Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 11:17 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 122  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát bře 09, 2012 10:04 pm 
Offline

Registrován: pon pro 26, 2011 12:15 am
Příspěvky: 124
Bydliště: Košice
Ďakujem Laco za sladké receptíky na patlaninu \":D\" , Silvia


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 13, 2012 2:09 pm 
Offline

Registrován: čtv led 28, 2010 9:54 pm
Příspěvky: 195
nz \</div

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 13, 2012 8:24 pm 
Offline

Registrován: sob črc 02, 2011 4:32 pm
Příspěvky: 13
Zdravim,
mate niekto skusenosti s olejom balenym pomocou oxiguard? kupil som si tento olej http://www.bio-obchod.sk/produkt-2399/o ... punzel.htm ... kezde nikdy som lanovy olej nemal neviem zistit ci je vhodny na konzumaciu, vyrobca pise ze pomocou technologie oxiguard by to malo vydrzat tak dufam ze je to tak


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 13, 2012 9:19 pm 
Offline

Registrován: čtv led 28, 2010 9:54 pm
Příspěvky: 195
[quote="pefo":id5e1qkg]Zdravim,
mate niekto skusenosti s olejom balenym pomocou oxiguard? kupil som si tento olej http://www.bio-obchod.sk/produkt-2399/o ... punzel.htm ... kezde nikdy som lanovy olej nemal neviem zistit ci je vhodny na konzumaciu, vyrobca pise ze pomocou technologie oxiguard by to malo vydrzat tak dufam ze je to tak[/quote:id5e1qkg]
lanovy olej musi byt skladovany v chlade a sklenenej tmavej flasi,, uz len to ze je to v gumenej ..... tak asi nic dobre to nebude aj ked cena je dost vysoka,,,ja kupujem za 4,5 250ml v skle a z chladnicky ..alebo lepsie kup z cierch agroel 5 L , rozlej do 125ml flasticiek a daj do mrazaku a hotovo \</div

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2012 12:14 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 2:49 pm
Příspěvky: 27
Dobrý den Jardo.Chtěla jsem se Vás zeptat: už asi měsíc si dělám sirnou patlaninu -a to 1 tučný tvaroh/25dkg/,necelý 1 dcl lněného oleje a 4 lžíce rozemletého lněného semínka.Lněná semínka nejdříve rozmixuji,poté vše promíchám a promixuji ručním mixérem a dle potřeby přidám trochu vody.Tuto dávku pak mám na 2 dny.Dosud jsem denní dávku/polovinu z připravené směsi/ užívala každý den-ale ochucovala jsem si to s banánenm či jablíčkem,které jsem spolu promíchala.Takto mi to lepší chutnalo,mohu říci-že mi to MOC chutnalo.Vás bych se chtěla zeptat,zda každodenní užívání této sirné patlaniny/někdy jsem ji měla ráno k snídani,někdy k večeři,někdy v průběhu dne/mi nemůže způsobit nějaké zdr.problémy - když mi byla zjištěna-1/ hraniční alergie na mléko a 2/trpím kolísavým krevním tlakem / v poslední době mi kardiolog předepsal léky na úpravu krev.tlaku/ a tak jestli se mi tímto každodenním užíváním sirné patlaniny nebude zvyšovat krevní tlak.Nebo bych měla užívání sirné patlaniny upravit,třeba ob den, příp. 2x -3x v týdnu - co byste mi doporučil? Ještě bych chtěla dodat,že sirnou patlaninu vyrábím z tučného tvarohu-jak jsem již uvedla-protože kozí a ovčí produkty mi moc necutnají a ani je v místě bydliště stejně není možno zakoupit.Lněný olej,který používám k výrobě sirné patlaniny- kupuje ve ZDRAVÉ VÝŽIVĚ v bio kvalitě.Byla bych ráda,kdybyste mi na můj dotaz odpověděl,za což Vám již předem děkuji a přeji hezký den. \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2012 12:36 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
sýkorka píše:
Dobrý den Jardo.Chtěla jsem se Vás zeptat: už asi měsíc si dělám sirnou patlaninu -a to 1 tučný tvaroh/25dkg/,necelý 1 dcl lněného oleje a 4 lžíce rozemletého lněného semínka.Lněná semínka nejdříve rozmixuji,poté vše promíchám a promixuji ručním mixérem a dle potřeby přidám trochu vody.Tuto dávku pak mám na 2 dny.Dosud jsem denní dávku/polovinu z připravené směsi/ užívala každý den-ale ochucovala jsem si to s banánenm či jablíčkem,které jsem spolu promíchala.Takto mi to lepší chutnalo,mohu říci-že mi to MOC chutnalo.Vás bych se chtěla zeptat,zda každodenní užívání této sirné patlaniny/někdy jsem ji měla ráno k snídani,někdy k večeři,někdy v průběhu dne/mi nemůže způsobit nějaké zdr.problémy - když mi byla zjištěna-1/ hraniční alergie na mléko a 2/trpím kolísavým krevním tlakem / v poslední době mi kardiolog předepsal léky na úpravu krev.tlaku/ a tak jestli se mi tímto každodenním užíváním sirné patlaniny nebude zvyšovat krevní tlak.Nebo bych měla užívání sirné patlaniny upravit,třeba ob den, příp. 2x -3x v týdnu - co byste mi doporučil? Ještě bych chtěla dodat,že sirnou patlaninu vyrábím z tučného tvarohu-jak jsem již uvedla-protože kozí a ovčí produkty mi moc necutnají a ani je v místě bydliště stejně není možno zakoupit.Lněný olej,který používám k výrobě sirné patlaniny- kupuje ve ZDRAVÉ VÝŽIVĚ v bio kvalitě.Byla bych ráda,kdybyste mi na můj dotaz odpověděl,za což Vám již předem děkuji a přeji hezký den. \":)\"

