Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 7:25 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1419 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 95  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nákup vhodného odšťavňovače
PříspěvekNapsal: čtv říj 22, 2009 6:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Lis Omega 8004 používám dlouhou dobu, dovolte tedy názor podložený praxí. Nechci mu dělat reklamu a už vůbec ne právě proto, že zrovna lis Omega mám, ale tuto volbu považuji pro běžného občana za optimální. Omega je nesmírně univerzální, to naznačuje i odpověď Jardy, já lisuji šťávy ze všeho možného denně a jsem velmi spokojen. U mrkve mám zkušenost jinou, než co píše Jarda - naopak, lisuje ji velmi perfektně, i jsem zkoušel drť na výstupu vložit mezi ubrousky a zůstaly suché. Ne opravdu nechci dělat reklamu. Já Omegu jednoznačně doporučuji, tvrdím, že je u ní optimální poměr užitná hotnota/cena a věřte nevěřte, právě tento týden objednávám další kus tohoto lisu pro mé rodiče \":-)\" Umí i homogenizovat, záruka 10 let... opakuju, jsem bezvýhradně spokojen.
Jestli Misule požadujete ještě alespoň jeden další tip, abyste měla z čeho vybírat, tak pokud mermomocí nechcete utratit 9500 Kč, pak bych šel do lisu Wildcat JX100, stojí cca 6500 a není až tak o mnoho horší, než Omega (Wildcat má kolegyně v práci, takže trochu znám). Jde už jen o to, nakolik požadujete lepší cenu (Wildcat) nebo lepší kvalitu (Omega).
Každopádně až vyberete, vyguglujte si výhradního dovozce, protože poskytuje opravdu kvalitní služby a to ke spokojenosti určitě patří.
No a ať od nás chlapů dostanete kompletní informace, ještě Vám, Misule, doporučím vyguglovat si knížku "Zeleninové šťávy" Normana Walkera a stáhněte si ji (má jen 1,2 MB a je v PDF zdarma na netu), přináší ke šťávám důležité informace.

Můj komentář k lisu Omega je jednoznačně pouze teoretický, osobně jsem lis nikdy neviděl, ani jsem s ním nezkoušel cokoliv dělat. Jeden z pacientů si ho zakoupil a sdělil mi, že všechno se s ním dá lisovat perfektně, ale konkrétně mrkev jde velice špatně, respektive má mimořádně nízkou výtěžnost šťávy. Sám z osobní zkušenosti nemohu tuto informaci ani vyvrátit, ani potvrdit, je to prostě pouhá zprostředkovaná informace. Pokud je vaše osobní zkušenost s lisováním mrkve jiná, pak je to jenom dobře. Informace, kterou jsem získal, byla celkem jasná, že výtěžnost se pohybovala okolo 300 až 350 ml z jednoho kila mrkve, což by bylo žalostně málo. Já například na svém lisu dokáži z mrkve vyždímat 750 až 800 ml z jednoho kila, což je opravdu někde úplně jinde .


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát říj 23, 2009 10:52 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Teď, před třemi minutami, objevil jsem něco tuze zajímavého. Tak to je tedy slovo do pranice. Sleduji totiž denně nabídku prodejců, protože teď vybírám a doporučuji nějaký lis svým rodičům. Nadšeně koukám na Dvouhřídelový lis pod deset tisíc. Hmmm, tak o tom tedy budu moc uvažovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát říj 23, 2009 3:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Teď, před třemi minutami, objevil jsem něco tuze zajímavého. Tak to je tedy slovo do pranice. Sleduji totiž denně nabídku prodejců, protože teď vybírám a doporučuji nějaký lis svým rodičům. Nadšeně koukám na Dvouhřídelový lis pod deset tisíc. Hmmm, tak o tom tedy budu moc uvažovat.

