ganesa píše:
Mám jeho předchůdce o několik generací, GREEN POWER, koupený v r.1998 v MIPAM. Podle fotek na netu má shodné lisovací ústrojí jako Green Star 1000. O jaké detaily jde?
Výrobek co mám já je bohužel nevydařený. Plasty začaly praskat pár měsíců po koupi, při minimálním občasném použití, praskalo snad všechno kromě tělesa motoru. V záruce vyměnili, a nové praskaly po čase znovu. Podle konzultace v MIPAM, výrobce pod tlakem konkurence změnil subdodavatele plasových dílů. No bezva. Stroj za 24400Kč. Lisovací ústrojí jeho nástupce už údajně nepraská, ale čumák prý zase nepasuje na GREEN POWER. Takové inovace miluju.
Díly mají trhliny, ale drží, lisovat se dá bez problému. Plastové zubaté kolečko na jednom ozubeném hřídeli prasklo taky (stejně nevím nač tam je, asi jen kvůli hlučnosti). Výměna v záruce, prasklo po čase znovu, už jsem neměl nervy, funguje to i bez něj.
Teď další problém, při odšťavování vojtěšky. Ozubené hřídele se zastavily, motor běžel, a ozývalo se nepříjenmé drnčení jako když přeskakují zuby. Tak jsem to začal rozebírat tak abych se dostal do převodovky, a moje obavy se potvrdily. V převodovce jsou plastová ozubená kola. Sice žádné neprasklo, ale to nejnamáhanější na hnacím hřídeli je nalisované jen na vroubkování hřídele, a tam to zřejmě přeskakuje (malý průměr, drobné vroubkování, velký kroutící moment, plast). Dřív, když se přetížil, tak se motor zastavil, stačilo dát zpětný chod, vyčistit a jelo se dál. Zatím ještě uvažuju co s tím.
V převodovce taky pěknej humus, trochu tam nateklo, ani se nedivím, byl skřípnutý neusazený těsnící o-kroužek, někde přemíra vazeliny, vedle suché ložisko a černý kovový prach. Lajdácky poskládané. Bude to chtít občas rozebrat i převodovku, zkontrolovat a udělat údržbu. A to ho používám jen příležitostně.
Jinak se jeví jako přímo stvořený pro odšťavování stonků (kopřivy, vojtěška, mangold, mrkvová, petrželová, celerová nať). Stačí jedním koncem vložit, sám si je natahuje, paráda, ven leze už jen vlhká vata. To ostatní je horší (mrkev, zelí), to abych tam tlačil celou svojí váhou, a je to na opakovaný průchod. Ten pomaloběžnej systém je u některých plodin nutností. Třeba ředkev jinde odšťavnit nejde, šťáva sice je, ale na odstředivce jde z toho hroznej smrad, je to jak bojovej chemickej útok, zamořenej celej byt (asi kvůli provzdušnění, oxidaci), na Championu je to lepší, a jen Green Power to zvládne úplně bez zápachu. Taky na něm melu mák (tedy dřív, teď po tom problému zatím ne). Dám homogenizační vložku místo sítka, a cca 0.5kg máku je pomleto během minuty, je to fofrem. Pokud se náhodou kousne, zpětný chod, a mák sypat pak po částech.
Zajímalo by mě jestli měl někdo víc rozebraný Angel Juicer. Uvažuju o něm. Zvenku vypadá krásný celokovový nezničitelný, ale jestli má v převodovce taky plastová kola (tam není normálně vidět), tak potěš pámbu.
Mám Green Star 3000 což je vlastně 1000 akorát s větším příslušenstvím. Doufám že po čase tak jako vy také nedopadnu. Zatím šlape v pohodě tak uvidíme. Řeším ale 3 věci:
1)Četl, že se ke Green Staru 3000 má být regulační kolík na ovoce a na zeleninu. tzn. 2 kolíky ale já vyfasoval jenom jeden tak nevím jestli se to bere tak že je to univerzál nebo jestli mám jen jeden z nich a ten druhý jsem prostě v balení nedostal.
2) Jak ten regulační kolík co nejlépe využít. Nějak mi to využívání toho kolíku pořád nejde do hlavy a tak šroubuji tam a zpátky a nevím jestli dělám dobře. Přijde mi, že když ten kolík utáhnu skoro na maximum tak se třeba jablkům, nebo pomerančům vůbec nechce ven, ucpou mi filtr a tím pádem už není taková výtěžnost u dalšího ovoce které tam dám v jedné sérii odšťavňování. Navíc když je ten kolík takhle utáhlej tak mám ve šťávě potom celkem velké kousky ovoce a už je to potom spíš tříšť než šťáva. Když kolík povolím, tak mi přijde, že zase ta výtěžnost není taková jaká by měla být, jelikož se to nepropasíruje úplně a jde to do odpadu nezpracované tak jak by mělo.... Takže to většinou řeším tak, že kolík utáhnu skoro na maximum a vždy když odšťavňuji mám po ruce mrkev která celkem dobře protáhne filtr. Ale i tak mi přijde že ta výtěžnost jde prostě dolů čím déle člověk odšťavňuje v jedné sérii. Když potom ten filtr člověk vyjme a snaží se ho pod tekoucí vodou kartáčem vydrhnout, jde to docela stuha a pochybuji že green star si s tím uvnitř poradí. Když je ucpaný filtr, tak to prostě pošle dál do odpadu a hotovo...
3) Když vezmu do rukou obě hřídele a spojím je tak jak by měli být u sebe a jednou rukou chytnu hřídele za jeden konec a druhou rukou za druhý a postupně zatlačím na jeden konec hřídelí zápěstím a následně za druhý konec tak k sobě úplně nepřiléhají. Zkrátka je tam škvírka mezi hřídelemi 2-3mm, takže se s těmi hřídeli dá takto trošku pohybovat a klapat. Nevím jestli je to běžné, pochybuji. Říkám si že to potom nemůže odšťavňovat tak jak by mělo...
Jinak mletí máku vyzkouším. Je to dobrý nápad. Doteď jsem mlel na ručním mlýnku a dalo se, ale ten mlýnek moc neumí lněná semínka tak vyzkouším i ty. Nicméně sezamové mi green star zrovna nějak extra nebere a celkem dost jich odšťavňovač nechá nesemletých. Mám podezření, jestli za to nemůže ta neúplná přiléhavost hřídelí...
Snad jsem všechno popsal srozumitelně
a za případné rady či postřehy děkuji