ronje píše:
Vážený pane Jardo,
můj dotaz bude obsáhlejší a občas možná z nevědomosti i lehce přihlouplý, pokud se týká témat, která již byla vyčerpána, velmi se tímto omlouvám, mám malé dítě a bohužel nemám tolik času na studium fóra, kolik bych chtěla, byť jej doslova hltám, kdykoliv to jde.
Kde začít: cca před osmi měsíci jsem měla problémy s dítětem a začala jsem trpět určitou úzkostí, díky které jsem v kombinaci se stravou dost zhubla, do dnešního dne je to asi 17 kg. Při výšce 179 vážím 51. To, jak vypadám, mi ani tak nevadí, poslední 3 týdny ale pociťuji úbytek energie, nedostatečnost svalové hmoty, ochablé ruce a nohy, menstruaci samozřejmě nemám, začaly mi vypadávat vlasy. Před otěhotněním jsem byla vegetariánka, v těhotenství jsem zařadila občas konzumaci kuřecího, které víceméně kvůli rodině jím cca 1 x týdně i teď. Jinak se můj jídelníček poslední cca 4 měsíce (přirozeně, aniž bych cokoliv kde vyčetla) "smrsknul" na toto: snídaně - celozrnné obiloviny, svačina - syrová zelenina, oběd - obvykle vařená zelenina (brambory, luštěniny) v kombinaci se syrovou, večeře - syrová zelenina. Místo těch obilovin bych časem ráda zařadila ovoce. Alkohol nepiji, cukr, mléčné výrobky nejím, tekutin denně vypiji minimálně 5 litrů. Ve stravě prakticky nemám žádný tuk, nějak mám psychický problém jej konzumovat. Dříve jsem pojídala lněné semínko několikrát denně, teď ani to ne. Omega 3 doplňuji kapslemi. Jelikož bych ráda nabrala svalovou hmotu kvůli síle a případnému dalšímu otěhotnění, předpokládám správně, že takto zcela bez tuku to nepůjde? Co se týče těch svalů, kvůli nim jsem zařadila do stravy luštěniny, ale na co se chci zeptat: pokud nebudu sportovat, svalovina asi nebude, že? Nebo stačí přirozenný denní pohyb? Ani doma se prakticky nezastavím, pořád něco dělám.
O sirné patlanici jsem už četla, ráda bych se zeptala, zdali je skutečně nutné ingredience mixovat přímo v mixéru, nestačí promíchat lněný olej a např. kefír (místo tvarohu) důkladně ručně? Lněná semínka jsem schopná "drtit" s onou směsí v ústech, to ale předpokládám nebude příliš účinné.
Další moje dotazy směřují na kombinaci potravin. Chápu dobře, že pokud jím např. kyselinotvorné luštěniny nebo obiloviny, nemělo by toto probíhat zároveň s čerstvou zeleninou, která je zásodotvorná? Bílkoviny některých luštěnin jsou údajně pro svaly využitelné jen se zeleninou...
Co se týče tuků (ráda bych zařadila i mák kvůli vápníku), ty se příliš nesnášejí se sacharidy, je lépe je tedy jíst se zeleninou než s ovocem?
A ještě ohledně vařené zeleniny, předpokládám dobře, že jako taková už není zásodotvorná?
Jinak se dle Vašich rad chystám provést si testování moči a co hlavně: pracuji na srovnání psychiky (ta úzkost mi bohužel zůstala).
Předem mnohokráte děkuji za odpovědi a vůbec za tohle fórum, moc mi pomáhá.
Zdá se mi, že váš prvotní problém je anorexie. Mít na 179cm váhu 51 kg a být s tím spokojená není ok. Stejně tak není ok nemít energii, přicházet o vlasy a nemenstruovat. Ženské tělo potřebuje mít určité množství tuků aby mohlo správně fungovat, tuková tkáň je nutná pro výrobu hormonů.
Ovšem anorexie se přes internet léčit nedá.
Nikde nevidím, že byste psala, že máte kvasinku, takže já bych se sacharidům nevyhýbala. Vhodně zvolené vám dodají energii. Nedám dopustit na klíčenou pohanku a vařené jáhly. V restauracích jako nejmenší zlo volím rýži a vařené brambory. Sacharidy jsou pro tělo základní palivo, nejsnáze dostupné, myslím, že v takovém stavu, v jaké jste, byste je měla jíst, jinak budete dále bez energie, svalů i menstruace.