Asi by stálo za to, někde ho vidět zpracovávat tu mrkev, aby si člověk nenaběhl a pak si nedrbal hlavu. Jinak to vypadá docela dobře, ale výtěžnost hlavně závisí na délce sít a ta jsou zde docela krátká, ovšem třeba je to jen můj subjektivní názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: pon pro 14, 2009 4:32 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Dobry den Jardo, zmínil jste, že mák je nejlepší zpracovat na dvouhřídelovém odšťavňovači. Jak to přesně na Angelu děláte? Přidáváte mák při lisování šťávy? Je třeba ten mák nějak namočit? Zpracováte Angelem i jiná semena?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkušenosti s odšťavňovači
PříspěvekNapsal: pon pro 14, 2009 10:04 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Jarda píše:
mnoho potravin si uchovávám v mrazácích, kde mám kapacitu na cca 700 kg potravin. Jedná se hlavně o borůvky, meruňky, třešně a švestky, ostatní kupuji čerstvé po celý rok
Jaroslave nedávno jsem někde četl (že by Fit pro život, třetí díl...? to je jedno), že některé druhy enzymů se zamražením ničí (podobně jako je tomu při zahřátí). Jelikož netuším, jakým enzymům (a tedy jakým potravinám) mražení "vadí", dáte mi k tomu nějakou informaci? Nebo tohle neřešíte a mrazíte to, co se Vám přes zimu nejvíce hodí a co přes zimu nejvíce postrádáte? Možná není třeba se tím ani zalamovat, nevím. Každopádně, pakliže to je podstatná věc, asi bych se mražení potravin, které pak neobsahují nezbytné enzymy, raději já osobně vyhýbal. Jenže nevím, které to jsou. Pokud je to ale věc, kterou se nezatěžujete, pak se s tím nebudu zalamovat ani já. To Vám řeknu na rovinu \":)\" Rozhodně je to totiž tak jako tak přínosnější, než třeba salám, o tom žádných pochyb.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: pon pro 14, 2009 10:22 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
Dobry den Jardo, zmínil jste, že mák je nejlepší zpracovat na dvouhřídelovém odšťavňovači. Jak to přesně na Angelu děláte? Přidáváte mák při lisování šťávy? Je třeba ten mák nějak namočit? Zpracováte Angelem i jiná semena?

Zpracovávám na něm prakticky všechno, včetně máku a dělám to tak, že většinou suchá semínka přisypávám k půlce větší mrkve a souběžně to tlačím do přístroje. Chce to trochu cvik, ale jde to opravdu dobře, zastaví se mi to opravdu málokdy. Jistější je semínka přes noc namočit a potom je to opravdu naprosto bez potíží, jdou lisovat samotná i bez mrkve.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkušenosti s odšťavňovači
PříspěvekNapsal: pon pro 14, 2009 10:29 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Jaroslave nedávno jsem někde četl (že by Fit pro život, třetí díl...? to je jedno), že některé druhy enzymů se zamražením ničí (podobně jako je tomu při zahřátí). Jelikož netuším, jakým enzymům (a tedy jakým potravinám) mražení "vadí", dáte mi k tomu nějakou informaci? Nebo tohle neřešíte a mrazíte to, co se Vám přes zimu nejvíce hodí a co přes zimu nejvíce postrádáte? Možná není třeba se tím ani zalamovat, nevím. Každopádně, pakliže to je podstatná věc, asi bych se mražení potravin, které pak neobsahují nezbytné enzymy, raději já osobně vyhýbal. Jenže nevím, které to jsou. Pokud je to ale věc, kterou se nezatěžujete, pak se s tím nebudu zalamovat ani já. To Vám řeknu na rovinu \":)\" Rozhodně je to totiž tak jako tak přínosnější, než třeba salám, o tom žádných pochyb.

Tak toto opravdu neřeším, postup, který nezničí nic, neexistuje a u každé potraviny řešit různá specifika to prostě nejde, to by vám bouchla hlava a na nic jiného by jste celý den nemohl ani pomyslet. Mrazení je nejšetrnější konzervační postup, ale svoje mouchy také má a na tom nic nevymyslíte.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 20, 2009 12:17 pm 
Offline

Registrován: stř kvě 13, 2009 1:38 am
Příspěvky: 48
Vím, Jardo, že máte Angel juicer, a proto se Vás chci zeptat, jestli tento odšťavňovač umí také odšťavňovat třeba lněná semena - tj. vylisovat z nich olej?
Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 20, 2009 9:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Araila píše:
Vím, Jardo, že máte Angel juicer, a proto se Vás chci zeptat, jestli tento odšťavňovač umí také odšťavňovat třeba lněná semena - tj. vylisovat z nich olej?
Děkuji

