sakul píše:
Jardo, v poslední době obvzláště v rámci protikvasinkové dietě doporučujete nebo spíše schvalujete konzumaci sýrů, především ovčích a kozích a hlavně těch tvrdých.
V oblasti mléka a mléčných výrobků je jasno. Patří mezi 5 jedů a na jejich škodlivosti z mnoha důvodů se shodnou všichni (kromě klasických doktorů a většiny klasických expertů na výživu).
Nicméně je zde pestrá škála mléčných výrobků, o kterých se bavíme jako o přijatelných nebo dokonce velmi prospěšných.
Je jasné, že je nutné rozlišovat. Tvaroh sám o sobě není nic moc ale při reakci s lněným olejem se účinky mění a klady převýší zápory. U kefíru z houby je dokázané, že bakterie mění mléko na jiný produkt. Ovčí i kozí mléko mají jinou výživovou strukturu a převládá názor, že jejich konzmace například na rozdíl od mléka kravského nezpůsobuje alergie.
Co ale sýry z kravského mléka, to je klasický mléčný produkt? Jaké jsou arguemtny pro jeho častější zařazení do jídelníčku?
Co ovčí a kozí mléko? Jsou opravdu z hlediska zahleňování a alergií bezpečné a vhodné pro každodenní konzumaci?
Ptám se proto, že jsem na rok vynechal mléčné výrobky zcela kvůli alergiím a ekzému. Nicméně moje váha už je v kategorii "v podstatě mrtvý" a ořechy ani rostlinné tuky nezabírají. Zařadil jsem tedy každý den cca 100g sýra, nicméně nerad bych se dostal zpět kde jsem byl před rokem
Děkuji
Tak mléko je dilema po celou dobu, kdy ho lidstvo konzumuje a je to zhruba tak, jak to píšete. Pokud se týká běžných kravských sýrů, tak asi nic moc, nicméně třeba vysoce kvalitní Švýcarské sýry jsou vyloženě prospěšné a zasadotvorné. Ovčí a kozí mléko většinou problémy opravdu nedělá, ale i s ním bych to nepřeháněl. Reakce se odhaduje dosti těžko, ale domnívám se, že čerstvé kozí a ovčí mléko, nebo kvalitní sýry, by vám potíže vyvolávat neměly. S tou váhou je to nějaké divné, pokud přijímáte dostatek tuků, tak by váha dolů chodit neměla.