Dobrý večer pán Zajíček,
od veku cca 20 rokov mám problémy s kĺbami,najprv sa to prejavovalo bolesťou veľkých kĺbov pri ohýbaní,nepravidelne.Teraz,mám 33 rokov ma veľké kĺby(myslím tým kĺby bedrové,ramená a kolená)nebolievajú,ale v poslednej dobe,3 mesiace,mám bolesti v rukách - hánkové kĺby a zápästia.Bolesť sa stupňuje,je obmedzujúca.Koncom minulého roku som bola na jednom vyšetrení prístrojom DIACOM lite freq,kde mi diagnostikovali,že by sa malo jednať o zápal.Nie som si istá nakoľko som schopná tejto metóde dôverovať,no bola spomenutá aj psoriáza v začiatočnom štádiu a toto spolu ako dôsledok mojich častých chorôb v detstve a pričasté liečenie Penicilinom.Dalo mi to zmysel a tak som sa začala riadiť pokynmi,to znamená minimalizovať príjem mäsa,syrov a mlieka aby nedochádzalo k prekysľovaniu organizmu a zápalom.Začala som túto problematiku študovať na internete,prečítala som mnoho článkov.Vaša stránka ma oslovila najviac.Zmenila som zo dňa na deň svoju stravu o 90%.Takže mäso nekonzumujem skoro vôbec (za 2 mesiace 2x v malom množstve),syry,maslo a mlieko som vynechala absolútne.Nahradila som som sójovým mliekom,alebo obilným,kupovaným,nakoľko toto zatiaľ nie som schopná si pripravovať doma.V najväčšej miere konzumujem surovú zeleninu(najmä listovú,cukina,kaleráb,karfiol,cvikla,zemiaky,hrášok,uhorka,ale najviac mrkva a reďkovka,biela aj červená)-na raňajky,večeru,olovrant alebo desiatu,ako kedy).Kombinujem to s rôznymi semienkami,orechami,olivovým olejom,soľou a citrónovou šťavou.Môj mozok však ešte bohužiaľ nie je pripravený rozumne prijať fakt, že aj obed môže byť zo surovej zeleniny
Takže tam je to najčastejšie tepelnie mierne upravená zelenina,ryža,niekedy cestoviny,často ryby(2-3x týždenne)a samozrejme aj surová zelenina.Táto strava mi chutí a vyhovuje.Ďalej každý deň konzumujem 10 g surového zázvoru,glukosamín,B komplex, Gotu kola (pupočník ázijský),niekedy sa prinútim aj na omega 3 HP olej,aj keď toto mi vôbec nechutí a často mi je z toho-ako sa hovorí na blití
a prípravok,ktorý obsahuje toto:čučoriedka(extrakt z plodu)35 mg,zinok 3 mg (30%RDA),luteín 25 mg,očianka rostkovová(extrakt z vňate)8 mg,L-glutation redukovaný 8 mg,vitamín A(palmitát)300 µg (37,5%RDA) RDA-odporúčaná denná dávka. Čo sa týka ovocia,konzumujem pomenej,mandarinky,jablko(mám pocit, že ma prekysľujú)staviam na ten citrón zatiaľ
Pijem čistú vodu alebo zelený čaj.PH sa mi darí udržiavať na hodnotách najprv 6,5-6,8, teraz už aj 7,5 celodenne.Avšak bolesti sa stupňujú,začala mi byť zima na končatiny,mám pocit,že imunita sa ešte zhoršuje (herpesy, mykóza) inak sa cítim dobre.Prosím poraďte mi,čo by som mala ešte zmeniť.Chystám sa na testy D3 vitamínu. Za každú radu,za každé slovíčko veľmi vopred ďakujem. Chcem tu byť ešte dlho plne funkčná a zdravá pre svoje malé dieťatko
Ďakujem, Tina.