Krevní tlak spíše snižuje, můžete ji jíst celkem neomezeně, ovšem do foroty bych si ji nedělal. Uvedený postup výroby vyhovuje a je dobré dělat vždy čerstvou, nejlépe těsně před použitím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2012 4:06 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 2:49 pm
Příspěvky: 27
Jardo,moc Vám děkuji za Vaši odpověd.Já sirnou patlaninu nepřipravuji nějak do zásoby.Z té dávky - 25 dkg tučného tvarohu,necelé 1 dcl lněného oleje a 4 lžíce roozmixovaného lněného semínka -mám dávku sirné patlaniny na 2 dny,t.z.den,kdy ji připravím - sním polovinu,druhou dám do lednice a druhý den ji dojím.Pak zase připravuji novou.Jardo,někdy si krom banánu či jablíčka-sirnou patlaninu ochutím ještě trošku rozemletými vlaš.ořechy či trochou mandliček - to snad mohu,nebo bych ořechy přidávat do sirné patlaniny již neměla?A mohu tedy v užívání této "dobrůtky" pokračovat každodenně, nebo mám udělat nějakou pauzu a pak zase pokračovat?Děkuji za Vaši odpověd a přeji hezké a slunečné odpoledne. \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2012 11:04 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
sýkorka píše:
Jardo,moc Vám děkuji za Vaši odpověd.Já sirnou patlaninu nepřipravuji nějak do zásoby.Z té dávky - 25 dkg tučného tvarohu,necelé 1 dcl lněného oleje a 4 lžíce roozmixovaného lněného semínka -mám dávku sirné patlaniny na 2 dny,t.z.den,kdy ji připravím - sním polovinu,druhou dám do lednice a druhý den ji dojím.Pak zase připravuji novou.Jardo,někdy si krom banánu či jablíčka-sirnou patlaninu ochutím ještě trošku rozemletými vlaš.ořechy či trochou mandliček - to snad mohu,nebo bych ořechy přidávat do sirné patlaniny již neměla?A mohu tedy v užívání této "dobrůtky" pokračovat každodenně, nebo mám udělat nějakou pauzu a pak zase pokračovat?Děkuji za Vaši odpověd a přeji hezké a slunečné odpoledne. \":)\"

