jasminka píše:
Ahoj,
jsem tu nova a chtela bych se zeptat na problem, ktery se mi stal po nekolikadenim piti kefiru z tibetske houby.
Dostala jsem ji od jedne moc hodne pani, pry se nema prodavat, ale darovat.Dala mi k tomu i navod a sama si jej pry dlouhou dobu delala z krabicoveho mleka.
Par dni to bylo vpohode, dle rady jsem houbu zalila mlekem, ale ne krabicovym, nybrz ze soukrome farmy, kde jej setrne pasterizuji, chutnejsi mleko jsem nepila a dokonce jako jedine mi nezpusobovalo zadne travici problemy, ponevadz se z nej nesbira smetana.Problemy jsem mela po kozim mleku z farmy tez, coz nechapu, ale pekne me prohnal.
aAle zpet k hoube.Dala jsem ji do keramickeho hrnku na kafe, zalila mlekem, dala na stul a prikryla ubrouskem.Po 12hod.jsem jej promichala plastovou lzickou a po 24hodinach scedila a proplachla na cedniku vodou, ale z vodovodu, studenou, nbeo mirne vlaznou a napoj bud vypila, nebo dala do lednice na druhy den.Prvni den po vypito jsem dostala nahlou krec do bricha, ale pak to preslo a nic se nedelo, akorat, ze jsem nechodila pravidelne na velkou, coz predtim slo,po vypiti kefiru i az za dva dny.Po cca 10dnech jsem dostala velke krece do bricha a litala jsem na velkou, jako nikdy.Nechapu, co ze me vse vyslo a kde se to hlavne vzalo, nebyl to vyslovene prujem, ale mekci stolice a strasne zapachala, plna slizu.K tomu se pridalo paleni zahy, hrtanu a reflux jicnu, kdy se mi vracelo jidlo a abnormalni krkani naprosto po vsem, kdyz jsem jen kousla do rohliku.Trosku zimnice,nadmuta, proste mi bylo fakt blbe.Houbu jsem tedy darovala radeji dal.
rada bych se zeptala, zda se tohle tez nekomu stalo a zda to mam jeste zkusit, nebo radeji ne.Nekde jsem cetla, ze muze byt v nasem pasmu naopak skodliva a obsahovat skodlive bakterie a zpusobit v budoucnu vazne problemy.Ze bychom nemeli konzumovat neco, naco nejsme zvykli a z jineho podnebi apod.Ze tam maji jiny vzduch, zivot, potraviny a take organismus.
Vsimla jsem si na te hoube totiz, kdyz jsem kefir pasirovala pres cednik slizu, ktery se tahnul a po nekolika dnech byl ten napoj sice chutny porad, ale takovy hlenovity, jako omacka, uz to nebyl ten kefir a ten sliz pak ve stolici asi potvrdil, ze to bylo z toho.
Mam to jeste zkusit, udelala jsem neco spatne, nebo radeji ne a muzu mit alergii?Nebo byl problem treba v te hoube uz, ale kde sehnat zdravou?Take jsem, jak se namnozila behem tech par dni ji neoddelila a mela ji v tom hrnicku, coz asi bylo malo mleka na takove mnozstvi, asi dve polevkove lzice houby.Jsem z toho dost nestastna, ponevadz jsem myslela, ze me spis pomuze a byla jsem rada, ze jsem ji sehnala.
Tak rad se vám dostalo dost a dobrých třeba členka Amy vám to píše jasně. Trochu si zde problematiku kefíru nastudujte a patrně vám dojde, že starší kefír tvoří zácpu, vždy likviduje kvasinku a uvedené potíže bych viděl na odumírání kvasinek, čili zabývat se kvasinkou.