Dakujem za odpoved, ale neda mi to.
V poslednom case som sa dost zaoberal vyzivou aby som si urobil opatimalny jedalnicek, lenze cim dalej sa ucim tym viac sa v tom stracam. Nasiel som vela ludi, ktory propaguju vyzivu a vsetci maju dobre vysledky..
David Wolfe: 100% raw, 33% energie z ovocia, 33% z tuku, 33% zo zelenych listov, kladie doraz na vyradenie ovocia bez semien, podporuje "wild" ovocie a "superfoods",avokada, zelene listy a dost tukov hlavne kokosovy
Dr. McDougall: propaguje dietu z varenych obilnin a zemiakov, clovek by podla neho mal jest varene obilie,zemiaky,kukuricu.... taketo skroby by mali tvorit zaklad jedalnicku, zvysok vacsinou surove ovocie a zelenina, kladie doraz na LOW FAT dietu (bez tuku), to vlasne znamena, ze pre cloveka sa v prirode prakticky nevyskytuje jedlo a musi si varit skroby
Malachov(ayurveda): podobne ako McDougall
Bukovsky: to asi velmi rozpisovat netreba, ranajky: ovsene vlocky,sladke ovocie,med,orechy... propaguje soju (tofu,sojove mlieko), zaklad jedalnicka varene celozrne obilniny,cestoviny,chlieb,vela strukovin + ovocie a zelnina aj varene aj surove
Dr. Graham: 100% raw, 80% energie z ovocia, 10% zo zelenych listov, 10% z tuku, propaguje LOW FAT dietu (bez tuku), z ovocia uprednostnuje hlavne banany na ziskanie energie, je nutne konzumovat najmenej 3-4kg ovocia na udraznie normalnej vahy(podla typu cloveka)
Victoria Boutenko, Markus Rothkranz: 100% raw, LOW FAT dieta zalozena na mixovanom ovoci so zelenymi listami (green smoothie), napoj by malo tvorit cca 50% zelenych listov a 50% ovocia, kladu velky doraz na zelene listy hlavne divoko rastuce, napr. pupava,zihlava
Jarda Zajicek: 90-100% raw,(50% energie z jednoducheho cukru a 50% energie z tuku)... zaklad tvori ovocie,zelenina + ovocne a zeleninove stavy na doplnenie kalorii a tiez vela tuku (olivovy,kokosovy,80-110g orechov/semienok denne+ Budwig lanovy olej), zelene listy nehraju dolezitu ulohu
komu verit?
hlavne by si mali dat pozor ludia, ktori chcu prejst na surovu stravu a nebudu pit orechove mlieko alebo ovocne sladke stavy, ktore su VELMI DOLEZITE na zabezpecenie dostatku kalorii = neprirodzene
ale najmenej prirodzene sa mi zda pouzivat tuk, aj za studena lisovane oleje su velmi skodlive pre cloveka, brania vstrebavaniu cukru do buniek, v krvi je ho potom prebytok a prichadza na rad candida, ktora musi nadbytocny cukor spotrebovat, videl som krv pred a po konzumacii olivoveho oleja a mam dost, logicky je jasne, ze clovek musi zit zo sacharidov, takze bud konzumovat jednoduche cukry, pocuvat Dr. Grahama a jest milion bananov denne alebo pouzit hrniec na varenie co je tiez neprirodzene a prejst na skorbove obilie,zemiaky... kedze clovek je dost dobre prisposobeny na travenie skrobu cim sa lisi od opic, ktore skrob stravit nevedia myslim, ze bude nieco na diete Dr McDougalla....(vid dieta HUNZOV )
moj nazor:
podla toho na com sa zhoduje najviac ludi je nutne znizit prijem tuku na 10-20% kalorii, bielkoviny by mali tvorit 5-10% kalorii a zbytok sacharidy, ktore by malo tvorit podla mna nejaka surova listova zelenina podla rocneho obdobia a ovocie ale hlavne skrob z obilia(v lete viac sladkeho ovocia), uprednostnil by som bezlepkove obilie quinoa,pohanka,amarant,cirok,proso...tu tiez prichadza do uvahy jest rozmocenu alebo klicenu pohanku a klicenu quinou a amarant (prave skusam ci to funguje), ak to nebude chciet travit ostava iba varenie a to by som pouzival iba vo vode aktivovane bezlepkove obilie, a dost dolezite je davat pozor ph,sledovat vahu a energiu a podla toho upravovat kombinacie
vela ludi ma problemy s kandidou, ja si myslim, ze problem nebude v sacharidoch, kedze je to najprirodzenejsie palivo pre cloveka, a
jest iba zeleinu a zapijat olejom nieje riesenie,aj ked to mozno eliminuje priznak a vyhladuje kvasinku.. naopak sa mi to zda najmenej prirodzene, logka mi hovori, ze od oleja sa treba drzat co najdalej
co Vy nato pan Zajicek?