Určitě je vhodnější ji dělat každý den čerstvou a jinak na tom ostatním nevidím problém, klidně ji můžete užívat dlouhodobě, tím se nic pokazit nedá. Každopádně u kvasinek s tím ovocem opatrně, tam by mohl být problém a z ořechů nejlépe fungují lískové.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2012 2:18 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 2:49 pm
Příspěvky: 27
Jardo,zdravím a děkuji za Vši odpověd i Vaše doporučení.Poslechnu Vás a budu si připravovat sirnou patlaninu raději každý den,abych ji měla čerstvou.A také asi už nebudu dávat do sirné patlaniny to ovoce/dávala jsem většinou banán/,raději si to ochutím jen oříšky.Jardo,a myslíte,že by měl člověk omezit i pojídání ovoce /i samotného/ kvůli kvasinkám? Já nevím,jestli je mám - ale nerada bych,abych je pak ještě" přiživovala".Ještě jsem se chtěla zeptat,co byste mi poradil na ten můj krevní tlak.Již dlouhou dobu mne trápí "kolísavý" krevní tlak a nyní asi 3 týden se to dosti zhoršilo, po ránu mívám normální,někdy sice také trochu zvýšený, ale většinou se mi zvyšuje v odpoledních a večerních hodinách.Zpočátku jNa doporučení lékaře jsem začala brát léky a to 1 tabletu ráno a 1 večer.Některý den po ránu když mám tlak normální,tak tabletu nevezmu, ale už odpoledne se tlak zvyšuje a někdy i dosti,tak tabletu musím hned pak vzít.Zkoušela jsem předtím pití bylinkového čaje na snížení tlaku, ale ten mi nepomáhal a užívání česneku nebo přípravky s česnekem - pro své zažívací problémy s chronickým zánětem žaludku zase nemohu.Tablety beru opravdu moc nerada, ale zatím nevím, jak se s tímto vypořádat.Omlouvám se, že jsem do tohoto tématu připsala i můj problém s krevním tlakem, ale snad mi to prominete.Byla bych moc ráda,kdybyste mi mohl nějak poradit.Děkuji za Vaše pochopení a přeji hezký den.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2012 3:21 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
sýkorka píše:
Jardo,zdravím a děkuji za Vši odpověd i Vaše doporučení.Poslechnu Vás a budu si připravovat sirnou patlaninu raději každý den,abych ji měla čerstvou.A také asi už nebudu dávat do sirné patlaniny to ovoce/dávala jsem většinou banán/,raději si to ochutím jen oříšky.Jardo,a myslíte,že by měl člověk omezit i pojídání ovoce /i samotného/ kvůli kvasinkám? Já nevím,jestli je mám - ale nerada bych,abych je pak ještě" přiživovala".Ještě jsem se chtěla zeptat,co byste mi poradil na ten můj krevní tlak.Již dlouhou dobu mne trápí "kolísavý" krevní tlak a nyní asi 3 týden se to dosti zhoršilo, po ránu mívám normální,někdy sice také trochu zvýšený, ale většinou se mi zvyšuje v odpoledních a večerních hodinách.Zpočátku jNa doporučení lékaře jsem začala brát léky a to 1 tabletu ráno a 1 večer.Některý den po ránu když mám tlak normální,tak tabletu nevezmu, ale už odpoledne se tlak zvyšuje a někdy i dosti,tak tabletu musím hned pak vzít.Zkoušela jsem předtím pití bylinkového čaje na snížení tlaku, ale ten mi nepomáhal a užívání česneku nebo přípravky s česnekem - pro své zažívací problémy s chronickým zánětem žaludku zase nemohu.Tablety beru opravdu moc nerada, ale zatím nevím, jak se s tímto vypořádat.Omlouvám se, že jsem do tohoto tématu připsala i můj problém s krevním tlakem, ale snad mi to prominete.Byla bych moc ráda,kdybyste mi mohl nějak poradit.Děkuji za Vaše pochopení a přeji hezký den.

Mně nejvíc na tlak zabrala chia semínka a už nemusím brát žádné prášky.Kupuji je zde http://www.aida-organic.cz/Eshop/Aida_SuperFoods/Chia_seminka/.Moje kamarádka je také užívá asi měsíc a tlak má skvělý.


Naposledy upravil Dagmara dne pát bře 16, 2012 1:04 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2012 5:32 pm 
Offline

Registrován: stř led 25, 2012 12:19 am
Příspěvky: 296
Dagmara píše:
Mně nejvíc na tlak zabrala chia semínka a už nemusím brát žádné prášky.Kupuji je zde [urlhttp://www.aida-organic.cz/Eshop/Aida_SuperFoods/Chia_seminka/][/url].Moje kamarádka je také užívá asi měsíc a tlak má skvělý.

Dobrý deň.Včera som si kúpila pol kilové balenie chia semienok .Prosím Vás v akom množstve ich treba užívať,treba ich aj vopred namočiť vo vode?Ďakujem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2012 9:32 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
janin píše:
Dobrý deň.Včera som si kúpila pol kilové balenie chia semienok .Prosím Vás v akom množstve ich treba užívať,treba ich aj vopred namočiť vo vode?Ďakujem.

Já si je melu s jinými semínky asi jednu lžičku 2x denně a kamarádka si je namáčí a jí třeba s jogurtem.Musíte vyzkoušet co bude vyhovovat a záleží z jakého důvodu je chcete jíst.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2012 11:42 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
Chia semínko mě dost zaujalo, tedy jsem pohledala nějaké informace o něm a co nejdříve ho zkusím použít i prakticky.

CHIA SEMÍNKO

Tradiční potravina Aztéků je v současné době stále populárnější jako skvělý zdroj energie při fyzické námaze. Je přezdívána jako "runner food", protože má schopnost dodat výdrž a vitalitu při extrémně dlouhých běžeckých výkonech. Díky své hydrofilní schopnosti průběžně dodává tělu tekutiny. Je vyjímečně bohatým zdrojem nenas. mastných kyselin omega 3 a také vápníku, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu. Je rovněž ideální potravinou pro diabetiky.

Energie a výdrž při fyzické námaze
Nenasycené mastné kyseliny omega 3
Bohatý zdroj vápníku
Vhodná pro diabetiky

Podrobný popis
Chia bývala jednou ze základních potravin Aztéků. V posledních letech však kvůli svým unikátním nutričním vlastnostem dobývá i Evropský kontinent. Má mimořádnou hydrofilní schopnost (vázat vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek) a tím schopnost průběžně doplňovat tekutiny do našeho organismu. Tím chia dodává výdrž; je známá jako jídlo indiánských běžců, kterým dodávala energii pro náročné fyzické výkony.

Semínka jsou nesmírně bohatá na nenasycené mastné kyseliny Ω 3. Ty jsou často chybějící složkou naší potravy, přestože mají celou řadu důležitých funkcí: snižují hladinu (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů, působí proti srdeční arytmii, chrání proti rakovině prsu, potlačují účinky prostaglandinů, jež oslabují imunitní systém, ulevují při lupence, redukují příznaky migrény, chrání před arteriosklerózou, udržují v dobrém stavu kůži, vlasy a nehty a zmírňují symptomy revmatické artritidy.

Chia je přímo ideální potravinou pro diabetiky, protože gel, jenž se vytváří v žaludku po jejím požití, snižuje hladinu cukrů v krvi tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na glukózu a tak méně zatěžuje slinivku břišní.

Z minerálů semínka obsahují vysoké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku a zejména vápníku (více než mléko!). Zde je důležité, že chia obsahuje rovněž bór, který se právě podílí na metabolismu vápníku a jeho účinného zapracování do organismu.

Chia se podobá lněnému semínku, ale řada jejich vlastností se liší. Chia obsahuje přibližně o 10 % více kalorií než len. Na druhou stranu obsahuje méně tuku a více vlákniny než len. Nejvíce se ale liší v obsahu vápníku – chia ho obsahuje 600 mg ve 100 g, zatímco len pouze 200 mg. Další významný rozdíl se týká obsahu antioxidantů. Len neobsahuje žádné, zatímco chia je obsahuje v podobě kyseliny kaffeicové, chlorogenikové a látek jako je myricetin, quercetin a kaempferol.


Neobsahuje lepek!

Způsob použití

Chia je ve své domovině v Mexiku konzumována mimo jiné jako nápoj zvaný “chia fresca”. Jde o osvěžující energetický drink, který je vhodné pít před nebo během náročného fyzického výkonu. Připraví se smícháním 2-3 lžiček semínek s 250 ml vody. Po odstátí cca 15 min. se přidá sirup z agáve, limetka, event. lístek máty a všechny ingredience se promíchají. Další tradiční použití semínek chia je v cereálních kaších, jogurtu či pečivu (chléb, krekry, apod.).

Upozornění: Chia se nedoporučuje lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17.



Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.

Chia semínka se vyznačují:
více omega-3 než losos
více antioxidantů než čerstvé borůvky
více vlákniny než ovesné vločky
více vápníku než mléko
více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
5 hlavních důvodů, proč jíst Chia semínka:

Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou
Nejenom, že Chia semínka mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha dalších vitamínů a minerálů.
Chia semínka dodávají energii
Chia vám poskytnou dávku energie, která Vás bude doprovázet několik hodin. Také vám dodají odolnost, vytrvalost a sílu, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den.
Chia semínka zabraňují přejídání a pomáhají snížit váhu
Vzhledem k tomu, že Chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Mají tedy antidiabetický efekt, udržují tkáně delší dobu hydratované a poskytují pocit plného žaludku.
Chia semínka jsou lehce stravitelná
Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci).
Chia semínka se snadno připravují i skladují
Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.

