Vševěd píše:
http://www.pjbs.org/pjnonline/fin66.pdf
tady je studie srovnávající olivový olej s Ghí... došlo ke zhoršení, olivový olej snížil cholesterol, Ghí ho zvýšilo...
...Tak to je zvláštne.... Ja denne zjem 400-450g tuku, a nikdy som nemal menší cholesterol, ako teraz.... (zároveň som znížil sacharidy, lebo tí, čo jedia veľa sacharidov, tí by pri mojej porcii tukov mali cholesterol zvýšený na 100%... lebo palivá sa nesmú miešať v podobnom množstve...). Tak ako ho môže zvýšiť Ghí pri rovnakom dávkovaní v porovnaní s olivovým ?
Ja môžem olivový olej.... zvysoka...ehmm....
. Používam ho zásadne na očistu pečene. Inak chutí dosť oničom v porovnaní s Ghí s... vlastne aj s inými olejmi (akurát lepšie ako sójový a sézamový - ale to je vec vkusu). "Oliváč" mne chutí najmenej, a rozhodne je horšie vstrebateľný a využiteľný pre organizmus ako Ghí. Olivový olej je poväčšinou (svojimi účinkami) len reklamný ťah (lebo sa ľahko a asi aj lacno vyrába)... a ako Jarda vravel, k nám sa len ťažko dostane
skutočne panenský olivový olej z prvého lisovania za studena. Možno tak tie, čo sú v kvalite "bio".
Selský rozum hovorí, že olivy rastú len na špecifických miestach planéty, a mlieko je v podstate VŠADE. Výroba olivového oleja je podstatne náročnejšia, než výroba Ghí (čo sa týka podmienok bežných ľudí - vyrobiť maslo a z neho Ghí by vedel hocikto, kto má kravu a pár korún na kúpu napr dreveného príslušenstva + má sporák, a Olivový olej lisovaním... To je už trochu ťažšie... vyrobiť...že ?).
A keby sa ľudia v celej Indii a v iných krajinách, kde hojne využívajú Ghí rozhodli že ho radšej nahradia olivovým olejom, tak by z toho bol obrovský biznis.... Totiž ľudia v tých oblastiach ak majú kravy, tak majú Ghí zadarmo (teda - nemusia za Ghí nikomu platiť, ale musia si ho vyrobiť). A olivový olej si len tak ľahko nevyrobia... to teda nie...
...takže by ho potom "museli" (ak by sa preň rozhodli) kupovať.
Záverom ... toľko všeliakých "vedeckých výskumov" bolo, že ak by človek všetky zohľadnil, tak by mu vyšlo asi toto : "...Keby som o žiadnych výskumoch nevedel, bolo by mi to tak isto "platné", ako teraz...".
A prečo výskum porovnával olivový olej s Ghí ? Lebo slanina je (neprávom) zaznávaná aspoň v dnešnej dobe takmer každým výživovým smerom (ktorý odporúča na konzumáciu najmä sacharidy - a s ich veľkkým množstvom sa slanina "bije"...), tak použil druhý (alebo predsa len prvý ? Ťažko povedať...) najvýznamnejší zdroj živočíšneho tuku, ktorý je vo svete ospevovaný, a ním je Ghí....
Výskum mal za hlavnú úlohu zosadiť "z trónu" oveľa chutnejšie (a aj o niečo lacnejšie - ak je vyrobené doma) a celou indiou a zbytkom sveta (časti, ktoré o ňom vedia a majú skúsenosti s ním) Ghí, a tak dosadiť "na trón" olivový olej, ktorý chutí dobre asi len s ryžou... a aj to v malom množstve...
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta