pv33 píše:
Ahoj Kawasaky,
opět mám pár dotazů
- Jak se ti projevuje acidotická krize?
- Asi při hladovkách chodíš normálně do práce/školy? Co konec 40-tky, to jsi byl doma?
- Píješ jen destilku? Kde jí případně bereš, vyrábíš a taháš do práce? Kolik za den vypiješ?
- Co bolení hlavy když nelze klistýr?
- Byla ti zima?
- Následoval tě někdo ze tvých známých?
- Kolik měříš? Pro srovnání s váhou.
- Jak moc jsi spal? Míň než normálně?
A cokoliv tě napadne na dané téma bude mít aspoň jednoho čtenáře. Asi tu není moc lidí
co dělali 40, takže máš hlavní slovo.
Předem díky
Acidoticka krize se u me projevuje tak, ze prichazi relativne pozvolna, na maximu je treba az 3. den co si vsimnu, ze mi zacina. Provazi ji hodne podobny pocit jako v okamziku, kdy se clovek chysta, ze bude zvracet, takovy ten prekyseleny pocit nekde vzadu v krku. Mam relativne spatnou naladu, je mi celkove spatne, energie klesne hodne nizko. Co mi pomohlo byla prochazka, nejaka fyzicka cinnost(zde pro me je nejhorsi v tom stavu, kdy je mi zle se prinutit to prekonat), klystyr take hodne pomaha, avsak zatim neznam nic, co by negativni priznaky acidozy uplne odstranilo, pro me je to suverene nejtezsi periodicke obdobi v pustu, naucil jsem se to vicemene brat jako soucast "platby", jak nazyvam negativni projevy v pustu.
Pri kratsich pustech muzu normalne fungovat aniz by si kdokoliv cehokoliv vsiml(i fyzicky muzu delat vicemene hodne veci). Aktualne pro me tezsim obdobim je pust od 30. dne dal, ale rozhodne nikomu nedoporucuji toto brat jako uzus, kazdy to ma individualne a i u me se to za cely rok hodne zmenilo, s kazdym pustem bylo vse lehci(krom acidozy, ta se projevuje zda se stale stejne). Pokud nekdo nema vyzkousene jak telo v pustu reaguje, muze se velmi divit uz 2. den, kdy telo muze zazit tezky utlum a clovek ma energii na nule a nemuze skoro nic jineho, nez lezet/spat/odpocivat. Rozhodne spise doporucuji udelat postupy po kratsich pustech a jednotlive faze si osahat. Ale jak jsem rikal, kazdy to ma hodne rozdilne a jeden kamarad udelal hned napoprve 7ku bez jakychkoliv obtizi, naopak nekdo uz 2. den nezvlada zmeny v tele. Ke konci 40ky jsem byl doma, zhruba od toho cca 30. dne jsem se snazil co nejvice byt fyzicky a psychicky v pohode, co nejvic sem lezel, zbytecne nevydaval energii pohybem a lidem jsem se vicemene cilene stranil. Udelal jsem totiz mozna jednu vec kolem toho 30. dne, kterou jsem si to mohl docela ke konci docela ztizit-jeden cely den jsem vozil drevo na paleni uz odpoledne jsem z toho byl znacne vycerpany, uz byla i zima a byl jsem promrzly. Od nasledujiciho dne do konce uz jsem se drzel vyse zmineneho klidoveho stavu, abych to vubec zvladnul dotahnout do konce. Zvlastni bylo, ze tuk jsem evidentne jeste v zasobe trochu mel, ale uz jsem byl stale vycerpan, jako kdyby zasoba dosla, coz nevim, co melo znamenat, mozna nekdo bude vedet... Pri hladovkach vicemene funguji jako obvykle, normalne pracuji, delam v oboru IT, mam moznost hodne delat z domu, takze proto je pro me snadne v pripade potreby delat doslova z postele jen za pomoci pocitace. Bohuzel jeste stale neni doba naklonena tomu o techto vecech verejne mluvit a proto si i zmenim avatara zde, aby se to nedostalo k nekomu, ke komu se to dostat nema, nedelam si iluze, ze by to bylo vsude pozitivne prijato.
Destilku piji, to beru jako jasny uzus, pokud clovek nepije destilku, tak riskuje, ze se zazivani kdykoliv rozjede a cela snada bude zbytecne prerusena. Koupil jsem si destilator, jinak bych to nezvladl, protoze jsem asi jen prvni 2 pusty zkousel kupovat destilku v lekarne, tam jednak nemaji stale pripravenou na prodej, druhak je to hodne drahe a navic jako bonus na vas koukaji jako na vyrobce omamnych latek(pouziva se to pri vyrobe drog). Za den jsem schopen vypit i 5l, nekdy vsak treba i jen 0,5l, coz je rozdil cca 10x, takze je jasne, ze je to opet strasne individualni den ode dne a i jedinec od jedince to bude mit rozdilne. Osobne piju kdyz mam zizen, pripadne kdyz se rychle chci zbavit pocitu hladu a nechce se mi cekat 10 vterin. az hlad odezni
Destilku si nosim stale sebou, je jen osemetne prave to mnozstvi, dopredu to nedokazu odhadnout, jak ziznivy den budu mit, proto nekdy donesu domu skoro vse a nekdy bohuzel nedonesu nic a musim treba 3-4h byt bez piti(ani jednou jsem ve 40ce neriskoval pitim jakekoliv jine vody, v kratsich pustech jsem myslim 2x pil vodu z vodovodu, protoze destilka nebyla). Mam docela chut zkusit 1ku, pripadne 3ku letos jako vylozene suchy pust tzn. absolutne bez vody a to i bez kontaktu s vodou(zadne omyvani rukou, zadna sprcha atp.), coz si zatim dost dobre nedokazu predstavit, ale tak stejne jsem si spoustu nedokazal predstavit, nez jsem sel do pustu
Kdyz boli hlava a nelze klystyr, tak je to docela prusvih, osobne znam jen dalsi moznost ulevy a to je treba prochazka, pripadne lehka fyzicka cinnost, nic jineho proti boleni hlavy v pustu neznam a nepouzivam, klystyr je jedina pomoc, ktera dokaze cloveku ulevit, u me to fungovalo vicemene na 100%, nekdy jsem dal k. i 2x po sobe, ta uleva je opravdu nekonecna.
Zima mi byvala v prvnich pustech a to hodne velka. Skoro fialove prsty na rukou nebyly vyjimkou, opravdu nic moc prijemneho. S dalsim a dalsim pustem jsem se techto projevu chladu zbavil vlastne uplne, az ve 40ce mi pak byla zima az ke konci, po zminovanem 30. dnu. Ja tu zimu resil teplou sprchou, teplou vanou, elektrickou nahrivaci deckou do postele a tot asi vse, co jsem proti zime delal. Predpokladam, ze u lidi, kteri by delali prvni pusty v lete, pocity chladu budou taktez, avsak budou mit snazsi se zahrat na slunicku, ten chlad jakoby vychazel zevnitr tela a nemel primou spojitost s aktualnim rocnim obdobim.
Ano, z blizkych lidi me opravdu par nasledovalo, coz pro me bylo prijemne prekvapeni, ze jsem pro druhe inspiraci, avsak pust vychazi vzdy z presvedceni onoho jednoho jedince a neni dobre a snad ani mozne druhe do pustu nejak navadet, na to si kazdy musi prijit sam a osobne muzu dat jen radu, at se o tom blizkym lidem zminte, ze by jim to mohlo pomoct, ale velice citlive vnimejte reakce a pokud clovek nasledne sam neprojevi zajem jak o informace atd., tak v tom nepokracujte a nechte to byt, nema to velkeho smyslu, clovek musi chtit sam a musi to vychazet z nej. Nekde zde psal pan Jarda, ze nejlepsi je az z cloveka tece, nebo primo strika krev, potom uz ma krasnou moznost dostat se na tu spravnou cestu, osobne jsem na tom temer stejne, akorat jsem nemusel tu krev videt, ale jen jsem citil, ze uz muze zacit tect
Potom uz clovek hleda pomoc vsude, protoze kdyz se na zpusob a vysledky dnesni konvencni "lecby" podivate zdravym selskym rozumem, tak temer nic jineho, nez "alternativni" cesta nemuze ani byt(jako vyjimku z pravidla beru zubare, "kostinapravovace" a par dalsich, jinak je to vylozene uz jen o penezich). Pust je zadarmo, informace jsou k nemu jsou zadarmo, realne to lidem pomaha-co vic si prat, avsak pust je jen jednou z cest, jak si pomoct a kazdy tu svou cestu muze mit trochu nekde jinde. Pust taktez neni pro kazdeho, uz je mi jasne, ze jsou lide, kteri ani na smrtelne posteli nebudou ochotni prijmout moznost, ze by jim pust pomohl, je to jejich volba a ja osobne to tak i prijimam. Ale to uz jsem trochu odbocil od otazky - nasledovali me doposud 2 lide, jeden dosahl zminene bezproblemove 7ky(manazer, 29 let, dlouholety kamarad, motivem bylo zlepseni zdravotniho stavu a jeho snaha o zkoumani duchovnich zalezitosti), druhy pokud o 4ku(pracovnik ve sluzbach, 47 let, rodinny prislusnik, motivem bylo zlepseni zdravotniho stavu). Bohuzel u te 4ky doslo k predcasnemu ukonceni pustu 3. den brzo rano kvuli tmave moci a nemoznosti jejiho rozredeni, kazdopadne nyni si ona osoba rekla, ze bude delat dlouhodobe 1ku kazdy tyden, tak jsem osobne velmi zvedav, jak to dopadne
Merim 185 cm, vek 31 let.
Spal jsem mnohem mene, muzu rict, ale v ruznych fazich pustu se to menilo. Ke konci jsem chodival spat neco kolem 1-4h rano a stacilo par hodin a byl jsem odpocaty, avsak nebyl problem spat az do 9-10h dopoledni. Aktualne s prechodem na "beznou" stravu se mi to radikalne zmenilo, unava na spani je uz kolem 21h, vstavani/buzeni kolem 5-7h rano. Vazba na typ stravy je naprosto zrejma.
Jeste k dotazu z minula - zlepseni zdravotniho stavu - zapomnel jsem na vec, ktera me trapila a jak zmizela, tak jsem si to ani neuvedomil
Uz od zakladni skoly se mi na podzim zacala loupat kuze na prstech rukou, nekdy az do krve a bylo to velmi neprijemne, jedine co pomahalo bylo uzivani Dermabionu, coz je lek(co si tak pamatuji), ktery je na bazi kvasnic, nic jineho nikdy nepomohlo. No a letos, protoze se to nedostavilo, tak jsem si to ani neuvedomil, evidentne to s pustem zmizelo, protoze to bylo jako hodinky kazdy rok- zacalo byt chladneji a prsty se zacaly loupat.
Co je jedna z veci co bych chtel zminit je pristup ke strave, uz ji vnimam temer jen jako zabavu, neco jako uzivani si. Absolutne nehodlam jist jidlo jen kvuli pocitu hladu, ale chci z toho neco mit, nejaky prozitek, zazit nejakou chut, nejlepe vyraznou, od pustu vim, ze mam strasne rad palive veci(jalapenos, habaneros, bhuta jolokia, cesnek, wasabi atp.), coz jsem predtim sice rad mel, ale ted je to na mnohem vyssi urovni. Pocit uspokojeni se dostavuje po zminenych palivych vecech, po temer veskere zelenine a ovoci, ale u toho vareneho jidla a u masa obzvlast se musi jednat o opravdu dobrou chut, aby se pocit uspokojeni jidem dostavil, pokud tomu tak neni, tak nehodlam absolutne jist "jen tak ze mam hlad". Vim, ze moje stravovani se zmenilo hodne razantne, do svych temer 30ti let jsem skoro zadne ovoce ani zeleninu nejedl a delal, jakoby vlastne nic takoveho na zemi ani neexistovalo, ted zase vim, ze nic lepsiho do sebe dostat nemuzeme a ze "konvencni" jidla nam vseobecne a po mnoha strankach vice berou, nez davaji(pokud vubec neco).
To je zase clanek
Ale jsem rad, ze se muzu o svoje poznatky podelit, sam vim, jak jsem shanel informace na zacatku a tato interakce na foru podle me ma smysl, takze rad predam, co budu moct, kdyz bude zajem.
Hezky nedelni den!