Historie
Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Používali gel ze semínek na rány, při nachlazení, bolesti v krku, k uklidnění žaludku, na odstranění tělesných pachů, při problémech s prostatou a při zácpě.

Aztéčtí válečníci jedli Chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli Chia semínka smíchaná s vodou.

Použití Chia semínek

Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů.

100 g semínek Chia obsahuje (% denní doporučené dávky)
Energie 490 kcal (2052 kJ) (24 %)
Bílkoviny 15,6 g (31 %)
Celkové množství tuku 3,8 g (47 %)
Nasycené tuky 3,2 g
Mononenasycené tuky 2,1 g
Polynenasycené tuky 23,3 g
Celkem omega-3 mastné kyseliny 17,6 g
Celkem omega-6 mastné kyseliny 5,8 g
Celkem 43,8 g sacharidů (15 %)
Vláknina 37,7 g (151 %)
Vápník 631 mg (63 %)
Draslík 160 mg (5 %)
Fosfor 948 mg (95 %)
Zinek 3,5 mg (23 %)
Mangan 2,2 mg (108 %)
Sodík 19 mg (1 %)

Tato semínka jsou:

tepelně neupravená
bezlepková
geneticky nemodifikovaná

Doporučené dávkování:

Jedna lžíce denně.

Další odkazy:

http://www.fitkolila.cz/vyziva-fitness/ ... -chia.html

http://www.aida-organic.cz/Eshop/Aida_S ... a_seminka/

http://www.chiaoriginal.cz/seminka-chia

Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin je i plevelná rostlinka ŠRŮCHA ZELNÁ, roste nám na dvoře, loni jsem se jí živila já i pipinky, jejichž vajíčka - žloutky - mají poté obsahovat až 30ti násobné množství těchto kyselin.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 16, 2012 7:08 am 
Offline

Registrován: stř led 25, 2012 12:19 am
Příspěvky: 296
jani píše:
Chia semínko mě dost zaujalo, tedy jsem pohledala nějaké informace o něm a co nejdříve ho zkusím použít i prakticky.

CHIA SEMÍNKO

Tradiční potravina Aztéků je v současné době stále populárnější jako skvělý zdroj energie při fyzické námaze. Je přezdívána jako "runner food", protože má schopnost dodat výdrž a vitalitu při extrémně dlouhých běžeckých výkonech. Díky své hydrofilní schopnosti průběžně dodává tělu tekutiny. Je vyjímečně bohatým zdrojem nenas. mastných kyselin omega 3 a také vápníku, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu. Je rovněž ideální potravinou pro diabetiky.

Energie a výdrž při fyzické námaze
Nenasycené mastné kyseliny omega 3
Bohatý zdroj vápníku
Vhodná pro diabetiky

Podrobný popis
Chia bývala jednou ze základních potravin Aztéků. V posledních letech však kvůli svým unikátním nutričním vlastnostem dobývá i Evropský kontinent. Má mimořádnou hydrofilní schopnost (vázat vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek) a tím schopnost průběžně doplňovat tekutiny do našeho organismu. Tím chia dodává výdrž; je známá jako jídlo indiánských běžců, kterým dodávala energii pro náročné fyzické výkony.

Semínka jsou nesmírně bohatá na nenasycené mastné kyseliny Ω 3. Ty jsou často chybějící složkou naší potravy, přestože mají celou řadu důležitých funkcí: snižují hladinu (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů, působí proti srdeční arytmii, chrání proti rakovině prsu, potlačují účinky prostaglandinů, jež oslabují imunitní systém, ulevují při lupence, redukují příznaky migrény, chrání před arteriosklerózou, udržují v dobrém stavu kůži, vlasy a nehty a zmírňují symptomy revmatické artritidy.

Chia je přímo ideální potravinou pro diabetiky, protože gel, jenž se vytváří v žaludku po jejím požití, snižuje hladinu cukrů v krvi tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na glukózu a tak méně zatěžuje slinivku břišní.

Z minerálů semínka obsahují vysoké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku a zejména vápníku (více než mléko!). Zde je důležité, že chia obsahuje rovněž bór, který se právě podílí na metabolismu vápníku a jeho účinného zapracování do organismu.