To jsem nezkoušel, ale domnívám se, že nikoliv, na to jsou potřeba asi lisy daleko silnější. Mám vyzkoušené, že to vylisuje lněné semínko ve směsi s jinými semeny a mrkví, ale samotné to opravdu netuším. Určitě by to zvládlo vylisovat po namočení, ale to nevznikne olej, bude to spíše slizovitá hmota, která vzniká i v té směsi s jinými semeny. I pokud by to šlo, tak ten olej bude hodně znečištěný a musel by se filtrovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: pon pro 21, 2009 2:05 pm 
Offline

Registrován: pát říj 23, 2009 12:34 pm
Příspěvky: 104
Jarda píše:
Zpracovávám na něm prakticky všechno, včetně máku a dělám to tak, že většinou suchá semínka přisypávám k půlce větší mrkve a souběžně to tlačím do přístroje. Chce to trochu cvik, ale jde to opravdu dobře, zastaví se mi to opravdu málokdy. Jistější je semínka přes noc namočit a potom je to opravdu naprosto bez potíží, jdou lisovat samotná i bez mrkve.

díky za rady Jardo, chtěl bych zkusit dělat na dvouhřídelovém odšťavňovači kakao podle Vašeho receptu ze slunečnicového semínka, máku, sezamu, dýňového semínka a jáhel. Namočená semínka jdou lisovat bez problémů, dáváte do Angelu i ty přez noc namočené jáhly? Namočení jáhly nezměkčí, já ten nápoj dělám zatím takto:
Přez noc namočím 2 polévkové lžíce slunečnicového semínka, 2 lžíce máku, 1 lžíci neloupaného sezamu, 1 lžíci dýňového semínka a samostatně jednu lžíci jáhel do horké vody. Ráno vodu ze semen a jáhel sliju a jáhly properu znovu v horké vodě. Semínka nasypu do odšťavňovače a odšťavním spolu s mrkví/pomerančem. Takto připravím 0.5l tekutiny naleju do mixéru, přidám jáhly a 2 vrchovaté čajové lžičky kakaa, rozmixuji. Semínkovou drť s mrkví z menší nádoby odšťavňovače a drť se šťávou seškrabanou ze síta odstavňovače zamíchám do ovocné snídaně.
Je postup v pořádku? Optimální by bylo do Angelu vrazit i ty jáhly. Pastorky Angelu by je snad mohly zvládnout, pokud se to bude pomalu přisypávat (při větším množství se podle mě pastorky slepí vlhkou drtí) a otázkou je, co to udělá na sítech. Nezkoušel jste to? Potřeboval bych si trochu zoptimalizovat svoje technologické postupy, trochu to ráno s dvěma malýma dětma nestíhám \":-)\". Rád bych se nějak vyhnul tomu mixéru. Zvládne Angel i přes noc namočené mandle? Jinak nápoj s kakaem je výborný, chutná i oběma mým dětem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: pon pro 21, 2009 4:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
gonzales01 píše:
díky za rady Jardo, chtěl bych zkusit dělat na dvouhřídelovém odšťavňovači kakao podle Vašeho receptu ze slunečnicového semínka, máku, sezamu, dýňového semínka a jáhel. Namočená semínka jdou lisovat bez problémů, dáváte do Angelu i ty přez noc namočené jáhly? Namočení jáhly nezměkčí, já ten nápoj dělám zatím takto:
Přez noc namočím 2 polévkové lžíce slunečnicového semínka, 2 lžíce máku, 1 lžíci neloupaného sezamu, 1 lžíci dýňového semínka a samostatně jednu lžíci jáhel do horké vody. Ráno vodu ze semen a jáhel sliju a jáhly properu znovu v horké vodě. Semínka nasypu do odšťavňovače a odšťavním spolu s mrkví/pomerančem. Takto připravím 0.5l tekutiny naleju do mixéru, přidám jáhly a 2 vrchovaté čajové lžičky kakaa, rozmixuji. Semínkovou drť s mrkví z menší nádoby odšťavňovače a drť se šťávou seškrabanou ze síta odstavňovače zamíchám do ovocné snídaně.
Je postup v pořádku? Optimální by bylo do Angelu vrazit i ty jáhly. Pastorky Angelu by je snad mohly zvládnout, pokud se to bude pomalu přisypávat (při větším množství se podle mě pastorky slepí vlhkou drtí) a otázkou je, co to udělá na sítech. Nezkoušel jste to? Potřeboval bych si trochu zoptimalizovat svoje technologické postupy, trochu to ráno s dvěma malýma dětma nestíhám \":-)\". Rád bych se nějak vyhnul tomu mixéru. Zvládne Angel i přes noc namočené mandle? Jinak nápoj s kakaem je výborný, chutná i oběma mým dětem.

To s tím docela zbytečně blbnete, jáhly se nijak nelepí, jde o bezlepkovou potravinu a Angel je celkem bez potíží bere i naprosto suché, pouze mu souběžně přidávám mrkev. Já ty semínka máčím pouze když mě to včas napadne a mám na to čas, jinak je ráno naberu do hrnečku, přisypávám je k polovině větší mrkve v plnícím otvoru odšťavovače a vše pomalu tlačím dovnitř. Musí se to trochu natrénovat, aby jste tam toho nedal moc, ale je to dobře slyšet podle zvuku motoru přístroje. Než si to vychytáte, tak ta namočená semínka smíchejte s těmi jáhlami, případně i namočenými mandlemi a normálně je prolisujte. Přidáte-li občas kousek mrkve, tak to půjde zcela ideálně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 27, 2009 1:23 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Tak nám Ježiško doniesol Angel Juicer. Neviem, ale po prvých skúškach som na rozpakoch. Neviem si predstaviť, ako by som ráno odšťavňovala, netuším kedy by som dorazila do práce, ak mám zeleninu umyť, odšťavniť a ešte umyť stroj. Zistila som, že mrkvu v celku to nevezme, cviklu aj keď je nakrájaná tiežtreba ju tam poriadne silno tlačiť, čím sa stroj stáva nestabilný, alebo ju nakrájať na menšie kúsky, čo je čas navyše. Umyť sitko (ktoré je neprakticky vcelku ako jeden kus), tiež nie je prechádzka ružovým sadom. Ak si nechcem upchať odpad z drezu, bude treba omývať súčiastky do nejakého vajndlingu a potom vybehnúť vyliať dreň na wecko. Je však pravda, že šťavy je trochu viac ako z našej odstredivky, ale nemá takú plnú chuť ako z odstredivky. Vstávam o 5,15, potom musím vyvenčiť hafka, čo je takých 50 minút, pričom si s ním zabehám, nakŕmiť domácu ZOO, nachystať obed, skočiť do vane a presunúť sa cez celé mesto do práce, kde chcem byť aspoň o 8,OO. Odšťavňovanie by zabralo pol hodiny navyše čo ráno, nie je žiadna výhra. V kuchyni som za roky nadobudla šikovnosť, ale tento stroj ma vytáča. Ak máte niekto zlepšovák ako by sa dal ten proces optimalizovať, sem s ním. Asi to bude chcieť iba trénovať \":lol:\" .
Že šťava bude zrejme zdravšia viem, to nechcem počuť. Tak to by bolii zatiaľ prvé dojmy z toho čertovského stroja.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 27, 2009 9:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Tak nám Ježiško doniesol Angel Juicer. Neviem, ale po prvých skúškach som na rozpakoch. Neviem si predstaviť, ako by som ráno odšťavňovala, netuším kedy by som dorazila do práce, ak mám zeleninu umyť, odšťavniť a ešte umyť stroj. Zistila som, že mrkvu v celku to nevezme, cviklu aj keď je nakrájaná tiežtreba ju tam poriadne silno tlačiť, čím sa stroj stáva nestabilný, alebo ju nakrájať na menšie kúsky, čo je čas navyše. Umyť sitko (ktoré je neprakticky vcelku ako jeden kus), tiež nie je prechádzka ružovým sadom. Ak si nechcem upchať odpad z drezu, bude treba omývať súčiastky do nejakého vajndlingu a potom vybehnúť vyliať dreň na wecko. Je však pravda, že šťavy je trochu viac ako z našej odstredivky, ale nemá takú plnú chuť ako z odstredivky. Vstávam o 5,15, potom musím vyvenčiť hafka, čo je takých 50 minút, pričom si s ním zabehám, nakŕmiť domácu ZOO, nachystať obed, skočiť do vane a presunúť sa cez celé mesto do práce, kde chcem byť aspoň o 8,OO. Odšťavňovanie by zabralo pol hodiny navyše čo ráno, nie je žiadna výhra. V kuchyni som za roky nadobudla šikovnosť, ale tento stroj ma vytáča. Ak máte niekto zlepšovák ako by sa dal ten proces optimalizovať, sem s ním. Asi to bude chcieť iba trénovať \":lol:\" .
Že šťava bude zrejme zdravšia viem, to nechcem počuť. Tak to by bolii zatiaľ prvé dojmy z toho čertovského stroja.

