ravima píše:
Pokud vím, tak na diskuzi o šance na vitarian.cz skoro všichni startují banánama nebo něčím takovým a jestli si to dobře pamatuju, všem to vyhovuje velmi dobře a problémy s tím nejsou. Někteří půstaři dokonce doporučují šankou startovat půst, to jsem myslím četl na diskuzi Joachima Werdina (polský breatharián, také napsal skvělou knihu o breath., půstech atp. - volně ke stažení na inedia.info ).
Já mám pocit, že spousta vitariánů svou stravu bere moc dogmaticky, přejímaj to co si někde přečtou a tomu co a proč jí nejspíš pořádně nerozumí. Napsat, že vařená rejže je ptákovina, můje napsat jen naprostej ignorant a dogmatik. Jde o nejověřenější, nejrozšířenější a naprosto bezpečnej způsob. Jak něco takovýho může rozumnej člověk odsoudit? A co ten ovocnej džus? Z půstů vím, že ovoce v odhalený trávicí soustavě působí dost agresivně.
Banány jako první jídlo po SP by neměly dělat problémy, ale bez tuků se svědomitě doporučit nedaj, protože střeva se musí pokrýt vrstvičkou hlenu, která se při SP smyje. Tuk je důležitej k eliminaci agresivity žlučovejch šťáv v trávicím traktu. Neměl by bejt problém s kokosovým olejem místo másla. Ten je raw a člověk si ho může vyrobit sám doma, když si pořídí jednoduchej levnej ruční lis.
První jídlo bez tuku nebo bez jídla je pro mě hazardování se zdravím. Ono totiž určitě dost záleží i na zdravotním stavu jedince, jeho stravování, obsahu střev a dalších faktorech. Někdo se skvělým zdravím nemusí zaregistrovat jakýkoliv problémy (to neznamená, že žádný problémy nemá), ale doporučovat takovej postup jako bezpečnej ostatním je naprosto nezodpovědný. Vyzkouší ho někdo s natráveným střevem a průser je na světě.
Já držel pár půstů a došlo mi, že nemá smysl držet půsty (který mi mimochodem velmi vyhovujou), dokud je člověk překyselenej, neprošel detoxem všeho co jde, nezbavil se kvasinek a nesrovnal si pH. Myslím, že takovej člověk při půstu nemůže trpět intoxikací a neměl by bejt problém s půstem třeba týden po SP.
Já se už teď živím prakticky jen syrovou stravou a časem na ni přejdu úplně, až si budu moct dovolit pořídit nezbytný spotřebiče jako např. odšťavňovač. K tomuhle rozhodnutí sem ale dospěl po poměrně dlouhém studiu problematiky a ne na základě toho co někdo napsal někde na Internetu. Vůbec se necítím jako vitarián a odmítám bejt s takovými lidmi spojovanej. Stačí se podívat na vitarian.cz a člověk tam narazí na dost blbostí a odporujících si informací. Když člověk nemá informace z důvěryhodnejch zdrojů, tak z toho asi bude dost zmatenej, když si rozporů všimne. Důvěryhodnost webu díky tomu u mě dost pokulhává, i když tam je spousta pravdivejch informací.
BTW mě nedělal přechod na syrovou stravu žádný problémy. Stejně tak 15denní půst se obešel bez jakýkoliv krize a hladu. Já sem velmi racionální člověk s hodně silnou vůlí. Po pár půstech je ale návratovka pořád dost velký peklo.
Pročet sem si celý sáhodlouhý vlákno, zkopíroval sem si různý rady a postřehy a dělám kompilaci z Jardova návodu, jeho rad, toho co vyzkoušeli ostatní apod. Pak si hodím do podpisu odkaz na export toho online dokumentu do PDF. Ideálně po autorizaci od Jardy.
EDIT: příspěvek párkrát upraven.
kompletní sakulovaPoužívejte
MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!