Chia semínko mě dost zaujalo, tedy jsem pohledala nějaké informace o něm a co nejdříve ho zkusím použít i prakticky.
CHIA SEMÍNKO
Tradiční potravina Aztéků je v současné době stále populárnější jako skvělý zdroj energie při fyzické námaze. Je přezdívána jako "runner food", protože má schopnost dodat výdrž a vitalitu při extrémně dlouhých běžeckých výkonech. Díky své hydrofilní schopnosti průběžně dodává tělu tekutiny. Je vyjímečně bohatým zdrojem nenas. mastných kyselin omega 3 a také vápníku, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu. Je rovněž ideální potravinou pro diabetiky.
Energie a výdrž při fyzické námaze
Nenasycené mastné kyseliny omega 3
Bohatý zdroj vápníku
Vhodná pro diabetiky
Podrobný popis
Chia bývala jednou ze základních potravin Aztéků. V posledních letech však kvůli svým unikátním nutričním vlastnostem dobývá i Evropský kontinent. Má mimořádnou hydrofilní schopnost (vázat vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek) a tím schopnost průběžně doplňovat tekutiny do našeho organismu. Tím chia dodává výdrž; je známá jako jídlo indiánských běžců, kterým dodávala energii pro náročné fyzické výkony.
Semínka jsou nesmírně bohatá na nenasycené mastné kyseliny Ω 3. Ty jsou často chybějící složkou naší potravy, přestože mají celou řadu důležitých funkcí: snižují hladinu (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů, působí proti srdeční arytmii, chrání proti rakovině prsu, potlačují účinky prostaglandinů, jež oslabují imunitní systém, ulevují při lupence, redukují příznaky migrény, chrání před arteriosklerózou, udržují v dobrém stavu kůži, vlasy a nehty a zmírňují symptomy revmatické artritidy.
Chia je přímo ideální potravinou pro diabetiky, protože gel, jenž se vytváří v žaludku po jejím požití, snižuje hladinu cukrů v krvi tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na glukózu a tak méně zatěžuje slinivku břišní.
Z minerálů semínka obsahují vysoké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku a zejména vápníku (více než mléko!). Zde je důležité, že chia obsahuje rovněž bór, který se právě podílí na metabolismu vápníku a jeho účinného zapracování do organismu.
Chia se podobá lněnému semínku, ale řada jejich vlastností se liší. Chia obsahuje přibližně o 10 % více kalorií než len. Na druhou stranu obsahuje méně tuku a více vlákniny než len. Nejvíce se ale liší v obsahu vápníku – chia ho obsahuje 600 mg ve 100 g, zatímco len pouze 200 mg. Další významný rozdíl se týká obsahu antioxidantů. Len neobsahuje žádné, zatímco chia je obsahuje v podobě kyseliny kaffeicové, chlorogenikové a látek jako je myricetin, quercetin a kaempferol.
Neobsahuje lepek!
Způsob použití
Chia je ve své domovině v Mexiku konzumována mimo jiné jako nápoj zvaný “chia fresca”. Jde o osvěžující energetický drink, který je vhodné pít před nebo během náročného fyzického výkonu. Připraví se smícháním 2-3 lžiček semínek s 250 ml vody. Po odstátí cca 15 min. se přidá sirup z agáve, limetka, event. lístek máty a všechny ingredience se promíchají. Další tradiční použití semínek chia je v cereálních kaších, jogurtu či pečivu (chléb, krekry, apod.).
Upozornění: Chia se nedoporučuje lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17.
Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.
Chia semínka se vyznačují:
více omega-3 než losos
více antioxidantů než čerstvé borůvky
více vlákniny než ovesné vločky
více vápníku než mléko
více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
5 hlavních důvodů, proč jíst Chia semínka:
Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou
Nejenom, že Chia semínka mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha dalších vitamínů a minerálů.
Chia semínka dodávají energii
Chia vám poskytnou dávku energie, která Vás bude doprovázet několik hodin. Také vám dodají odolnost, vytrvalost a sílu, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den.
Chia semínka zabraňují přejídání a pomáhají snížit váhu
Vzhledem k tomu, že Chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Mají tedy antidiabetický efekt, udržují tkáně delší dobu hydratované a poskytují pocit plného žaludku.
Chia semínka jsou lehce stravitelná
Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci).
Chia semínka se snadno připravují i skladují
Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.
Historie
Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Používali gel ze semínek na rány, při nachlazení, bolesti v krku, k uklidnění žaludku, na odstranění tělesných pachů, při problémech s prostatou a při zácpě.
Aztéčtí válečníci jedli Chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli Chia semínka smíchaná s vodou.
Použití Chia semínek
Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů.
100 g semínek Chia obsahuje (% denní doporučené dávky)
Energie 490 kcal (2052 kJ) (24 %)
Bílkoviny 15,6 g (31 %)
Celkové množství tuku 3,8 g (47 %)
Nasycené tuky 3,2 g
Mononenasycené tuky 2,1 g
Polynenasycené tuky 23,3 g
Celkem omega-3 mastné kyseliny 17,6 g
Celkem omega-6 mastné kyseliny 5,8 g
Celkem 43,8 g sacharidů (15 %)
Vláknina 37,7 g (151 %)
Vápník 631 mg (63 %)
Draslík 160 mg (5 %)
Fosfor 948 mg (95 %)
Zinek 3,5 mg (23 %)
Mangan 2,2 mg (108 %)
Sodík 19 mg (1 %)
Tato semínka jsou:
tepelně neupravená
bezlepková
geneticky nemodifikovaná
Doporučené dávkování:
Jedna lžíce denně.
Další odkazy:
http://www.fitkolila.cz/vyziva-fitness/ ... -chia.htmlhttp://www.aida-organic.cz/Eshop/Aida_S ... a_seminka/http://www.chiaoriginal.cz/seminka-chiaDobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin je i plevelná rostlinka ŠRŮCHA ZELNÁ, roste nám na dvoře, loni jsem se jí živila já i pipinky, jejichž vajíčka - žloutky - mají poté obsahovat až 30ti násobné množství těchto kyselin.