Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 6:31 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2493 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 167  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: pon led 23, 2012 8:15 pm 

Je možno přidávat ke slané sankhapraksaláně urinu, případně jaké množství? Díky Pavel

Naposledy upravil pavell dne úte led 24, 2012 8:19 pm, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: pon led 23, 2012 11:41 pm 

ravima píše:
Pokud vím, tak na diskuzi o šance na vitarian.cz skoro všichni startují banánama nebo něčím takovým a jestli si to dobře pamatuju, všem to vyhovuje velmi dobře a problémy s tím nejsou. Někteří půstaři dokonce doporučují šankou startovat půst, to jsem myslím četl na diskuzi Joachima Werdina (polský breatharián, také napsal skvělou knihu o breath., půstech atp. - volně ke stažení na inedia.info ).

Já mám pocit, že spousta vitariánů svou stravu bere moc dogmaticky, přejímaj to co si někde přečtou a tomu co a proč jí nejspíš pořádně nerozumí. Napsat, že vařená rejže je ptákovina, můje napsat jen naprostej ignorant a dogmatik. Jde o nejověřenější, nejrozšířenější a naprosto bezpečnej způsob. Jak něco takovýho může rozumnej člověk odsoudit? A co ten ovocnej džus? Z půstů vím, že ovoce v odhalený trávicí soustavě působí dost agresivně.

Banány jako první jídlo po SP by neměly dělat problémy, ale bez tuků se svědomitě doporučit nedaj, protože střeva se musí pokrýt vrstvičkou hlenu, která se při SP smyje. Tuk je důležitej k eliminaci agresivity žlučovejch šťáv v trávicím traktu. Neměl by bejt problém s kokosovým olejem místo másla. Ten je raw a člověk si ho může vyrobit sám doma, když si pořídí jednoduchej levnej ruční lis.

První jídlo bez tuku nebo bez jídla je pro mě hazardování se zdravím. Ono totiž určitě dost záleží i na zdravotním stavu jedince, jeho stravování, obsahu střev a dalších faktorech. Někdo se skvělým zdravím nemusí zaregistrovat jakýkoliv problémy (to neznamená, že žádný problémy nemá), ale doporučovat takovej postup jako bezpečnej ostatním je naprosto nezodpovědný. Vyzkouší ho někdo s natráveným střevem a průser je na světě.

Já držel pár půstů a došlo mi, že nemá smysl držet půsty (který mi mimochodem velmi vyhovujou), dokud je člověk překyselenej, neprošel detoxem všeho co jde, nezbavil se kvasinek a nesrovnal si pH. Myslím, že takovej člověk při půstu nemůže trpět intoxikací a neměl by bejt problém s půstem třeba týden po SP.

Já se už teď živím prakticky jen syrovou stravou a časem na ni přejdu úplně, až si budu moct dovolit pořídit nezbytný spotřebiče jako např. odšťavňovač. K tomuhle rozhodnutí sem ale dospěl po poměrně dlouhém studiu problematiky a ne na základě toho co někdo napsal někde na Internetu. Vůbec se necítím jako vitarián a odmítám bejt s takovými lidmi spojovanej. Stačí se podívat na vitarian.cz a člověk tam narazí na dost blbostí a odporujících si informací. Když člověk nemá informace z důvěryhodnejch zdrojů, tak z toho asi bude dost zmatenej, když si rozporů všimne. Důvěryhodnost webu díky tomu u mě dost pokulhává, i když tam je spousta pravdivejch informací.

BTW mě nedělal přechod na syrovou stravu žádný problémy. Stejně tak 15denní půst se obešel bez jakýkoliv krize a hladu. Já sem velmi racionální člověk s hodně silnou vůlí. Po pár půstech je ale návratovka pořád dost velký peklo.

Pročet sem si celý sáhodlouhý vlákno, zkopíroval sem si různý rady a postřehy a dělám kompilaci z Jardova návodu, jeho rad, toho co vyzkoušeli ostatní apod. Pak si hodím do podpisu odkaz na export toho online dokumentu do PDF. Ideálně po autorizaci od Jardy.

