Ahoj, přečetl jsem si tady hodně příspěvků o škodlivosti posilování apod. Nabízím také můj pohled a zkušenost.
Cvičím v posilovně řadu let, přináší to skvělé uvolnění, nemám žádné potíže ohledně páteře, pohybového aparátu apod. Cvičení je pro mě radost.
Nejím cca 16 let maso, vajíčka a nic v čem je toto obsaženo (ani tvaroh,bílou mouku, chleba, sýr,). Moje strava je zelenina, vločky, rýže,řasy,oříšky, robi, tofu,soja atd. a PROTEINY ! (piji pouze čistou vodu).
Ano jím proteiny, sojové a whey proteiny. Samozřejmě záleží na tom, jak silné máte vnitřní orgány, ale zatím jsem ve 37 letech bez nějakých vážných zdravotních komplikací, 12 let jsem nemarodil.
Chodím se zájmem k odborníkům na makrobiotiku, různé druhy speciálních diagnostik apod. Naposledy jsem se dozvěděl, že ohledně tělesné stavby jsem naprosto OK. Necvičím proto, abych se někde předváděl, ale proto, že se cítím dobře, nemám zdravotní obtíže atd. Hodně lidí o cvičení pořádně nic neví, cvičí spatně, neznají stavbu těla a neumějí cviky správně provádět. Častokrát musím poslouchat, že musím „něco brát“, a nebo že musím být určitě duševně sláb, k poměru ke svalům. Pak se bavím, když tihle lidé zjistí, že mám vysokou školu, neberu steroidy a nejím maso.
Určitě si nemyslím, že cvičení ubližuje tělu. Doplňky jsou diskutabilní, a když už je musíte brát, tak opravdu všeho s mírou, proteinové doplňky beru po cvičení a pak jím stravu bohatou na bílkovinu (robi, tofu, soju atd.) a hlavně zeleninu, zeleninu e zeleninu.
Pokud je tedy někdo musí brát, kupujte jen ty, které jsou testovány a mají certifikaci normou ISO 9001. Velké procento proteinů jsou jen náhražky s velkým obsahem mouky apod. Mě osobně se osvědčil PHARMA WHEY, výrobce UK a nebo Vegetarian protein. Kupuji u pana Trampoty, který se distribuci podřadných produktů snaží vyhnout LINK:
http://www.ptservis.czPokud Vás zajímá můj vzhled, viz.můj profil zde, mám tam pár fotek (bude mi 40 let, takže jsem už v posilovně senior) LINK:
http://lide.ronnie.cz/roland3Nechci tady hájit proteinové doplňky, ale jen poskytnou můj pohled na věc. Cvičení je pro mě přínosem a radostí. Hezký den