Vševěd píše:
http://www.pjbs.org/pjnonline/fin66.pdf
tady je studie srovnávající olivový olej s Ghí... došlo ke zhoršení, olivový olej snížil cholesterol, Ghí ho zvýšilo...
...Tak to je zvláštne.... Ja denne zjem 400-450g tuku, a nikdy som nemal menší cholesterol, ako teraz.... (zároveň som znížil sacharidy, lebo tí, čo jedia veľa sacharidov, tí by pri mojej porcii tukov mali cholesterol zvýšený na 100%... lebo palivá sa nesmú miešať v podobnom množstve...). Tak ako ho môže zvýšiť Ghí pri rovnakom dávkovaní v porovnaní s olivovým ?
Ja môžem olivový olej.... zvysoka...ehmm....
![\"Wink\" \":wink:\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif\")
. Používam ho zásadne na očistu pečene. Inak chutí dosť oničom v porovnaní s Ghí s... vlastne aj s inými olejmi (akurát lepšie ako sójový a sézamový - ale to je vec vkusu). "Oliváč" mne chutí najmenej, a rozhodne je horšie vstrebateľný a využiteľný pre organizmus ako Ghí. Olivový olej je poväčšinou (svojimi účinkami) len reklamný ťah (lebo sa ľahko a asi aj lacno vyrába)... a ako Jarda vravel, k nám sa len ťažko dostane
skutočne panenský olivový olej z prvého lisovania za studena. Možno tak tie, čo sú v kvalite "bio".
Selský rozum hovorí, že olivy rastú len na špecifických miestach planéty, a mlieko je v podstate VŠADE. Výroba olivového oleja je podstatne náročnejšia, než výroba Ghí (čo sa týka podmienok bežných ľudí - vyrobiť maslo a z neho Ghí by vedel hocikto, kto má kravu a pár korún na kúpu napr dreveného príslušenstva + má sporák, a Olivový olej lisovaním... To je už trochu ťažšie... vyrobiť...že ?).
A keby sa ľudia v celej Indii a v iných krajinách, kde hojne využívajú Ghí rozhodli že ho radšej nahradia olivovým olejom, tak by z toho bol obrovský biznis.... Totiž ľudia v tých oblastiach ak majú kravy, tak majú Ghí zadarmo (teda - nemusia za Ghí nikomu platiť, ale musia si ho vyrobiť). A olivový olej si len tak ľahko nevyrobia... to teda nie...
![\"Very \":D\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif\")
...takže by ho potom "museli" (ak by sa preň rozhodli) kupovať.
Záverom ... toľko všeliakých "vedeckých výskumov" bolo, že ak by človek všetky zohľadnil, tak by mu vyšlo asi toto : "...Keby som o žiadnych výskumoch nevedel, bolo by mi to tak isto "platné", ako teraz...".
A prečo výskum porovnával olivový olej s Ghí ? Lebo slanina je (neprávom) zaznávaná aspoň v dnešnej dobe takmer každým výživovým smerom (ktorý odporúča na konzumáciu najmä sacharidy - a s ich veľkkým množstvom sa slanina "bije"...), tak použil druhý (alebo predsa len prvý ? Ťažko povedať...) najvýznamnejší zdroj živočíšneho tuku, ktorý je vo svete ospevovaný, a ním je Ghí....
Výskum mal za hlavnú úlohu zosadiť "z trónu" oveľa chutnejšie (a aj o niečo lacnejšie - ak je vyrobené doma) a celou indiou a zbytkom sveta (časti, ktoré o ňom vedia a majú skúsenosti s ním) Ghí, a tak dosadiť "na trón" olivový olej, ktorý chutí dobre asi len s ryžou... a aj to v malom množstve...
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta