Pavelka. píše:
Určitě. Na estetiku by se člověk mohl vykašlat.
Ale když by na člověka nebo jeho partnerku někde v městském šeru nebo restauraci nastoupil nějaký doťera, zlodějíček nebo agresor, bylo by lepší umět se bránit, mít určitou dovednost, která je spojená s dobrou kondicí a trénovaným silným tělem.
Nehledě na to, že útočníci si své oběti často volí podle vzhledu a někomu trochu ramenatému se raději vyhýbají.
Já mám slabé dva metry, tak se mi to kecá a navíc jsem v mládí dosahoval slušných výsledků v karate, ale mohu vás ujistit, že z naprosté většiny těchto špatných životních situací vás dostane mozek a ne svaly. V mém případě je to 100%, protože v civilu jsem se nikdy nepral přesto, že příležitostí bylo docela hejno a vždy jsem to raději ukecal. Také vím, že v našem oddíle karate právě ti ramenatí a osvalení borci byli tvrdí a nepohybliví, což bylo důvodem jejich neúspěšnosti v soubojích, naopak menší šlachovitý a pohyblivý člověk s dobrým mozkem měl vždy navrch. Mimo to, vhodné je vždy vznik těchto situací předvídat a cíleně se jim vyhýbat. Již to, že se vyhnu městskému šeru a ujdu sice delší trasu, ale dobře osvětlenou a plnou lidí, mi sice zabere 5 minut navíc, ale dává téměř jistotu, že nebudu mít zbytečné potíže a to mi za těch 5 minut navíc rozhodně stojí.