dovolte abych se vložil do předchozí diskuze:
ano, přiroda všechno namíchala dohromady, takže čistě dělenou stravu v podstatě jíst nelze, jde ale taky o poměry.
v ořechách je mnoho bílkovin a neutrálních tuků, takže já je řadím k bílkovinám a kombinuju se sýrem a zeleninou nebo tukem.
pan Jarda ale radí jíst těch ořechů s ovocnou snídaní jen několik, takže to je oproti ostatním složkám zanedbatelné množství.
taky je dobré si uvědomit, že při správné úpravě/vitariánské stravě do sebe dostáváte spoustu enzymů a látek které trávení usnadňují, takže trávicí šŤávy a ph nejsou úplně rozhodující. příroda prostě není blbá a většinou to namíchala tak, jak je to nejlíp stravitelné. hlavní problém je že člověk míchá víc potravin dohromady - ve vitariánské stravě se doporučuje nemíchat víc jak dvě substance, jinak člověk vymyslí nějakou špatnou kombinaci.
já naopak postupem času docházím k tomu, že pan Jarda ma ve většině případů naprostou pravdu. aniž bych to dělal cíleně, tak pomalu konverguju k jeho doporučenému jídelníčku, na základě svých zkušeností a experimentování se mi to osvědčuje. ovoce zatím moc nejím, ale zelenina a šŤávy jsou základ, obilnin jen málo, především kvalitní tuky. problém mám akorát se sýrem - ten nepovažuju za tak špatný a myslím že záleží hlavně na kvalitě, nic se ale nemá přehánět.
jinak tuky a sacharidy bych taky moc nemíchal - ani příroda to nedělá a asi ví proč. je to ale hodně individuální a každý si musí svůj jídelníček sestavit sám, což může trvat řadu měsíců, ne-li celý život
ale o tom život je - člověk se pořád učí;-)