Tak jsem dneska přečetl tohle vlákno a máte tady fakt pěkný guláš s koncentracemi HCl, hlavně pan Jarda, který nejdřív uvěřil muflonovi, že 3 promile je 0,003%
muflon píše:
Takže tady dodám, že jsem to popočítal a jedna kapka 32% HCl v 0.666 litru vody odpovídá chemické koncentraci 3 promile, tedy 0.003%.
Jarda píše:
Pokud to naředíte na poloviční koncentraci, tak získáte zhruba 1,75 %tní a když dáte 20 kapek metrickým kapátkem, tedy jeden ccm do 0,5 litru vody, získáte koncentraci 0,0035 %, což je těsně nad běžnou hranicí normálních žaludečních šťáv u zdravého člověka.
Pak si díky Atmanovi uvědomil jaká je to kravina, a začalo se používat jiné ředění:
Jarda píše:
Bohužel vám musím dát za pravdu a uznat, že jsem se seknul při tom popisu ředění. Jak zde často píšu, jsem také jenom člověk a tedy jsem omylný. Správně je to opravdu deset kapek 3,5 %tní kyseliny na 0,5 dcl vody, nikoliv 0,5 litru, jinak vše ostatní je v pořádku a dá se toho vypít naráz vždy tak 1-2 dcl cca 20-30 minut před jídlem a 1-2 dcl cca 20-30 minut po jídle.
a opravily se některé dřívější příspěvky (ne však všechny, takže v celém tomhle vlákně panuje velký zmatek), např.:
Jarda píše:
Dále si vzniklou 3,5%tní kyselinu naředíte na poloviční koncentraci, tak získáte zhruba 1,75 %tní a když dáte 20 kapek metrickým kapátkem, tedy jeden ccm do 0,5 dcl vody, získáte koncentraci 0,35 %, což je těsně nad běžnou hranicí normálních žaludečních šťáv u zdravého člověka.
...což je celé ovšem zase úplně blbě, pokud to namícháte takto, tak nemáte žádná 3 promile, nebo 0,35% jak píše Jarda, ale jen 0,35 promile, tedy 0,035%.Později si toho pár lidí všimlo, např. Marťan, kterého Jarda odbyl takto:
Jarda píše:
Marťan píše:
Pokud to namíchám jako 0,35% roztok HCL do vody z kohoutku, tak už je to na citronádu příliš silné. Spíše vyhovuje 20 kapek na 0,5 dcl vody, což je roztok o koncentraci 0,006%. Na fóru U pramene uvádí pitnou koncentraci 0,0035%.
A nebylo by lepší číst pozorně co jsem vám napsal. Raději to sem okopíruji.
Takto bych to nedělal, prostě si dejte cca 10-40 kapek 3,5%tní HCl do 0,5 dcl vody a vypijte jako panáka, až dozadu do trubek. Po vypití je třeba ještě vykloktat ústa čistou vodou, aby jste si neničil zuby. To přesné množství, které zde všichni honí, není nijak podstatné, prostě na chuť jako citronáda.
Pane Jardo, radíte lidem aby pozorně četli co jste napsal, no nevím jestli je to dobrá rada, když vidím jak počítáte a ani to neumíte opravit po několikerých upozorněních a navíc na taková upozornění reagujete takto. Tady sice o nic celkem nejde (kromě toho že to všechno musí pěkně mást čtenáře tohoto vlákna), ale kdyby to bylo třeba naopak, a doporučoval byste omylem 10x až 100x vyšší koncentrace různých chemikálií tak to může dost lidí i zabít.
Na závěr sem dám, jak je to tedy doopravdy s namícháním roztoku HCl 3 promile, což je jak říkáte šťáva která je tělem vylučována do žaludku:
3 promile je cca 17 kapek 35% kyseliny (100% výchozí roztok pro lékárenské ředění) do 0,1 l vody.
Nebo cca 190 kapek 3,5% kyseliny do 0,1 l vody.
Nebo cca 62 kapek 10% kyseliny do 0,1 l vody.
Takovou koncentraci si tedy vytváří sám žaludek, ale pít to pusou přes jícen, to bych radši nezkoušel, ikdyž jednorázově by se určitě nic nestalo.
Ještě sem přidám, jakou koncentraci doporučuje Palo z fóra upramene, ten s tím úspěšně léčí rakoviny, takže to je vyzkoušené:
"10 kapek 10% HCl do 0,3 l vody a vypít. Lze pít stále, jako pitný režim."Je to tedy skoro úplně stejné, jako Jardou doporučovaných
10 kapek 3,5% kyseliny (neboli cca 3,5 kapky 10% kyseliny) do 0,05 l vody a zapít stejným množstvím čisté vody.Pokud není uvedeno jinak, je vždy myšlena chemická koncentrace (chemickou koncentraci vynásobte číslem 2,86 pro získání lékárenské nebo naopak vydělte lékárenskou koncentraci číslem 2,86 k získání chemické koncentrace).