Nepodléhejte panice, je to skutečně o zkušenostech. Červenou řepu krájím na 6 dílků a jde to dobře, mrkev do 2-2,5 cm dávám celou a silnější krájím podélně napůl, ale těch je minimum. Je pravdou, že na to dost tlačím, abych to urychlil a levou rukou držím plnící otvor, což mi zajistí stabilitu přístroje. Začínám a končím vždy mrkví, ničím jiným. To má jednoduchý důvod, přístroj po akci nerozebírám a nemyji, je to zbytečné blbnutí a veliká ztráta času. Při startu přístroj nechám schroupat menší mrkvičku a nechám ho chvíli běžet. Mezi tím si připravím semínka na ořechové mléko. Přístroj na chvíli vypnu a vypláchnu nádobku na šťávu od zoxidované vylisované šťávy tekoucí vodou, vysypu starou drť, vše dám zpět a přístroj zapnu. Nejprve lisuji poloviny silnějších mrkví, vždy současně se semínky a vytéká mi husté mléko, až pasta. Poté lisuji další ovoce a na závěr opět mrkev, minimálně dva kusy, optimálně více. Přístroj nechám ještě chvíli běžet, aby se co nejvíce vyprázdnil a pak jej vypnu. Čistící škrabkou očistím sítko a to, co sundám, seškrábnu do vyrobené šťávy. Vzniklou směs přeliji do mixéru a promixuji, osobně přidávám i práškový vitamín C a poté je již připravena ke konzumaci. Vypláchnu obě nádobky vodou a sítko, co nejlépe, očistím hadříkem na nádobí, aniž bych přístroj rozebíral. Takto jej již nechám do dalšího použití a celkově ho rozebírám tak maximálně jednou měsíčně, ale zpravidla i za mnohem delší dobu. Tímto postupem vyrobím za 0,5 hodiny minimálně 1,5 litru ořechového mléka, či šťávy, čili mě to připadá slušné a vzhledem k výtěžnosti ideální, ale chce to trochu natrénovat, jako ostatně vše nové.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 27, 2009 11:50 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Jarda píše:
Vypláchnu obě nádobky vodou a sítko, co nejlépe, očistím hadříkem na nádobí, aniž bych přístroj rozebíral. Takto jej již nechám do dalšího použití a celkově ho rozebírám tak maximálně jednou měsíčně, ale zpravidla i za mnohem delší dobu. Tímto postupem vyrobím za 0,5 hodiny minimálně 1,5 litru ořechového mléka, či šťávy, čili mě to připadá slušné a vzhledem k výtěžnosti ideální, ale chce to trochu natrénovat, jako ostatně vše nové.

Rozumiem tomu tak, že nebudem zakaždým rozoberať a umývať. Nebude to kvasiť, ak vo vnútri ostanú zvyšky? Lebo niečo tam určite ostane ak sa to sitko neumyje aj zvnútra.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon pro 28, 2009 1:15 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Rozumiem tomu tak, že nebudem zakaždým rozoberať a umývať. Nebude to kvasiť, ak vo vnútri ostanú zvyšky? Lebo niečo tam určite ostane ak sa to sitko neumyje aj zvnútra.

Musíte to nechat po dokončení odšťavňování chvilku běžet a vyjde skoro všechno. Něco málo tam určitě zbude, ale mám to vyzkoušené, že při tomto postupu se ty staré zbytky vytlačí tou první mrkví a dále s tím není žádný problém. Tak to vyzkoušejte a uvidíte zda vám to bude vyhovovat, já to takto provozuji k naprosté spokojenosti.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1419 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 95  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 56 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz