Beladona píše:
Po dlouhých měsících diety jsem taky dospěla k názoru, že každé tělo funguje jinak a ne každý může žít dlouhodobě bez sacharidů. Dospěla jsem k bodu vyčerpání, kdy mi došlo dřevo a vyhaslo v kotli, i když jsem se cpala tuky. Tělo vypnulo mozek a ani nevím jak, už jsem se cpala chlebem
Podle mě je jejich problém v omega 3.Taky jsem byl na protikvasinkové dietě unavenější a unavenější ale nechtělo se mi ji porušit tak jsem pátral čím to je.Zároveň jsem pořád zkoumal vhodnost a účinek různých druhů tuků a olejů a začal jsem být mírně skeptický k účinku lněného oleje z agroelu.V knihách o rakovině ale i o zdravé výživě se píše že poměr omega6 ku omega3 má být 5:1 až 3:1 a pak je zaručeno absolutní zdraví.Chtěl jsem tedy tento poměr vyzkoušet abych věděl co to udělá s únavou,ale problém byl právě s lněným olejem resp. se sirnou patlaninou-prostě na mě nefungovala to za prvé a za druhé jsem nevěděl přesný obsah ala(omega3).Tak jsem to vyzkoušel jednoduše tak že jsem svou denní dávku tuku(250g)vydělil 5 a jeden díl z toho nahradil rybím olejem z lékárny(50g).A to jste měli vidět ten mazec-byl jsem jak na baterky,neúnavný,euforický,plný myšlenek a plánů-prostě pravý opak toho co předtím.Takže tento poměr funguje,ale problém je v rybím tuku.Po konzultaci s panem Jardou jsem musel dávku opět snížit,protože bych se mohl předávkovat vitamínem D.
Začal jsem tedy pátrat po tom proč na mě patlanina nefunguje a na jiné asi ano.Dopátral jsem několik faktů které stojí za zamyšlení a pochopení problému:Za prvé může olej z agroelu obsahovat jen malé procento ALA-to by byla ta nejlepší možnost,protože by pak stačilo sehnat olej z jiného zdroje který by měl procento vyšší.Za druhé a trochu to souvisí s bodem jedna:tělo dokáže přetvořit z ALA omega3 kyseliny na EPA a DHA jen ze 0,2-0,5% takže při dejme tomu malém výchozím obsahu ALA v lněném oleji agroel se není čemu divit že na mě patlanina nefunguje.K přetváření ALA ne EPA,DHA pomáhá methionin-obsahuje ho zelená listová zelenina,parmezán,potravinový doplněk,dále pomáhají lignany v lněném semínku a lepší přetváření mají ženy než muži.Tvorbu naopak sabotuje trvalý stres,kouření,alkoholismus.Dále mě dost zaujala informace že při podávání rybího tuku nebo doplňků EPA DHA může organismus zlenivět ve smyslu tvorby těchto kyselin z ALA.Nevím co je na tom pravdy.A aby to nebylo tak jednoduché tak jsem vyčetl že vysoký příjem ALA může blokovat tvorbu GLA(omega6)která je extrémě protizánětlivá.
No a teď babo raď co s tím?
Lněný olej jsem pojistil tak že k němu přidávám ještě konopný(16%ALA) a z vlašských ořechů(12%ALA)
Rybího tuku dávám 1 lžíci denně a ještě jsem pro jistotu přidal pupalkový olej abych měl i tu GLA
Patlaninu dělám klasicky,akorát jsem zvedl dávku mletého semínka na lžíci a půl na dávku a dávám si ji vždy s rukolou nebo se špenátem a posypu pravým parmezánem.Časem zvažuji koupit u Jardy methionin a ještě to k tomu přidávat.Ostatní tuky tvoří olivový olej,ghí a různé ořechy.Zatím můžu říct že to trochu funguje ale je to dost složité oproti tomu dát si denně 50 ml rybího tuku a o další se nestarat.Popátrám po netu jestli se nedělá rybí tuk bez vitamínů jen čisté EPA a DHA a uvidim.Pokud máte podobné zkušenosti tak to sem dejte.Bez tohohle bude podle mě protikvasinková dieta jen na tuku neúčiná(alespoň podle mojí zkušenosti) a budete pořád unavení.
Zdar a sílu
!!!