EDIT: příspěvek párkrát upraven.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 12:44 am 

Xeelee píše:
Neměl by bejt problém s kokosovým olejem místo másla. Ten je raw a člověk si ho může vyrobit sám doma, když si pořídí jednoduchej levnej ruční lis.
Jó? A jakej? Teda v krámě je kokosový olej tuhej, to přece nejde nějakým jednoduchým lisem vylisovat... nebo jo?

Xeelee píše:
První jídlo bez tuku nebo bez jídla je pro mě hazardování se zdravím. Ono totiž určitě dost záleží i na zdravotním stavu jedince, jeho stravování, obsahu střev a dalších faktorech. Někdo se skvělým zdravím nemusí zaregistrovat jakýkoliv problémy (to neznamená, že žádný problémy nemá), ale doporučovat takovej postup jako bezpečnej ostatním je naprosto nezodpovědný. Vyzkouší ho někdo s natráveným střevem a průser je na světě.
Nicméně Buc11 je šankamistr, dělá je co týden a má jich několik set, takže ta jeho informace je docela zajímavá (podobně jako informace pro běžného člověka, že po 21dnech bez jídla nemusí umřít hlady \":)\" ).

Xeelee píše:
Já držel pár půstů a došlo mi, že nemá smysl držet půsty (který mi mimochodem velmi vyhovujou), dokud je člověk překyselenej, neprošel detoxem všeho co jde, nezbavil se kvasinek a nesrovnal si pH. Myslím, že takovej člověk při půstu nemůže trpět intoxikací a neměl by bejt problém s půstem třeba týden po SP.
Tak mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, ač jsem stále překyselenej a s větším množstvím kvasinky, delší půst bez předem absolvované SP už dělat nehodlám, protože ten rozdíl v následných detoxikačních nepříjemnostech je fakt značný.

Xeelee píše:
Pročet sem si celý sáhodlouhý vlákno, zkopíroval sem si různý rady a postřehy a dělám kompilaci z Jardova návodu, jeho rad, toho co vyzkoušeli ostatní apod. Pak si hodím do podpisu odkaz na export toho online dokumentu do PDF. Ideálně po autorizaci od Jardy.
No to je výbornej nápad, taky jsem o tom taknějak mlhavě přemýšlel, protože číst některá vlákna je opravdu úmorná práce na celé dni, než se člověk dostane k relevantní informaci (kterou si pochopitelně musí někam zapsat, jinak jí v té hoře plků, kterou se musí prokousat, zapomene).

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 2:41 am 

Zdenek20 píše:
Xeelee píše:
Nicméně Buc11 je šankamistr, dělá je co týden a má jich několik set, takže ta jeho informace je docela zajímavá (podobně jako informace pro běžného člověka, že po 21dnech bez jídla nemusí umřít hlady \":)\" ).

A je tam někde informace, že to je postup pro „šankamistry“, jak píšeš? Podle toho jak svou radu formuloval mi to tak nepřipadá. Taky by mě zajímalo, proč si je tak jistej, že se v jeho střevech neděje nic co by se tam dít nemělo. To že žádný negativní dopady nepozoruje o ničem nevypovídá a ten jeho postup asi moc lidí nevyzkoušelo, takže nejspíš bude mít jen mlhavou představu o tom co to může udělat s ostatními, kteří nemaj takový zkušenosti jako on a nejsou na tom tak dobře po zdravotní stránce. Jestli si po SP bez jídla s frekvencí 1× týdně nenechal vyšetřit střeva, tak bych jeho rady bral s velkou rezervou. Třeba si jen potřebuje něco dokázat a chce bejt významnou postavou komunity, protože mu offline život moc nefunguje. Možný je všechno a těžko mu někdo nakoukne do hlavy, obzvlášť když ho nezná osobně. Bezmezná důvěra v autority je vždycky nebezpečná. Vždyť si ani nemůžem ověřit, jestli to co píše opravdu dělá a pokud to dělá, tak nemůžeme tušit, jestli se u něj po čase neprojeví nějaký potíže a už vůbec to neodhadnem u sebe.

Někteří mistři doporučujou dokonce provádět SP ob týden. To že nějakej českej vitarián je dělá pravidelně častějc (což se velmi nedoporučuje) a ještě podle neověřenejch postupů ve mě nevzbouzí moc důvěry. To že někdo něco dělá a funguje mu to z něj taky nedělá dobrýho učitele.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 11:15 am 

Xeelee píše:
A je tam někde informace, že to je postup pro „šankamistry“, jak píšeš?

Není. Ale on to taky jako nějaké profesorské poučení pro lid prostý nemyslel. Prostě sdělil/sděluje své pocity/zkušenosti určité specifické skupině lidí, což je supr (že by si chtěl hrát na nějakýho guru je nesmysl \":)\" ).
Je jasné, že např. Lysebeth musel mnohokrát vážit a kulatit slova, když v předinternetové době knižně informoval západního čtenáře o šance.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 1:18 pm 

pridam report z mojej druhej, nie uplne hladko prebiehajucej sankhy

pouzil som epsomsku sol (siran horecnaty heptahydrat), kedze jej mam vela a chcel som otestovat, ci sa na toto da pouzit

pil som 600ml davky roztoku kazdych 20 minut, s postupne znizujucou sa koncentraciou soli
chut je ovela lepsia nez u beznej soli, pije sa to lahucko, ma to celkom prijemnu horku chut, aj ked myslim, ze som daval tej soli malo
priebeh bol v podstate spravny, sifonovy efekt sa dostavil, ani nevolnost ma netrapila, akurat to slo pomalsie
na konci som nevypil harmancekovy caj, co sa ukazalo ako chyba, sol zo mna vychadzala este po viacerych hodinach
co zjavne nebolo ono, kedze ma silne bolela hlava a citil som sa dost zle a unaveny som bol este dva dni
tiez som citil mineralnu nerovnovahu v tele

vysledok je ale velmi pozitivny, len trvalo viac dni, kym sa prejavil, pri prvom raze som tu ocistenost citil v podstate hned.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 10:42 pm 
Administrátor
Administrátor

ravima píše:
Pokud vím, tak na diskuzi o šance na vitarian.cz skoro všichni startují banánama nebo něčím takovým a jestli si to dobře pamatuju, všem to vyhovuje velmi dobře a problémy s tím nejsou. Někteří půstaři dokonce doporučují šankou startovat půst, to jsem myslím četl na diskuzi Joachima Werdina (polský breatharián, také napsal skvělou knihu o breath., půstech atp. - volně ke stažení na inedia.info ).

V tom bych byl určitě opatrný, sice to mnoho lidí dělat může, ovšem pokud bude střevo natráveno, tak může být problém. Nejde tedy srovnávat to co dělá letitý čistý vitarián s někým, kdo je plný kandidy a z leknutí dělá očistu střeva.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 10:44 pm 
Administrátor
Administrátor

b09 píše:
Dnes jsem onu techniku vyzkousel poprve. Trvalo sice pulhodiny nez se to spustilo, ale pak to docela slo. Mam ale pocit, ze posledni davka 1,5l slane vody a ten caj nevysel celej ven. Neni mi zle, ale mam takovej pocit slanosti v puse (slane sliny) a kruhy pod ocima.
Za jak dlouho je dobre Sankhapraksalanu zopakovat? Snad se mi to podruhe podari lepe. Pul roku se mi nechce cekat. Myslim ze jsem narazil na pricinu problemu.

Druhý pokus klidně za týden a pak klidně po 14 dnech, nebo podle potřeby.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 10:46 pm 
Administrátor
Administrátor

pavell píše:
Je možno přidávat ke slané sankhapraksaláně urinu, případně jaké množství? Díky Pavel

Určitě ano a v libovolném množství, urina je také dost slaná.

PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 10:54 pm 
Administrátor
Administrátor

doubledog píše:
pridam report z mojej druhej, nie uplne hladko prebiehajucej sankhy

pouzil som epsomsku sol (siran horecnaty heptahydrat), kedze jej mam vela a chcel som otestovat, ci sa na toto da pouzit

pil som 600ml davky roztoku kazdych 20 minut, s postupne znizujucou sa koncentraciou soli
chut je ovela lepsia nez u beznej soli, pije sa to lahucko, ma to celkom prijemnu horku chut, aj ked myslim, ze som daval tej soli malo
priebeh bol v podstate spravny, sifonovy efekt sa dostavil, ani nevolnost ma netrapila, akurat to slo pomalsie
na konci som nevypil harmancekovy caj, co sa ukazalo ako chyba, sol zo mna vychadzala este po viacerych hodinach
co zjavne nebolo ono, kedze ma silne bolela hlava a citil som sa dost zle a unaveny som bol este dva dni
tiez som citil mineralnu nerovnovahu v tele

vysledok je ale velmi pozitivny, len trvalo viac dni, kym sa prejavil, pri prvom raze som tu ocistenost citil v podstate hned.

Tak určitě je vhodné tu sůl ze střeva vypláchnout, to se člověku uleví ihned, ale jogíni ji tam nechávají úmyslně, více se vyčistí tělo, ona funguje jako magnet na bordel..

PříspěvekNapsal: stř led 25, 2012 1:11 am 

[quote="Zdenek20":2v8b86qa]Jó? A jakej? Teda v krámě je kokosový olej tuhej, to přece nejde nějakým jednoduchým lisem vylisovat... nebo jo?[/quote:2v8b86qa]
Viz téma Lněný olej:

Naposledy upravil Xeelee dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1

PříspěvekNapsal: stř led 25, 2012 5:13 pm 

Jarda píše:
Tak určitě je vhodné tu sůl ze střeva vypláchnout, to se člověku uleví ihned, ale jogíni ji tam nechávají úmyslně, více se vyčistí tělo, ona funguje jako magnet na bordel..

tak to mozem naozaj potvrdit, cistenie zjavne prebiehalo dlhsie, a je o nieco dokladnejsie (aspon teda na pocit)

PříspěvekNapsal: čtv led 26, 2012 12:51 am 

Dobrý večer p. Jarda, robím si denne klystýr a už asi tretí deň mám bolesť v pravom dolnom boku - v podbrušku, niekedy prechádza až do brucha - ale nie vždy. Doteraz som nemala taký problém, čo to môže byť? Dnes som si kúpila Sanogel a chcela som už dnes začať s očistou, ale neviem, čo tá bolesť môže znamenať. Je to v mieste ako je apendix, alebo vajecníky. Alebo to môže ísť z hrubého čreva? Mám pocit ako keby to bol zápal. Môžem robiť očistu, keď vôbec neviem, či mám zapal, alebo nie? Čo mi poradíte? A ešte som si kúpila čaj Vilcacoru - vraj je veľmi dobrý : http://bylinky.doktorka.cz/vilcacora-le ... -rakovinu/. Ďakujem za radu. Silvia

PříspěvekNapsal: čtv led 26, 2012 4:21 am 

Dal sem dohromady shrnutí Jardova návodu a informací z diskuze, kterou sem si snad týden pročítal. Pak sem to zamíchal, protřepal… Prosím o připomínky a Jardovu kontrolu správnosti.

https://piratenpad.de/ep/pad/export/san ... format=pdf

Mou první šankaprakšalánu chci absolvovat v pátek a docela se na ni těším. Teda hlavně na její výsledky \":)\"

PříspěvekNapsal: čtv led 26, 2012 10:12 am 
Administrátor
Administrátor

Silvia píše:
Dobrý večer p. Jarda, robím si denne klystýr a už asi tretí deň mám bolesť v pravom dolnom boku - v podbrušku, niekedy prechádza až do brucha - ale nie vždy. Doteraz som nemala taký problém, čo to môže byť? Dnes som si kúpila Sanogel a chcela som už dnes začať s očistou, ale neviem, čo tá bolesť môže znamenať. Je to v mieste ako je apendix, alebo vajecníky. Alebo to môže ísť z hrubého čreva? Mám pocit ako keby to bol zápal. Môžem robiť očistu, keď vôbec neviem, či mám zapal, alebo nie? Čo mi poradíte? A ešte som si kúpila čaj Vilcacoru - vraj je veľmi dobrý : http://bylinky.doktorka.cz/vilcacora-le ... -rakovinu/. Ďakujem za radu. Silvia

Podle všeho se ozval letitý chronický zánětlivý proces na střevě, což je v uvedeném místě naprosto běžné a čištěním se postupně dá odstranit. Osobně bych v očistách pokračoval heřmánkovým čajem, nebo urinou, což záněty slušně tlumí a nahodil nadledvinky, tedy hlavně lékořici, pokud nemáte vysoký tlak. Uvedený čaj je dobrý, ten klidně užívat můžete a Sanogel také, tím nic nepokazíte.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2493 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 167  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]