebo pažítky, alebo inej zelenej byliny, soľ v "zdravotnej" dávke
pečiaci papier

Všetko zmiešať a buď tvarovať karbonátky, ktoré sa môžu obaliť v špaldovej múke alebo vyliať na pekáčik a piecť na 180 stupňov dokiaľ vrch nezhnedne. Pečiaci papier doporučujem v oboch prípadoch.

Variantov je veľa. Zemiaky sa dajú nahradiť napučanou pokankou alebo predvareným pšenom (jáhlami) a zeleninu obmieňať podľa chuti, s brokolicou je to veľmi chutné, aj strúhaný celer je veľmi dobrý. Zaujímavá farebne, je kombinácia s červenou repou-cviklou. Sýtejšia varianta je s fazuľkou azuki.
Takže, nebojte sa experimentovať, priatelia.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: úte čer 14, 2011 8:06 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Již jsem tu někde dával recept na snadné a poměrně zdravé placky-karbántky bez oleje i vajíček. Chce to jen kvalitní teflonovou pánev.

Nastrouhejte na jemno trochu brambor a třeba kys. zelí. Další možnost je mrkev či jiná zelenina dle chuti. Přidejte zhruba jednou tolik pohankové (případně kukuřičné nebo jáhlové mouky) a dostatek vody. Samozřejmě ochuťte česnekem, cibulí, celozrnou hořčicí apod.

Směs je třeba rukama pořádně rozmělnit, vyloženě až se tlačí skrze prsty, vytvarovat do menších placek a ještě poprášit moukou. Díky teflonové pánvi, jemnému nastrouhání a pořádnému zpracování rukama se vyhnete oleji a vejcím. Poté už stačí lehce opéct na pánvi a je hotovo.

Kdo spěchá může prostě udělat jen pohankové placky tak, že smíchá pohankovou mouku s vodou a kořením a podle výše uvedeného návodu opeče na pánvi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: úte čer 14, 2011 8:59 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
sakul píše:
Již jsem tu někde dával recept na snadné a poměrně zdravé placky-karbántky bez oleje i vajíček. Chce to jen kvalitní teflonovou pánev.

Nastrouhejte na jemno trochu brambor a třeba kys. zelí. Další možnost je mrkev či jiná zelenina dle chuti. Přidejte zhruba jednou tolik pohankové (případně kukuřičné nebo jáhlové mouky) a dostatek vody. Samozřejmě ochuťte česnekem, cibulí, celozrnou hořčicí apod.

Směs je třeba rukama pořádně rozmělnit, vyloženě až se tlačí skrze prsty, vytvarovat do menších placek a ještě poprášit moukou. Díky teflonové pánvi, jemnému nastrouhání a pořádnému zpracování rukama se vyhnete oleji a vejcím. Poté už stačí lehce opéct na pánvi a je hotovo.

Kdo spěchá může prostě udělat jen pohankové placky tak, že smíchá pohankovou mouku s vodou a kořením a podle výše uvedeného návodu opeče na pánvi

tot by dobre mohlo vyjst aj na peciacom papieri, pec pecie spolahlivejsie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned led 08, 2012 6:55 pm 
Offline

Registrován: ned led 08, 2012 6:45 pm
Příspěvky: 11
Moc dobrý recept, moc nám chutnalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: pát dub 27, 2012 5:08 am 
Offline

Registrován: pon dub 16, 2012 7:35 pm
Příspěvky: 115
sakul píše:
Již jsem tu někde dával recept na snadné a poměrně zdravé placky-karbántky bez oleje i vajíček...

...Přidejte zhruba jednou tolik pohankové (případně kukuřičné nebo jáhlové mouky) a dostatek vody...

Do karbanátků všeho druhu, na obalování i na zahušťování se mi osvědčila "Hraška-jemná"
http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska

Vhodná i pro diabetiky a bezlepkovou dietu.

"...Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index.
Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku...
"

_________________
Ani v česneku není dost česneku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karbanátky
PříspěvekNapsal: ned dub 29, 2012 10:56 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28406
Bydliště: Poděbrady
Amy píše:
Do karbanátků všeho druhu, na obalování i na zahušťování se mi osvědčila "Hraška-jemná"
http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska

Vhodná i pro diabetiky a bezlepkovou dietu.

"...Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index.
Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku...
"

Zajímavá vychytávka, ovšem nepodléhejte iluzi nějakého zdravého produktu, třeba na kvasinky to i tak dobré není.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz