sakul píše:
Mám jeden zajímavý poznatek ohledně Ph.
Jsem již více jak rok na silně zásadotvorné stravě doplněné zásaditými minerály. Cca rok měřím ph. Po celou dobu se ph drží v intencích 5-6,8, vyjímečně se dostane nad 7 po pár jídlech, které na mne působí extrazásaditě, nicméně poté klesá opět na hodnoty kolem 6 a to i po snězení okurky nebo vypití okurkové šťávy. Věc jsem dosud přičítal aktivní kvasince, která zakyseluje tělo nebo nedostatku HCL, které brzdí trávení.
Nyní jsem ale strávil 8 dní na horách.
První tři dny pouze grepové a zeleninové šťávy, žádné jídlo. Hodně chození po horách, klidné prostředí, meditace. Ph v rozmezí 7,2 - 7,7 po celý den. Ani ráno nešlo pod sedm
Další dva dny už jídlo ale relativně zdravá zásadotvorná strava. Stále docela dost pohybu a poklidný pobyt. Ph 7,5 - 8.
Poslední dva dny novoroční obžerství a alkohol. Dopřál jsem si vše, co jsem si většinu roku odpíral včetně dosti sladkostí. Ph bez ohledu na jídlo 7,5 - 8, ráno pokles mírně po sedm.
Během těchto osmi dní jsem překonal všechny své rekordy. Dosud jsem měl za celý rok nejvyšší ph 7,7, udržet jej celý den nad 7 se nepodařilo nikdy. Další dva kteří se mnou ph měřili měli velmi podobný průběh, přestože se jeden z nich výživou téměř nezaobírá. Ph se drželo vysoko i bez ohledu na množství alkoholu a kyslinotvorných jídel v příšerných kombinacích k závěru pobytu.
A nyní návrat do městského prostředí a pracovní reality. Přichází klasický stres všedního dne, pracovní tempo a bežné povinnosti všedního dne. Na rozdíl od hor ale opět přísný nájezd na protikvasinkovou a zásadotvornou stravu. Ráno ještě ph 7, odpoledne pokles na 6, poté až na 5,5 a to ihned po salátovém obědě.
Tedy návrat k tomu, co zažívám celý rok.
Závěr této zkušenosti pro mne tedy zatím je, že problém ph a kvasinky je velmi těžko řešitelný při pracovním vytížení jakém mám, při sedavém zaměstnání, které si dopřávám, při dýchání městského smogu a psychickém vypětí, které přináší množství denních povinností. Zdá se, že to mohu pít litry bio okurkové šťávy a všechno co jsem vyjmenoval stejně hodnoty ph srazí dolů a vytvoří prostředí pro růst kvasinky.
Zřejmě také proto se mi kvasinka neustále vrací. Po týdnech přísných diet a razantních opatření na čas mizí, poté při sebemenším dietním provinění se vrací v plné síle zpět.
Řešení? Asi odstěhovat se do hor nebo k moři, chovat stádo koz a nosit si dříví z lesa. Což zní jako ironická nadsázka, na druhou stranu tak žili celé generace před námi a můžu se právem domnívat, že problémy s ph nebo kvasinkou neřešily.
Velice zajímavá zkušenost, která pouze potvrzuje to, co zde hlásám a to, že stresovaný člověk je stále velice snadnou kořistí jakýchkoliv nemocí, kvasinky nevyjímaje. To vaše řešení by určitě fungovalo o tom nepochybuji, protože celé generace našich předků udržoval při dobrém zdraví soulad s přírodou, což je přesně to, co se nám rozhodně dělat nedaří. Dost pomohou postupy, které radí člen Zappy, ale nad přírodu není, také proto dost často zdůrazňuji, že nachodím mraky kilometrů. Třeba za loňský rok to přesáhlo 3000 km a nemohu si stěžovat, moje pracovní nasazení je opravdu výjimečné za což vděčím právě tomu chození.