Chia se podobá lněnému semínku, ale řada jejich vlastností se liší. Chia obsahuje přibližně o 10 % více kalorií než len. Na druhou stranu obsahuje méně tuku a více vlákniny než len. Nejvíce se ale liší v obsahu vápníku – chia ho obsahuje 600 mg ve 100 g, zatímco len pouze 200 mg. Další významný rozdíl se týká obsahu antioxidantů. Len neobsahuje žádné, zatímco chia je obsahuje v podobě kyseliny kaffeicové, chlorogenikové a látek jako je myricetin, quercetin a kaempferol.


Neobsahuje lepek!

Způsob použití

Chia je ve své domovině v Mexiku konzumována mimo jiné jako nápoj zvaný “chia fresca”. Jde o osvěžující energetický drink, který je vhodné pít před nebo během náročného fyzického výkonu. Připraví se smícháním 2-3 lžiček semínek s 250 ml vody. Po odstátí cca 15 min. se přidá sirup z agáve, limetka, event. lístek máty a všechny ingredience se promíchají. Další tradiční použití semínek chia je v cereálních kaších, jogurtu či pečivu (chléb, krekry, apod.).

Upozornění: Chia se nedoporučuje lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17.



Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.

Chia semínka se vyznačují:
více omega-3 než losos
více antioxidantů než čerstvé borůvky
více vlákniny než ovesné vločky
více vápníku než mléko
více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
5 hlavních důvodů, proč jíst Chia semínka:

Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou
Nejenom, že Chia semínka mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha dalších vitamínů a minerálů.
Chia semínka dodávají energii
Chia vám poskytnou dávku energie, která Vás bude doprovázet několik hodin. Také vám dodají odolnost, vytrvalost a sílu, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den.
Chia semínka zabraňují přejídání a pomáhají snížit váhu
Vzhledem k tomu, že Chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Mají tedy antidiabetický efekt, udržují tkáně delší dobu hydratované a poskytují pocit plného žaludku.
Chia semínka jsou lehce stravitelná
Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci).
Chia semínka se snadno připravují i skladují
Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.

Historie
Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Používali gel ze semínek na rány, při nachlazení, bolesti v krku, k uklidnění žaludku, na odstranění tělesných pachů, při problémech s prostatou a při zácpě.

Aztéčtí válečníci jedli Chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli Chia semínka smíchaná s vodou.

Použití Chia semínek

Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů.

100 g semínek Chia obsahuje (% denní doporučené dávky)
Energie 490 kcal (2052 kJ) (24 %)
Bílkoviny 15,6 g (31 %)
Celkové množství tuku 3,8 g (47 %)
Nasycené tuky 3,2 g
Mononenasycené tuky 2,1 g
Polynenasycené tuky 23,3 g
Celkem omega-3 mastné kyseliny 17,6 g
Celkem omega-6 mastné kyseliny 5,8 g
Celkem 43,8 g sacharidů (15 %)
Vláknina 37,7 g (151 %)
Vápník 631 mg (63 %)
Draslík 160 mg (5 %)
Fosfor 948 mg (95 %)
Zinek 3,5 mg (23 %)
Mangan 2,2 mg (108 %)
Sodík 19 mg (1 %)

Tato semínka jsou:

tepelně neupravená
bezlepková
geneticky nemodifikovaná

Doporučené dávkování:

Jedna lžíce denně.

Další odkazy:

http://www.fitkolila.cz/vyziva-fitness/ ... -chia.html

http://www.aida-organic.cz/Eshop/Aida_S ... a_seminka/

http://www.chiaoriginal.cz/seminka-chia

Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin je i plevelná rostlinka ŠRŮCHA ZELNÁ, roste nám na dvoře, loni jsem se jí živila já i pipinky, jejichž vajíčka - žloutky - mají poté obsahovat až 30ti násobné množství těchto kyselin.

Díky za informácie.Mám nízky tlak,takže z užívania asi nič nebude \":(\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 16, 2012 8:11 am 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 2:49 pm
Příspěvky: 27
Jani - zdravím a děkuji za sdělené informace o chia semínku.Na Vašem odkaze jsem zjistila,že chio seminka prodává Aida-Organic-Choceradská 3216/42,Prtaha 4-Záběhlice pouze při OSOBNÍM odběru.Jelikož nejsem z Prahy-/Jižní Čechy/,můžete mi poradit,kde jinde bych mohla uvedená chio semínka zakoupit?Chtěla bych je vyzkoušet na úpravu toho mého kolísavého tlaku.Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz